Kalėjimų departamentui 40 milijonų litų - mažmožis

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo darbų konkursu pasipiktinę Seimo nariai ketina kreiptis į prokurorus. Mat Kalėjimų departamentas kažkodėl nepanoro sutaupyti net 40 mln. litų iš biudžeto, rašo „Lietuvos rytas“.

Perpildytas Lukiškių kalėjimas seniai tapo sostinės piktžaizde, tačiau jo iškeldinimas įtartinai ilgai stringa.<br>V.Balkūno nuotr.
Perpildytas Lukiškių kalėjimas seniai tapo sostinės piktžaizde, tačiau jo iškeldinimas įtartinai ilgai stringa.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Kavaliauskas

2014-09-23 06:00, atnaujinta 2018-01-30 01:32

„Lietuvos rytas“ gavo žinių, kad Kalėjimų departamentas jau atplėšė vokus su dviejų Lukiškių kalėjimo perkėlimo į Pravieniškes darbų konkurso dalyvių pasiūlymais. Departamentas viešai neskelbia, koks pasiūlymas pasirinktas, kokia bus kalėjimo perkėlimo darbų kaina.

Taigi laimėtojas žinomas, bet slepiamas?

„Neskelbiamų derybų būdu galima nupirkti mobilųjį telefoną prezidentei ar ministrui pirmininkui, kad jų pokalbių nesiklausytų svetimų valstybių žvalgyba.

Bet kai kalbame apie dešimtis milijonų Lietuvos žmonių litų, jokio slaptumo negali būti. Sieksiu, kad šiuo konkursu susidomėtų Generalinė prokuratūra“, – piktinosi Seimo narys Naglis Puteikis.

Mažiausia kaina netenkino

Konkursas vyko neskelbiamų derybų būdu, tad pagal Viešųjų pirkimų įstatymą kainos neskelbti galima.

Tačiau šis konkursas jau virto neskaniai kvepiančiu skandalu. Ką ir kodėl iš tiesų slepia Kalėjimų departamentas ir kas jį verčia tai daryti?

Rugsėjo pradžioje Kalėjimų departamentas surengė konferenciją ir paaiškino, jog Lukiškių kalėjimo iškeldinimo darbų konkursui pateikti bendrovių „Hanner“ ir „MG Baltic“ pasiūlymai. Kalėjimo departamento Viešųjų pirkimų komisija, prisidengdama neskelbiamų derybų slaptumu, atsisakė nurodyti darbų kainą.

Prieš dvejus metus paskelbus konkursą, mažiausią darbų kainą – 233 mln. litų siūlė bendrovė „City Service“.

Kiti konkurso dalyviai siūlė darbus atlikti už 289 mln. ir 273 mln. litų.

Tačiau būtent mažiausią kainą, leidžiančią sutaupyti apie 40 mln. litų iš mokesčių mokėtojų kišenės, pasiūliusi įmonė ir buvo ištrenkta lauk iš konkurso.

Kalėjimų departamento atstovai, atsakydami į „Lietuvos ryto“ klausimus, atkakliai tvirtino tą patį: esą „City Service“ pašalinta iš konkurso, nes neatitiko kvalifikacinių reikalavimų. Tų, kurie net nebuvo įtraukti į konkurso sąlygas pirmajame jo etape.

Užtrenkė duris prieš nosį

Konkursas iškeldinti Lukiškių kalėjimą iš sostinės centro ir perkelti kalinius į Pravieniškes paskelbtas dar 2012 metais.

Viešųjų pirkimų skaidrumą turinti užtikrinti tarnyba paskelbė išvadą, jog įmonių „City Service“ ir „Realco statyba“ konsorciumas esą negalėjo dalyvauti konkurse, nes neturėjo ISO kokybės valdymo standarto statybų srityje.

Vėliau paaiškėjo, jog konkurso sąlygose net nebuvo įrašyta reikalavimo turėti tokį dokumentą. Įmonė turėjo pastatų priežiūros darbų atitikties dokumentą, kuris patvirtino, kad tokią kvalifikaciją turinti įmonė gali atlikti kokybiškus kalėjimo perkėlimo darbus.

Pagaliau „City Service“ gavo ISO statybos darbų dokumentą, bet tai negelbėjo.

Laimėtojas bus saviškis?

