Nobelio ekonomikos premiją laimėjo prancūzų mokslininkas

Šių metų Nobelio ekonomikos premija skirta prancūzui Jeanui Tirole'iui už rinkos kainų ir stambiųjų įmonių veiklos reguliavimo analizę.

Premija J.Tirole'iui skirta už rinkos jėgų ir stambiųjų įmonių veiklos reguliavimo analizę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Premija J.Tirole'iui skirta už rinkos jėgų ir stambiųjų įmonių veiklos reguliavimo analizę.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 13, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 1:08 PM

Praėjusių metų Nobelio ekonomikos premija už kainų analizę buvo skirta amerikiečiams Eugene Famai, Larsui Peteriui Hansenui ir Robertui Shilleriui. Nobelio komiteto teigimu, šių trijų mokslininkų darbai „padėjo geriau suprasti aktyvų kainas“.

61-erių J.Tirole'is yra šešeriais metais jaunesnis nei vidutiniškai Nobelio ekonomikos premijos laureatai. Jis dirba Tulūzos ekonomikos mokykloje pietvakarių Prancūzijoje.

„Nuo 9-o dešimtmečio vidurio ir vėliau Jeanas Tirole'is įkvėpė naujos gyvybės rinkų nesėkmių tyrimams“, – nurodė akademija, pridūrusi, kad jo darbai šalių vyriausybėms gali suteikti vertingų įžvalgų, kaip kontroliuoti bendrovių jungimosi procesus arba kartelius ir reguliuoti monopolijas.

„Virtinėje straipsnių ir knygų Jeanas Tirole'is pateikė bendrąjį pagrindą tokioms priemonėms kurti ir taikyti jas įvairiose rinkose – pradedant telekomunikacijomis, baigiant bankininkyste“, – pažymėjo žiuri.

J.Tirole'is, tapęs jau antruoju per šių metų Nobelio premijų sezoną pagerbtu prancūzu, anot akademijos, yra vienas iš įtakingiausių visų laikų ekonomistų.

„Daugelyje valstybių dominuoja kelios didelės įmonės arba vienintelis monopolistas, – žiuri komentavo ekonomisto, taip pat dirbančio Tulūzos 1-ajame universitete, tyrimų sritį. – Jeigu į jų veiklą nesikišama, dažnai atsiranda socialiai nepriimtinų rezultatų.

Tai didesnes negu motyvuojamos sąnaudos arba neproduktyvios firmos, kurios išsilaiko blokuodamos naujų arba produktyvesnių bendrovių įžengimą į rinką.“

Prancūzų ekonomistui bus įteikta 8 mln. Švedijos kronų (3,04 mln. litų) piniginę premija.

Nobelio ekonomikos premija pirmą kartą buvo įteikta 1969 metais. Nuo tada ekonomikos premiją gavo 75 laureatai, iš jų 52 amerikiečiai ir tik viena moteris – Elinor Ostrom.

Nobelio ekonomikos premija yra paskutinė šiemet paskirta Nobelio premija, kurią minėdamas trijų šimtų metų jubiliejų švedų išradėjo ir verslininko Alfredo Nobelio atminimui įsteigė Švedijos centrinis bankas „Riksbank“.

Praėjusiais metais ši 1968 metais įsteigta premija atiteko trims amerikiečiams - Larsui Peteriui Hansenui, Eugene'ui Famai ir Robertui Shilleriui už novatorišką darbą įžvelgiant nekilnojamojo turto rinkų tendencijas.

Oficiali Nobelio premijų įteikimo ceremonija įvyks Stokholme ir Osle gruodžio 10 dieną, kai bus minimos premijų steigėjo Alfredo Nobelio mirties metinės.

1896 metais mirusio pramonininko, kuris išrado dinamitą, premijos pirmą kartą buvo įteiktos 1901 metais.

Nobelio premijos įteikiamos gruodžio 10-ąją, premijos įkūrėjo Alfredo Nobelio mirties dieną. Apdovanojimo ceremonija vyks Stokholme.

Pirmą kartą Nobelio ekonomikos premija buvo skirta 1969 metais olandui Janui Tinbergenui ir norvegui Ragnarui Frischui už ekonominių procesų analizės metodų sukūrimą.

Premiją įsteigė Švedijos centrinis bankas, ją paskyrė savo 300 metų jubiliejui ir A.Nobelio atminimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.