Nuo lietuviškų maisto kainų lenkai apstulbtų

Į Lietuvą vis gausiau plūsta lenkiški maisto produktai? Taip. Tačiau apie lenkiškas kainas mums lieka tik pasvajoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Punske, "Valdi" parduotuvėje, pirkėjai iš Lietuvos - retoki svečiai. Tačiau akivaizdu, kad maisto prduktų kainos joje - mažesnės nei mūsų šalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Punske, "Valdi" parduotuvėje, pirkėjai iš Lietuvos - retoki svečiai. Tačiau akivaizdu, kad maisto prduktų kainos joje - mažesnės nei mūsų šalyje.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

2014-10-07 06:35, atnaujinta 2018-01-28 08:26

Už kilogramą cukraus „Diamant“ – 1,99 zloto (1,63 lito). Tokios kainos Punske esančios parduotuvės „Valdi“ lentynose. Kodėl tas pat cukrus Lietuvoje kainuoja dvigubai brangiau – 3,49 lito?

Ne ką pigesnis pas mus ir lietuviškas cukrus. Bendrovės „Arvi cukrus“ gaminamo kilogramo kaina prekybos centruose sukasi apie 3,2–3,4 lito.

„Aibės“ parduotuvių tinklas šiuo metu to paties gamintojo cukraus kainą įšaldė ties 2,4 lito. Apie 3,4 lito kainuoja ir įmonės „Panevėžio cukrus“ cukrus.

Kainą diktuoja pardavėjai

Cukraus gamybos sezonas prasidėjo prieš porą savaičių. Pastarosiomis dienomis į prekybos centrus jau atgabenta produkcija iš šįmečio cukrinių runkelių derliaus.

„Sandėlius tuštinome pavasarį. Tada cukrus ir buvo labiausiai atpigęs. Bet ir šiuo metu jo kainos neatsiplėšė nuo dugno“, – kalbėjo bendrovės „Arvi cukrus“ komercijos direktorius Rytis Morozovas.

Bet kainos, už kurias produktus parduoda gamintojai, skiriasi nuo tų, kurias mato pirkėjai.

Anot R.Morozovo, prekybos centrai pastaruoju metu dažnai skelbia būtent cukraus išpardavimą.

„Norėdami parduoti kuo daugiau jiems suteikiame ir didesnių nuolaidų“, – sakė pašnekovas.

Lenkijoje viskas kitaip

Bet Lenkijoje cukrus vis tiek pigesnis. Kodėl? Pirmiausia ši šalis išsireikalavo didesnes taršos kvotas, todėl tenykščiai cukraus gamintojai degina pigesnes anglis, o mūsiškiai – brangesnes dujas.

„Be to, lenkai gamintojai laikosi strategijos parduoti prekių kuo daugiau nors ir už mažesnę kainą. Kai gyventojų dešimt kartų daugiau nei Lietuvoje, tai padaryti įmanoma“, – sakė R.Morozovas.

Be to, Lenkijoje pridėtinės vertės mokestis maisto produktams yra mažesnis – 5–7 proc., Lietuvoje – 21 proc. Tai irgi padidina šių produktų kainą Lietuvoje.

Prognozės miglotos

Pasak „Maximos“ atstovės Renatos Saulytės, cukraus kainos mažėja visose valstybėse, Lietuva – ne išimtis.

„Didžiausios įtakos turėjo itin geras pernykštis cukrinių runkelių derlius. Šiuo metu cukraus pasiūla yra kur kas didesnė nei paklausa, todėl jo kainos nuo metų pradžios iki šiol palengva mažėjo“, – sakė R.Saulytė.

Jos teigimu, šios prekės kaina išties jau pasiekė rekordines žemumas, tad kaip ji keisis ateityje, dabar sunku prognozuoti.

Pieno produktų kainų skirtumas akivaizdus

Lietuviai į Lenkiją traukia pirkti ne tik cukraus, bet ir pieno produktų. Pastarieji, pagaminti tų pačių kooperatyvų, kurie prekes eksportuoja į Lietuvą, ten pigesni.

Geriamasis jogurtas „Activia“ „Valdi“ parduotuvėje Punske kainuoja 2,99 zloto (2,46 lito), čia – 2,99 lito. Litras pieno „Laciate“ joje kainuoja 2,49 zloto (2,05 lito), Lietuvoje – apie 2,8 lito.

200 gramų sviesto „Laciate“ pakuotės kaina Lietuvoje sukasi apie 5 litus, Lenkijoje – apie 4,7 zloto (3,87 lito).

Lenkijos ūkininkams Rusijos embargas taip smarkiai nekirto kaip lietuviams. Pavyzdžiui, pieną kooperatyvui „Mlekpol“ parduodantis Lenkijos lietuvis Petras Valinčius patikino, kad jo supirkimo kaina nuo rugpjūčio mažėjo tris kartus – po 0,1 zloto už litrą ir šiuo metu ji sukasi apie 1,4 zloto (apie 1,15 lito).

„Lenkijoje nėra stambių pieno perdirbimo įmonių. Viską gamina kooperatyvai, todėl ir produktai pigesni nei Lietuvoje, o pieno supirkimo kainos didesnės“, – sakė Lenkijoje, Kampuočių kaime, ūkininkaujantis Juozas.

Etikečių neperrašo

 Pasak Edvino Krakausko, parduotuvės Punske „Valdi“ bendraturčio, iš Lietuvos apsipirkti žmonės bangomis neplūsta. Jie dažniau traukia į Seinus ar Augustavą, kur yra didesnių parduotuvių.

  „Pieno ir jo produktų kainas seniai bekeitėme. Stengiamės jas išlaikyti tokias pat. Tad jų nei šiemet, nei pernai neperrašėme“, - sakė E.Krakauskas.

 Jis nustebo išgirdęs, kad toks pat lenkiškas cukrus Lietuvoje yra dvigubai brangesnis. „Keista. Cukraus kaina ir pas mus šiek tiek svyruoja. Tačiau niekada jis nekainavo brangiau nei 2,5 zloto“, - patikino prekybininkas. Jo teigimu, dažniau  nei kitų produktų keičiasi šviežios mėsos kaina. Tačiau ir ji šiemet nuo pavasario iki šiol išliko tokia pati.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.