Dienos pietūs – proga greitai pasisotinti ir mažiau išlaidauti

Kauno restoranus, kavines ir valgyklas vos po vidurdienio užplūsta biurų bei įstaigų darbuotojai gurgiančiais pilvais. Tie, kurie per pietų pertrauką trokšta prikirsti sočiai, greitai ir kiek įmanoma nebrangiai, renkasi dienos ar verslo pietus.

Kad būtų galima pasirinkti, daugelis kavinių siūlo kelis skirtingai kainuojančius dienos pietų kompleksus.<br>P.Mantauto nuotr.
Kad būtų galima pasirinkti, daugelis kavinių siūlo kelis skirtingai kainuojančius dienos pietų kompleksus.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Sep 27, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 11:15 AM

Miesto kavinių ir restoranų savininkai tvirtina, kad dienos pietūs dėl nedidelių kainų iškreipia rinkodarą.

Pagaminti pietus iš dviejų trijų patiekalų už maždaug 9–13 litų virtuvės meistrams dažnai tenka pranokstant savo išmonę.

Tačiau ne paslaptis, jog pietauti gausiai susirenkantys žmonės daugeliui maitinimo įstaigų yra pinigų srautas, kurio atsisakyti būtų neprotinga.

Dėl šios priežasties dienos pietus siūlo beveik visos Kauno kavinės. Be jų neišsiverčia net prabangūs restoranai.

Be abejonės, juose už dienos pietus pakloti tenka daugiau – 20–25 litus.

Maisto nereikia ilgai laukti

Tie, kas pietauti nevažiuoja į namus ir nesineša maisto į darbą, įprastai per pietų pertrauką traukia į viešą maitinimo įstaigą.

Jeigu žmogus nėra užkietėjęs picų, sušių, kebabų ar čeburekų mėgėjas, taupydamas laiką jis valgo arčiausiai darbovietės įsikūrusiose užeigose ir net dažniausiai turi lojalumo kortelę, kuri ištikimam valgytojui suteikia nuolaidų.

Tačiau tie, kurie nėra prisirišę prie vienos vietos, žino, kad dienos pietus, nesibaiminant pavėluoti į darbą, galima suvalgyti ir pasirinkus tolimesnę maitinimo įstaigą.

„Dienos pietums maistas būna jau paruoštas, todėl jis patiekiamas iš karto.

Žmonėms patiekalų nereikia laukti taip ilgai, kaip iš valgiaraščio. Skubantieji pavalgyti gali greičiau nei per pusvalandį“, – sakė restorano „Prie svarstyklių“ direktorė Danguolė Lukoševičienė.

Laikinai picerijos „Bella Italia“ direktorės pareigas einanti Jurgita Kulikauskaitė tvirtino, jog atėjusieji dienos pietų nelaukia ilgiau nei 10 minučių.

„Žinome, kad žmonės per pietų pertrauką nori spėti pavalgyti ir dar pasivaikščioti ar susitvarkyti reikalus, todėl tiems, kurie užsisako dienos pietus, maistą stengiamės atnešti kuo greičiau“, – tvirtino vadovė.

Mėgina privilioti ir vaišėmis

Kaunietiškų dienos pietų kompleksą įprastai sudaro lėkštė sriubos ir karštasis patiekalas.

Kai kuriose kavinėse į kainą įskaičiuota dar ir stiklinė gėrimo – kompoto ar giros.

Yra vietų, kur dienos pietus sudaro užkandis arba salotos, sriuba, karštasis patiekalas.

Siekdami privilioti kuo daugiau lankytojų, kai kurių kavinių savininkai įsigudrino juos po dienos pietų palepinti kava už simbolinę kainą – 1 centą ar nemokamu desertu.

Vienos Kauno kavinės turi nesikeičiantį visos savaitės valgiaraštį. Tai reiškia, jog kiekvieną savaitės dieną siūlomi tam tikri patiekalai.

Antros lankytojus stengiasi nustebinti vis kitokius valgius siūlydamos kasdien.

Yra ir dar vienas variantas – valgiaraštyje galima rasti iš karto du ar tris skirtingus dienos pietų kompleksus.

Taip patenkinamas įvairus klientų skonis ir pritraukiami ne tik tie, kurie pietums piniginę linkę atverti plačiau, bet ir linkusieji mažiau išlaidauti.

