Rusų užmojis: per savaitę keturias dienas dirbti, tris – ilsėtis

Rusijos Dūmos darbo komitetas per kelias ateinančias dienas turi apsispręsti, ar svarstyti Tarptautinės darbo organizacijos (ILO) siūlymą nustatyti keturių dienų darbo savaitę. Apie tai praneša laikraštis „Komersant“, remdamasis komiteto vadovo Andrejaus Isajevo pateikiama informacija.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-07 12:32, atnaujinta 2018-01-28 07:21

Savo ruožtu jis siūlo komitete svarstant galimybes nustatyti 36 valandų darbo savaitę taip pat atsižvelgti ir į dabartinių atlyginimų išsaugojimą.

Anot parlamentaro, svarbus ne darbo dienų, o darbo valandų skaičius: pavyzdžiui, net jeigu bus dirbama po 10 val. per dieną keturias dienas, vis tiek susidarys ta pati 40-ties valandų darbo savaitė. Kol kas Darbo ministerijoje leidinio korespondentams komentarų apie svarstymą išgirsti nepavyko.

Spalio pradžioje ILO oficialioje svetainėje buvo paskelbtas organizacijos eksperto Jono Messengerio straipsnis, kuriame jis pateikė penkis argumentus, rodančius keturių dienų darbo savaitės privalumus.

Anot jo, sutrumpinta darbo savaitė gali sumažinti darbuotojų sveikatai kylančias grėsmes, padidinti jų produktyvumą ir padaryti laimingesnius, nes sumažintų patiriamo streso kiekį. Be to, pradėjus dirbti keturias dienas galima bus sukurti daugiau darbo vietų ir sumažinti aplinkos taršą.

J.Messengeris nurodė tiriantis tokią galimybę nuo 2000 metų, tačiau niekada anksčiau tokio didelio ažiotažo šiuo klausimu nematė.

Liepos pradžioje už darbo savaitės valandų mažinimą pasisakė ir technologijų milžinės „Google“ generalinis direktorius Larry Page.

Jis kalbėjo, kad darbo trukmės mažinimas padės sumažinti nedarbą, nes įmonės galės ne visai darbo dienai į tą patį postą samdyti kelis asmenis.

„Mintis, kad kiekvienam būtina karštligiškai dirbti norint patenkinti visuomenės poreikius, nėra teisinga. Manau, kad susidūrėme su problema, kurios nepripažįstame. Taip pat tikiu, kad susidaro ir socialinė problema – daugelis žmonių nelaimingi, jeigu tenka sėdėti nieko neveikiant“, – teigė L.Page.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.