Naujos laboratorijos mokslininkams – pirkėjai iš viso pasaulio

Lietuvos mokslininkai rengiasi pasauliui pasiūlyti naujas kartos medžiagas ir prietaisus. Iki šiol šalis neturėjo aukščiausio lygio technologinės įrangos, kuri leistų konkuruoti pasauliniu mastu, tačiau dabar Lietuvos mokslininkai įgauna į rankas instrumentus ir galimybes kurti.

Švarios patalpos – tai ta vieta, kur gimsta naujos medžiagos ir nauji prietaisai.<br>FIMA archyvo nuotr.
Švarios patalpos – tai ta vieta, kur gimsta naujos medžiagos ir nauji prietaisai.<br>FIMA archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 7, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 8:26 AM

Sparčiai vystantis šiuolaikinėms aukštosioms technologijoms, mokslininkams reikalinga ne tik moderni įranga, bet ir aukščiausius reikalavimus atitinkanti darbo aplinka.

Saulėtekio slėnyje įsikūręs Nacionalinis fizinių ir technologijos mokslų centras NFTMC yra didžiausias ir unikaliausias technologinis pastatas šalyje. Maždaug pusę jo ploto užims net 250 laboratorijų, kurių dalis atitiks aukščiausius tarptautinius švarumo standartus.

„Švarios patalpos – tai ta vieta, kur gimsta naujos medžiagos ir nauji prietaisai. Dauguma aukštųjų technologijų produktų – pavyzdžiui, kertiniai mūsų visų naudojamų kompiuterių ir mobiliųjų telefonų komponentai, tokie kaip procesoriai, ekranai, šviestukai – atsiranda būtent švariose patalpose“, – sako valstybinio mokslinių tyrimų instituto Nacionalinio fizinių ir technologijos mokslų centro (NFTMC) direktorius prof. Gintaras Valušis.

Nors tai nereiškia, kad NFTMC bus gaminami mobilūs telefonai ar procesoriai, bet naujos medžiagos ir naujos kartos prietaisai turėtų atsirasti.

Išaugusi mokslinių darbų kokybė ir nauja erdvė inovacijoms Lietuvos mokslininkams ir verslui leis sėkmingai konkuruoti pasaulinėje mokslo ir inovacijų erdvėje dėl projektų ir galimų užsakymų bei dar labiau plės šalies aukštųjų technologijų plėtrą.

Švariomis patalpomis vadinamose patalpose svarbu viskas – apšvietimas, drėgmė, slėgis, temperatūra, garso ir kita izoliacija, oro švara, čia patenkančio vandens kokybė ir daugelis kitų parametrų, kuriuos leidžia valdyti pažangios inžinerinės sistemos.

Panašių patalpų Lietuvoje kol kas tik vienetai, o NFTMC jų bus net 9. Šias laboratorijas mokslinių tyrimų centre įrengs intelektualių inžinerinių sprendimų bendrovės FIMA specialistai.

Bus diegiama visa reikalinga techninė infrastruktūra nuo patalpos sumontavimo iki specializuotų vėdinimo, apdoroto vandens tiekimo bei elektroninių sistemų.

„Šio centro švariose patalpose montuosime vėdinimo sistemas bei cirkuliacinius, trijų pakopų oro filtravimo modulius. Specialūs HEPA filtrai užtikrins, kad į patalpą pateks tik ypatingai švarus oras. Be to, patalpose oras pasikeis daugiau nei 30 kartų per valandą, kai įprastose biuro patalpose užtenka 3 kartų“, – sako FIMA projektų vadovas Dmitrijus Mitenkovas.

Bendrovės specialistai NFTMC taip pat įrengs vietinę švarių patalpų vandens tiekimo ir gryninimo sistemą. Tam reikės ne tik filtrų, bet ir specialių vamzdynų.

Bendrovė FIMA panašius projektus Lietuvoje įgyvendina nuo 2009-ųjų ir jau spėjo įdiegti unikalių technologijų Lietuvoje.

2010 m. bendrovė pastatė ir įrengė trijų aukštų laboratorinį korpusą, kuris praplėtė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorinį korpusą.

Laboratorijoje atliekami infekcinių ligų mikrobiologinės diagnostikos, epidemiologinio tipavimo ir atsparumo antimikrobiniams vaistams tyrimai.

2011 metais bendrovės specialistai Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos užsakymu FIMA įdiegė dar šalyje netaikytus unikalius technologinius sprendimus – įrengė III biologinio saugos lygio laboratoriją.

Tai pirmoji laboratorija Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje, galinti tirti itin retus mikroorganizmus, susijusius su žmonijos ligomis. Laboratorijos darbuotojams užtikrinta visiškai saugi darbo aplinka, užkirstas kelias bet kokiam užkratui patekti į aplinką už laboratorijos ribų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.