Įmantrybių tikėtis nereikėtų

Valgantys salotas ar iš miltų, bulvių, maltos mėsos pagamintą karštąjį patiekalą tokiose vietose sumoka 2–5 litais pigiau, nei kertantys kepsnį ar troškinį.

Todėl dienos pietų kompleksų kaina toje pačioje kavinėje gali skirtis ketvirtadaliu ar trečdaliu.

Ne paslaptis, jog dienos pietums siūlomi pigesni patiekalai daugelyje vietų neprilygsta tiems, kurie atnešami iš įprasto valgiaraščio.

Dažnai dienos pietums siūlomų patiekalų porcijos yra mažesnės už įprastas, prie mėsos kukliau patiekiama garnyro.

„Jokiu būdu žmonėms nesiūlome užsilikusių vakarykščių valgių. Maistas yra šviežias, nes ruošiamas būtent tos dienos pietums.

Tačiau nereikia tikėtis, kad dienos pietums būtų patiekiami įmantrūs patiekalai“, – sakė restoranų tinklo „Bajorų kiemas“ direktorė Neringa Kanarskaitė.

Išalkusiems pataria paskubėti

Žmonėms, kurie nori pavalgyti greitai, bet gardžiau, kai kurie restoranai siūlo vadinamuosius verslo pietus.

Dažniausiai juos sudaro ta pati dienos pietų sriuba, tačiau karštasis patiekalas būna sotesnis ir paruoštas iš aukštesnės kokybės produktų. Verslo pietų kaina kavinėse – 15–20 litų.

Dar viena dienos, kaip ir verslo, pietų subtilybė yra ta, jog kavinių virėjai paruošia tam tikrą skaičių porcijų.

Todėl į kai kurias vietas atėję pietauti gerokai po pusiaudienio galite išgirsti, kad dienos pietūs jau suvalgyti.

„Dienos pietų valgytojai įprastai pradeda rinktis prieš 12 valandą. Didžiausias srautas būna iki 14 valandos.

Nelygu diena, vėliau atvykusiems lankytojams patiekalų iš dienos pietų valgiaraščio gali tiesiog nelikti.

Priruošti maisto ir jo neparduoti nuostolinga“, – tvirtino restorano „Fresh Meals“ direktorė Ieva Sidaravičienė.

Kaune yra vietų, kuriose pietauti jau ne vienus metus laikoma kone prestižo reikalu. Į tokias vietas renkasi miesto politikai, verslininkai, advokatai, bankininkai, įmonių vadovai, medikai.

Pietauti – prestižo reikalas

Dar smarkiai prieš vidurdienį šalia tokių restoranų išsirikiuoja prabangių automobilių eilės. Susibėgti pietų čia mėgsta ir turtingų vyrų žmonos, ir pramogų pasaulio garsenybės.

Keli tokie vadinamojo elito lankomi restoranai yra senamiestyje, vienas – Laisvės alėjoje, dar vienas – Savanorių prospekte.

Pasiturinčius lankytojus pritraukiantys restoranai šalia valgiaraščių taip pat turi dienos pietų pasiūlymus.

Jų kainos bent pusantro ar du kartus didesnės už daugelio tų, kuriuos galima rasti paprastesnėse vietose, o patiekalai orientuoti į labiau gurmanišką skonį.

Pietaujantys šiuose restoranuose įprastai dienos pietų pasiūlymais nepasitenkina. Ant stalų stovi vandens buteliai, vyno, sulčių ar šampano taurės, desertas, kava arba arbata. Tokių pietų kaina siekia kelias dešimtis litų žmogui.

Į biurą atveža šiltų patiekalų

Kiekvienam būna dienų, kai užgriūva tiek darbų, kad nėra kada išeiti pietauti. Kartais net eiti iš kabineto nesinori dėl darganos ar šalčio.

Tie, kurie į darbą neįsidėjo sumuštinio ar salotų, alkani nelieka. Šilto maisto užsisakyti įmanoma iš tuo besiverčiančių maitinimo įstaigų paskambinus telefonu arba užsisakius internetu.

Tiesiai į darbo vietą galima užsisakyti picą, cepelinų, sušių, kepsnių, salotų, gėrimų. Populiaru tampa užsisakyti maistą į biurą ne vienam, o keliems žmonėms ar net visam kolektyvui.

Nemaža dalis maitinimo įstaigų pristatydamos maistą už didesnę nei 25–30 litų sumą papildomo mokesčio už atvežimą neprašo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.