Išeinantis litas vaismedžių kainų neišpūtė. Tai padarys euras

Konkurencija tarp sodininkų – didelė. Tad sodinukų kainos pastaruosius kelerius metus nesikeitė. „Nors savikaina ir padidėjo, kainas vis dar laikome užspaudę. Tačiau euras ateina. Sodininkai vieni per kitus jau kalba, kad kitąmet sodinukų už savikainą nebepardavinės. Vidutinė vaismedžių kaina pavasarį turėtų pasistiebti nuo dabartinių 20-25 litų iki 10 eurų - 35 litų. Nes tiek jie ir dabar turėtų kainuoti“, - sako sodininkė Daiva Eidikienė.

Vilniaus Senamiestyje, ties Mokytojų namais vykstančioje mugėje "Sodo kraitė" , įsisiūbavo prekyba sodinukais ir įvairiomis rudens gėrybės.<br>V.Balkūno nuotr.
Vilniaus Senamiestyje, ties Mokytojų namais vykstančioje mugėje "Sodo kraitė" , įsisiūbavo prekyba sodinukais ir įvairiomis rudens gėrybės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 3, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 4:48 PM

Šį savaitgalį Vilniuje, ties Mokytojų namais ūžianti mugė „Sodo kraitė“ - paskutinė, per kurią dar galima atsiskaityti litais. Akis į akį su pirkėjais derėdamiesi dėl sodinukų kainų sodininkai ir gėlininkai ant savo prekių kortelių nepamiršo kainų nurodyti ir eurais.

Atsigręžė į senąsias veisles

Lietuviai persigalvojo. Pasak D.Eidikienės, jie puolė prie visokių pietietiškų veislių obelų, ir nusivylė. Nes šalčiai medelius nugnaibydavo, ligos – nuskurdindavo. Ir medelius reikėdavo pukšti kuo įvairiausiais chemikalais.

„Naujosios vaismedžių veislės grįžta iš ten, iš kur atėjusios, - į pietines Europos šalis. Visos tos „madingos“, vakarietiškos obelų veislės - „Champion“, „Gloster“, „Golden“ ir kitos neištveria mūsų klimato. Be chemijos - ligas ir kenkėjus naikinančių preparatų, neduoda derliaus, - sakė D.Eidikienė. - Be to, visi žemaūgiai poskiepiai – nepasiteisino. Kuo poskiepis yra žemiau, tuo didesnė tikimybė, kad žiemą medelis iššals".

Jos teigimu, Lietuvos sodininkai žino apie 2 tūkst. obelų veislių, iš kurių 99 proc. be purškimo chemikalais, saugančiais nuo ligų ir kenkėjų, derliaus neužauginsi. Tuo tarpo senovinių veislių sodinukų nereikia purkšti – medeliai atsparūs ligoms.

Užtat pastaruoju metu mūsų šalies sodininkai mėgėjai vėl laimingi sodina „Antaninių“, „Baltųjų alyvinių“, „Ananasinių“, „Serenkij“ ir kitų senų lietuviškų veislių obelis.

Vaikosi madų

Žmonės vaismedžius sodina ir nedideliuose žemės sklypuose. Todėl vis labiau populiarėja kolonų formos obelys, kriaušės, slyvos – tokios, kurios neleidžia šakų į šonus, bet stiebiasi aukštyn.

„Ypač populiari tapo „sena naujiena“ – medeliai, kurie augo prosenelių soduose, sugrįžo į madą. Pavyzdžiui, skiepytos obelys, ant kurių dera įvairių veislių, skirtingu laiku prinokstantys obuoliai. Mes, sodininkai, juo parduodame suskiepytus - „pagamintus“, - sakė  D.Eidikienė.

Dar vienas mados akcentas – retieji sodo augalai: svarainiai, aktimidijos, valgomieji putinai, citrinmedžiai ir kiti.

Dalija patarimus

„Visi vaismedžių sodinukai – po 25 litus. Bet galime ir derėtis“, - sodininkai nesišiaušia. Ir iki užkimimo dalina patarimus kiekvienam pirkėjui.

Kuo nupurkšti rudenį sodus? „Vario sulfato skiediniu“. Ar reikia iš rudens purkšti ir vaistais nuo grybelinių ligų? „Geriau tai daryti pavasarį, vos tik išsprogsta pumpurai, o po to pakartotinai dar porą kartų nupurkšti, - po 10 dienų ir birželio viduryje“.

Neliko tam tikros chemijos sodų priežiūrai – apsaugai nuo kenkėjų? „Reikia važiuoti į Lenkiją. Joje yra visko. Tik reikia pirkti sisteminius, ne kontaktinis herbicidus – tokius, kurie per lapus veiktų“.

Kaip sodinti šilauoges? Kodėl nedera kriaušės, jei medelis auga vienas? Kada nukirpti avietes? Atsakinėdami į šimtus klausimų sodininkai pamažu, nuo penktadienio iki sekmadienio, mugėje parduos tai, ką ne vienerius metus patys augino.

Pasak sodininko Gedimino, į mugę „Sodų kraitė“ atvykusio bene 15-ą kartą, žmonės dažnai į mugę ateina jau sudarę pirkinių sąrašus, - tiksliai žino, ko nori. Yra ir tokių, kuriems rūpi pasitarti, - paklausti, kodėl koks nors augalas blogai auga ar prastai dera.

„Daug žmonių prieina, paklausinėja, bet nieko neperka. Tačiau pamatę - pamąsto, paieško informacijos internete. Ir vėliau nusiperka tai, ko labiausiai reikia“, - sakė Gediminas.

Mugėje - kainų margumynas

Avietės (3 vnt.) - 12-30 litų, - kaina priklauso ir nuo veislės derlingumo, ir nuo jos naujumo.

„Rojaus“ obelis vazonėlyje – 40-55 litai, atviromis šaknimis – 35 litai.

Žieminė kriaušė – 25 litai.

Ginkmedis – 55 litai.

Graikiškas riešutmedis – 30 litų.

Šilauogė – 20 litų.

Braškės – (10 vnt.) - 10 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.