Padėtis „Achemos grupėje“: į konfliktą įsikišo ir teismai

Didžiausios Lietuvoje verslo imperijos „Achemos grupės“ valdymas lieka paralyžiuotas. Šįkart sustabdyti valdybos nario Rimanto Rėklaičio įgaliojimai. Tokį sprendimą priėmė Kauno apylinkės teismas, kuris atsižvelgė į grupės smulkiųjų akcininkų M.Kaminskienės bei Jūratės Žadeikienės prašymą.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 9, 2014, 5:00 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 11:15 PM

Teismo sprendimas sukėlė pagrindinės akcininkės Lydos Lubienės nepasitenkinimą.

„Achemos grupės“ įkūrėjo Bronislovo Lubio duktė Jūratė Žadeikienė bei Marija Kaminskienė sugebėjo įtikinti teismą, kad buvo sudarytas žodinis susitarimas dėl balsavimo akcininkų susirinkime su vienu iš smulkiųjų akcininkų Armantu Gintautu. Jo balsų pagalba buvo išrinktas naujasis valdybos narys Rimantas Rėklaitis.

Pats A.Gintautas tokį susitarimą neigia. Tuo tarpu R.Rėklaitis į valdybos susirinkimus tebevaikšto, nors balsuoti negali.

„Padėtis labai dinamiška ir besikeičianti. O psichologinis klimatas grupėje nėra geras“, - neslėpė „Achemos grupės“ valdybos narys Valdas Sutkus.

Atleistas iš posto, bet nesitraukia

„Achemos grupės“ akcininkų kare – ieškiniai ir priešieškiniai, turto areštai, kaltinimai kenkiant verslo interesams ir įtarinėjimai.

Didžiausios verslo grupės atstovai neslepia, kad konfliktas atneša didžiulius nuostolius, „nes koncerno veikla yra sutrikdyta, nėra tikrumo dėl koncerno vadovo įgaliojimų“.

Pavyzdžiui, buvę Susisiekimo viceministras Rimvydas Vaštakas „Achemos grupei“ vadovavo mažiau nei savaitę – teismas antradienį laikinai sustabdė jo įgaliojimus. Verslo grupei šiuo metu laikinai vadovauja ekonomikos ir finansų direktorius Audrius Bendaravičius, pernai jau laikinai vadovavęs koncernui.

Anksčiau generaliniu direktoriumi grupėje dirbęs, bet „dėl nepateisinusių vilčių“ atleistas Romualdas Žadeika ir toliau lieka dirbti grupės įmonėse. Pavyzdžiui, neseniai paaiškėjo, kad jis ketina derėtis su „Gazprom“ dėl dujų kainų nuolaidos „Achemai“.

Beje, artimiausiu metu jis ketina susitikti su vienu iš „Gazprom“ vadovu Aleksandru Medvedevu.

R.Žadeika, tapęs koncerno vadovu, buvo išrinktas Jonavos trąšų gamintojos „Achema“ ir didžiausios Klaipėdos uosto krovos kompanijos KLASCO valdybos pirmininku.

„Nepaisant to, kad koncerno įstatuose parašyta, kad atšaukus generalinį direktorių, jis automatiškai netenka įgaliojimų veikti minėtose įmonėse, ponas Žadeika su tuo nesutinka ir toliau organizuoja valdybų posėdžius ir toliau bando veikti, nors tai yra akivaizdžiai neteisėta“, - sakė L.Lubienės advokatas Gintaras Balčiūnas.

Kitaip tariant, B.Lubio žentas, nors ir atleistas iš grupės vadovo posto, iš esmės lieka valdyme ir priima svarbius sprendimus.

Nemano, kad tai šeimos kova

„Achemos grupės“ atstovai baiminosi, kad nesutarimai sutrikdys apie 50 dukterinių įmonių bei virš 4500 jose dirbančių žmonių veiklą, sutarčių su verslo partneriais vykdymą.

Minima, kad yra stabdoma tiek koncerno „Achemos grupės“, tiek ir jo anterinių bendrovių - „Achemos“, „Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos“, „Krovinių terminalo“ „Transachemos“ ir kitų kasdienė veikla bei verslo projektų plėtra.

Pasak G.Balčiūno, pagrindinė „Achemos grupės“ akcininkė siūlo visiems akcininkams bendradarbiauti. „Iki galo nėra suprastas motyvas, kodėl jie taip elgiasi. Kokia prasmė trukdyti sprendimams ir daryti žalą?“, - stebėjosi advokatas.

Dalis konflikto stebėtojų mano, kad „Achemos grupėje“ vyksta kova tarp šeimos narių, kurie kovoja dėl valdymo ir turtų. Tai – B.Lubio duktė J.Žadeikienė bei antroji žmona L.Lubienė.

Tačiau smulkaus akcininko R.Rėklaičio interesus ginanti advokatė Dovilė Burgienė įsitikinusi, kad smulkieji akcininkai turi tik turtinių interesų, ir tai nėra šeimos ginčas. „Akcijų savininkai stengiasi, kad grupės vertė nemažėtų, o didėtų. Ir nieko čia asmeniška“, - pastebėjo advokatė.

V.Sutkus skundėsi, kad smukieji akcininkai „Achemos grupėje“ bando užblokuoti bet kokių sprendimų priėmimą. Tai sudaro nepatogumus visai įmonei, kuri, beje, tebedirba pelningai, nors pelnas ir mažėja.

Akcijų kaina – didelė

Verslo imperijos kare atgyja kalbos apie galimą akcijų pardavimą. V.Sutkus sakė, kad smulkieji akcininkai visada norėjo parduoti akcijas naujam investuotojui. Tuo tarpu L.Lubienė tokių planų esą neturi.

O gal smulkieji akcininkai savo akcijas parduotų L.Lubienei ir tuo pabaigtų konfliktą? Pasak pagrindinės akcininkės advokato G.Balčiūno, buvo keliamas klausimas dėl akcijų išpirkimo.

„Tačiau tam reikia didelių investicijų. Balansinis grupės turtas sudaro virš trijų milijardų litų“, - teigė advokatas, leidęs suprasti, kad išpirkti akcijas būtų per brangu.

L.Lubienė kartu su dukra Viktorija Lubyte valdo daugiau kaip 52 proc. „Achemos grupės“ akcijų, 11,625 proc. - Jūratė Žadeikienė, po 7 proc. - J.Sirvydis ir Marija Kaminskienė, 4,75 proc. - Arūnas Laurinaitis, 0,5 proc. - Adomas Žadeika.

„Achemos grupės“ akcininkai rugsėjo 19 dieną į valdybą perrinko L.Lubienę ir ją palaikančius V.Sutkų bei Kęstutį Balutį, kuris rugsėjo pabaigoje buvo išrinktas valdybos pirmininku, taip pat smulkiųjų akcininkų atstovus R. Rėklaitį ir Kasparą Jurgelionį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.