Šveicarijos prokuratūros akiratyje – kyšininkai iš „Gazprom“

„Per artimiausius keletą mėnesių Šveicarijoje gali prasidėti teismo procesas dėl valdininkų papirkinėjimo ir pinigų plovimo, kuriame dalyvaus buvęs ir esamas Rusijos monopolisto „Gazprom“ vadovai, rašo newsru.ru.

„Gazprom“ vadovams yra iškeltos dvi baudžiamosios bylos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Gazprom“ vadovams yra iškeltos dvi baudžiamosios bylos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-29 15:17, atnaujinta 2018-01-29 06:32

Naujienų portalas „Vedomosti“ teigia, kad Šveicarijos prokuratūra atlieka tyrimą dėl buvusio „Gazprom“ valdybos nario Bogdano Budzuliako, taip pat aukštų valdininkų Aleksandro Šaichutdinovo, Michailo Česnakovo ir Vladimiro Ušakovo.

Koncerno „Siemens“ antrinė bendrovė „Siemens Industrial Turbomachinery (SIT)“ 2004–2006 metais, pasirašydama sutartis dėl turbinų tiekimo dujotiekio Jamalas–Europa siurblinėms, apmokėdavo ekspertų, tarp kurių buvo ir aukšti „Gazprom“ valdininkai, konsultacijas. Tyrėjai mano, kad tos konsultacijos galėjo būti pridengtas kyšis. Patys įtariamieji yra tikri, kad konsultacijos buvo teisėtos ir mano, jog tyrimas yra politiškai motyvuotas.

Šveicarai tyrimą pradėjo dar 2010 metų kovą. Tikrindami koncerną ABB, teisėsaugininkai aptiko praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio konsultacines sutartis, kurias ABB antrinė bendrovė buvo sudariusi su kažkokia nežinoma Kipro įmone „Burlingame“. Konsultacinė sutartis su nežinoma įmone visuomet kelia įtarimų, nes mokėjimas už konsultacijas ilgą laiką buvo pats populiariausias kyšio davimo būdas.

Rastos sutartys tapo pagrindu dviem baudžiamosioms byloms iškelti. Viena iškelta SIT, kita – minėtiems Rusijos valdininkams.

Tyrėjai nustatė, kad pinigai, kuriuos SIT sumokėjo Kipro įmonei, buvo pervedami į B.Budzuliako, A.Šaichutdinovo ir V.Ušakovo sąskaitas. Pati „Burlingame“ buvo registruota Kipre su M.Česnakovo pagalba. Jis taip pat padėjo šiems trims valdininkams atidaryti Prancūzijos banke „Credit Lyonnais“ specialiąsias sąskaitas.

SIT prisipažino, kad „deramai nekontroliavo“ sutarčių konsultacinėms paslaugoms teikti. Kompanija sutiko sumokėti 125 000 frankų kompensaciją, paaukodama šiuos pinigus Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus komitetui, taip pat pervesti į Šveicarijos biudžetą 10,6 mln. dolerių neteisėtai gauto pelno. Todėl byla šiai bendrovei buvo nutraukta 2013 metais, bet byla SIT konsultantams iš Rusijos tęsiama toliau.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.