Šių metų balandį staiga paaiškėjo, kad viešojo pirkimo procedūra atnaujinta, o ne paskelbtas naujas konkursas, kaip tokiais atvejais reikalauja Viešųjų pirkimų įstatymas.

Pagaliau buvo paskelbta, kad viešojo pirkimo procedūros baigtos, vienas dalyvis pašalintas, o kiti du pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelės kainos.

Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurso viešojo pirkimo komisija panaikino visus komisijos sprendimus.

Tai turėtų reikšti, kad ji panaikino ir nutarimą, kuriuo „City Service“ buvo pašalinta iš konkurso dėl neva netinkamai pasiūlytos kainos ir dokumentų trūkumo. Tačiau nepageidaujama bendrovė vis tiek buvo palikta už borto.

„Lietuvos rytui“ pareikalavus paaiškinti, Kalėjimų departamentas ėmė išsisukinėti, esą ne visi komisijos reikalavimai buvo panaikinti.

Atidžiai panagrinėjus padėtį paaiškėjo, jog buvo tyčia palikti tokie reikalavimai dėl statybos darbų kvalifikacijos, kad tik būtų priežastis išstumti mažiausią darbų kainą pasiūliusią įmonę.

Šių metų vasarą Kalėjimų departamentas nusprendė pradėti neskelbiamas derybas su likusiais konkurso dalyviais, nors dar pavasarį jų pasiūlymai buvo atmesti dėl per didelės kainos, tad turėjo būti skelbiamas naujas konkursas.

Bet to nebuvo padaryta. Derėtis, matyt, buvo tikimasi tyliai, visuomenei už akių ir prisidengus konfidencialumo skraiste.

Lukiškėse bręsta riaušės

Lukiškių tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius pripažino, jog įstrigęs konkursas yra didžiulis galvos skausmas.

Kaliniai yra užvertę teismus skundais, nes kalinimo sąlygos neatitinka Europos Sąjungos standartų.

„Pagal reikalavimus, vienam kaliniui turi tekti 3,6 kvadratinio metro gyvenamojo ploto. Jo užtikrinti nėra galimybių, kalėjimas per ankštas.

Skundų daug, jų ne viena dešimtis. Bylinėjamės teismuose“, – apgailestavo R.Ostanavičius.

Parlamentaras N.Puteikis teigė, kad viešieji pirkimai Lietuvoje tebėra drumzlini vandenys, kuriuose plaukioja ant kyšių kabliuko kimbančios riebios valstybinių užsakymų žuvys.

„Yra žinių, jog statybų kompanijos duoda kyšius atsakingiems asmenims ministerijose ir departamentuose, kad tik laimėtų pelningus konkursus.

Nemanau, kad šiuo atveju, kai už borto išmesta 40 milijonų litų mažesnę darbų kainą pasiūliusi bendrovė, atsakomybė tenka tik Kalėjimų departamentui ir Viešųjų pirkimų tarnybai.

Už tai, kad po šio konkurso pagal „Transparency International“ skalę korupcijos indeksas Lietuvoje dar padidės, atsakinga ir prezidentė, ir premjeras“, – sakė N.Puteikis.

Sklinda įtartinas kvapas

Remigijus Šimašius

Seimo narys, buvęs teisingumo ministras

„Nenorėčiau komentuoti konkrečių įmonių pasiūlymų dėl Lukiškių kalėjimo iškeldinimo konkurso, nes viskas ten supainiota, gerai nebežinau padėties.

Tačiau faktas, kad prikibus prie formalios smulkmenos buvo pašalintas mažiausią kainą siūlęs konkurso dalyvis, nemaloniai stebina. Deja, viešieji pirkimai Lietuvoje netapo skaidresni, sąlygos korupcijai vešėti išliko.

Kai pradėjau dirbti ministru, daugelis pirkimų ministerijose vyko neskelbiamų derybų būdu. Pavyko pasiekti, kad jie vyktų paskelbus konkursus.

Tačiau, kaip rodo šis pavyzdys, praktika švaistytis mokesčių mokėtojų pinigais neišnyko, korupcijos kvapas iš viešųjų pirkimų sistemos neišnyko.

Lukiškių kalėjimo, kuriame nuteistųjų sąlygos neatitinka ES standartų, gėdingai užsitęsė. Jei paaiškės, kad vilkinimas atsirado dėl korupcinių priežasčių, bus labai blogai. Lietuvai gali grėsti ES sankcijos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.