Kirtis mūsų šaliai: Lietuvoje finansavimas neskaidrus

Tarptautiniame užsieniui teikiamos

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 8, 2014, 2:50 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 3:28 AM

Trečiadienį paskelbtame Londone įsikūrusios organizacijos „Skelbk, ką finansuoji“ (angl. „Publish What You Fund““ sudarytame indekse per metus mūsų šalies rodiklis suprastėjo nuo 8,22 proc. pernai iki 6,51 proc. šiemet. Lietuva atsidūrė 65-oje vietoje iš 68 įvertintų valstybių, pralenkdama tik Kiniją, Graiją ir Kiprą. Pernai Lietuva buvo 61-oje vietoje.

Indekse vertinta Lietuvos užsienio reikalų ministerijos administruojama parama.

Geriausiai pagal šį rodiklį įvertinta Jungtinių Tautų Vystymo programa, Didžiosios Britanijos, Jungtinių valstijų bei kitos tarptautinės paramos organizacijos.

Lietuvai įvertinimas skirtas tik pagal 5 iš 39 indekso indikatorių, o didžiausi priekaištai Lietuvai dėl veiklos planavimo trūkumų bei neskelbiamų finansinių duomenų skirstant paramą kitoms šalims, taip pat dėl vykdomų projektų dokumentų viešinimo. Pasigendama ir duomenų apie paramos skirstymo veiklos rezultatus, sąlygas ir poveikio vertinimą.

Taip pat nurodoma, jog Lietuva neskelbia su parama susijusių dokumentų lengvai kopijuojamu formatu, o tai apsunkina galimybes dalintis informacija.

Indekso sudarytojai tvirtina, jog Lietuvos Užsienio reikalų ministerija neatsako ir į užklausas, kai teiraujamasi apie apžvalgas.

Lietuvai išsakytas ir priekaištas dėl to, jog Atviros Vyriausybės partnerystės (tarptautinės organizacijos, kuriai priklauso ir Lietuva) Nacionaliniame veiksmų plane nėra numatyta skaidrumą užtikrinančių kriterijų - raginama juos įdiegti kuo greičiau, taip pat iki 2015-ųjų pradžios imti taikyti tarptautinius paramos skaidrumo iniciatyvos (IATI) standartus.

„Skelbk, ką finansuoji“ - pasaulinė kampanija už pagalbos skaidrumą. Ji ragina pateikti kuo naudingesnę informaciją apie finansinę pagalbą ir daryti šiuos duomenis kuo labiau prieinamus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas