Rudenį - turto areštų banga: ryškėja Maskvos sankcijų pėdsakas

Net 892 Lietuvos įmonės rudenį pasitinka su areštuotu turtu. Joms pritaikyti 1092 turto valdymo apribojimai. Tai daugiau nei buvo prieš mėnesį ir pernai metų rugsėjį. Daugiausiai nuo areštų nukentėjo žemės ūkio produkcijos gamintojai ir transportininkai, į kuriuos ir buvo nutaikytos Rusijos sankcijos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 1, 2014, 10:48 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 1:28 AM

„Po vasaros į darbus grįžę verslininkai išties rimtai kibo į darbus ir visų pirma ėmėsi tvarkytis su skolininkais“, – sako bendrovės „Creditreform Lietuva“ kredito analitikė Viktorija Puikutė.

Kaip rodo Hipotekos areštų registro duomenys, gerokai dėl to kentėjo žemės ūkis, kur įregistruota 18 areštų daugiau nei rugpjūtį ir 20 areštų daugiau nei prieš metus. Areštuoto turto sumos per tą patį laiką išaugo nuo 600 tūkst. iki 2,5 mln. lt.

Ir toliau nekokie transportininkų reikalai. Palyginti su pernai rugsėju, šioje srityje turto areštų buvo 35 daugiau nei pernai ir net 43 daugiau nei prieš mėnesį, o sumos išaugo nuo 3,6 mln. Lt iki 11,6 mln. Lt.

„Galima būtų teigti, kad areštų gausėjimas krovinių vežėjų srityje – tai problemų su Rusija atgarsiai. Panašu, kad mūsų Rytų kaimyno įvestas maisto produktų embargas darys įtaką ir areštų gausėjimui žemės ūkyje. Neatmestina, kad kreditoriai imasi griežtesnių priemonių prieš skolininkus šiuose sektoriuose, nes baiminasi, jog vėliau situacija gali dar pablogėti ir atgauti skolas taps dar sunkiau“, – kalbėjo V.Puikutė.

Tačiau rugsėjis visai neblogas buvo ir kitiems ūkio sektoriams, kuriems vasara – taip pat sezonas. Palyginti su pernai rugsėju sumažėjo areštų maitinimo ir apgyvendinimo (-20 areštų) , nekilnojamojo turto (-7) įmonėse. Tiesa, lyginant su rugpjūčiu, areštų skaičius abiejuose sektoriuose ūgtelėjo. Nepaisant sezono, areštų skaičius išaugo statybos įmonėse. Joms pritaikyta daugiau areštų nei prieš mėnesį (+36) ar metus (+40). Iš didžiųjų miestų areštų gausėjimu pasižymėjo Vilnius. Čia turto suvaržymų kiekis padaugėjo 65 palyginti su pernai rugsėju. Užtat Kauno miestas galėjo pasigirti didžiausiu areštų sumažėjimu (-12). Iš viso per rugsėjį įšaldyta įmonių turto už 213 mln. litų (skaičiuojant areštus, prie kurių nurodyta turto suma), kas vos ne triskart daugiau nei praėjusį mėnesį ir 60 mln. litų daugiau nei prieš metus.

Didžiausi turto disponavimo suvaržymai pritaikyti kuro didmenine prekyba užsiimančiai bendrovei „Fast Bunkering Klaipėda“ (53,5 mln. lt), nekilnojamojo turto operacijas vykdančiai „Capital Invest“ (29,5 mln. Lt) ir atliekų versle dirbančiai „Bionovus“(13 mln. Lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: iniciatyvą balsuoti už dvigubą pilietybę VRK kaltina agitavimu