Sudegė elektros prietaisai? Galbūt kaltininkas - kaimynas?

„Atvėsus orams užfiksuojame daugiausia avarijų, kai gyventojai iškart keliuose butuose įsijungia elektrinius šildytuvus, rašo „Lietuvos rytas“.

Laiptinėje esanti elektros instaliacija irgi priklauso daugiabučio gyventojams.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Laiptinėje esanti elektros instaliacija irgi priklauso daugiabučio gyventojams.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 9, 2014, 7:45 AM, atnaujinta Jan 28, 2018, 1:43 AM

Namuose ir taip atsirado daugiau elektrinių prietaisų, dar prisideda šildytuvai, todėl sena elektros instaliacija perdega“, – paaiškino bendrovės „Mano būstas LT“ Pastatų ūkio valdymo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Baronas.

Pasak pašnekovo, padėtis senuose daugiabučiuose kasmet vis prastesnė.

Prie to prisideda ir patys gyventojai, kurie rizikuodami lenda į elektros skydines ir savavališkai pasididina galią, sumontuodami didesnę srovę praleidžiančius automatinius jungiklius.

Elektros skirstymo bendrovės LESTO specialistai pažymėjo, kad padaugėjo ir gyventojų, oficialiai teikiančių paraiškas pasididinti elektros galią.

Tačiau dažniausiai tai pavieniai atvejai.

Atnaujinti viso namo elektros instaliaciją ir padidinti galią ryžtamasi retai.

„Gyventojams nuolat aiškiname, kad reikia rekonstruoti senus elektros tinklus, tačiau tai kainuoja nepigiai.

Kai kurie žmonės įsitikinę, kad jiems priklauso tik laidai butuose, bet laiptinėje esanti instaliacija irgi yra jų dalinė nuosavybė“, – sakė R.Baronas.

Bet sovietmečiu statytų daugiabučių skydinėse nėra galią ribojančių automatinių jungiklių. Nors butams skirta ribota elektros galia, gyventojai elektrą naudoja nesivaržydami.

Dėl per didelės apkrovos sudegus laidams be elektros gali likti ne vienas ar keli butai, o visas namas. O elektros reikia ir laiptinėms apšviesti, ir šilumos punktams, liftams.

Iš viso per šiuos metus bendrovė „Mano būstas LT“ užregistravo per 120 avarijų, kai skydinėse buvo pažeisti laidai.

„Nudegus laidui gali atsitikti ir taip, kad visame namo tinkle staigiai pašoks įtampa ir jautresni buities prietaisai sudegs iškart keliuose butuose. Tokių atvejų šiemet jau pasitaikė“, – įspėjo R.Baronas.

„Dažnai gauname skundų dėl to, kad name dingo elektra. Tačiau atvažiavus paaiškėja, jog elektra namui tiekiama, o gedimas yra vidaus tinkle. Tai daugiabučio administratorių rūpestis“, – sakė LESTO Tinklo eksploatavimo departamento direktorius Kęstutis Vasiliauskas.

Pasak jo, LESTO technines sąlygas galiai padidinti išduoda per 8 darbo dienas. Dažniausiai tokių galimybių būna, tačiau tai priklauso nuo namo vidaus tinklo būklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.