Europine parama sūriams saugoti susidomėjo tik vienas gamintojas

Europos Komisija nuo šių metų rugsėjo 23 d. sustabdė privataus sūrių sandėliavimo pagalbos priemonę. To priežastis – neproporcingas Italijos sūrių gamintojų naudojimasis šia pagalba, iš kurios paprastai dideli sūrių kiekiai į Rusiją neeksportuojami. Italai padėjo net 83 proc. bendro ES sūrių kiekio.

Lietuvoje privačiam saugojimui yra pateikta 170 tonų sūrio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvoje privačiam saugojimui yra pateikta 170 tonų sūrio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 24, 2014, 4:09 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 8:26 PM

Pagalbos privačiam sūrių saugojimui priemonė buvo įvesta rugsėjo 5 d. Per dvi savaites visoje ES bendrai buvo padėta 100 464 tonos sūrių privačiam saugojimui, o nustatytas sūrių saugojimo limitas – 155 tūkst. tonų. Todėl tikėtina, kad EK peržiūrės pirminį reglamentą ir paramos teikimas vėl bus atnaujintas.

Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Paramos programų departamento direktorius Germanas Lamsodis portalui lrytas.lt aiškino, jog šis Europos Komisijos sprendimas reiškia, kad kurį laiką nebus galima teikti paraiškų sūrių sandėliavimo pagalbos priemonei gauti. Tačiau tie, kurie spėjo paraiškas pateikti, atėjus laikui išmokas gaus.

Lietuvoje privačiam saugojimui yra pateikta 170 tonų sūrio. Šia paramos priemone susidomėjo tik vienas sūrių gamintojas. Tiesa, tai - viena stambiausių sektoriaus įmonių.

2013 m. Rusijai teko maždaug trečdalis viso ES sūrių eksporto – daugiau nei 250 tūkst. tonų sūrio. Be to, Rusija yra išskirtinė Suomijos ir Baltijos šalių sūrių prekybos partnerė: eksporto apimtys į Rusiją sudaro apie 90 proc. ir daugiau viso šių šalių sūrių eksporto.

Nugriebto pieno miltelių ir sviesto privataus sandėliavimo priemonės bus ir toliau taikomos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.