Obuolių net neverta skinti, nes supirkimo kaina kelia juoką

Šiemet lietuviškų obuolių derlius mažesnis, tačiau Lenkijos perdirbėjams jų neperkant, Lietuvos sodininkai saugykloms ir prekyboms centrams netinkamus obuolius gali realizuoti tik vietos sulčių ir vyno gamintojams.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 14, 2014, 1:36 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 9:49 AM

AB "Anykščių vynas" šiemet planuoja supirkti nuo 15 iki 20 tūkst. tonų obuolių. Tokį kiekį bendrovei pristatys maždaug 100 sodininkų ir obuolių supirkėjų, kurie surenka obuolius iš pavienių gyventojų. Pasvalio rajone įsikūrę "Aukštikalnių sodai" 95 proc. savo perdirbimui skirtos produkcijos šiemet pardavė vyno gamybai, likusius - sulčių gamintojams. Perdirbimui tenka parduoti maždaug pusę viso užauginto derliaus, nes maždaug tiek obuolių neturi prekinės išvaizdos, yra pažeisti krušos augant arba sutrenkti skinant ir į saugyklas nebegali būti gabenami.

"Darbai soduose jau eina į pabaigą, skaičiuojame, kad šiemet priskinsime 1,2 tūkst. tonų perdirbimui skirtų obuolių, iš jų 1,1 tūkst. tonų nukeliaus lietuviško vyno gamybai, 0,1 tūkst. tonų - sultims. Gerai, kad šiemet vyndariai dar perka obuolius, nes Lenkijoje ištisos gamyklos stovi - šiemet į Lenkiją neišvežėme nė vieno obuolio, nors ankstesniais metais maždaug pusę derliaus parduodavome Lenkijos perdirbėjams", - sako Arvydas Paškevičius, "Aukštikalnių sodų" direktorius.

Šiemet obuolių kainos pasaulyje smarkiai kritusios - jie superkami vidutiniškai po 10 ct už kilogramą. Gyventojai, į "Anykščių vyną" atvežę didesnį kiekį obuolių, gali gauti iki 15 ct už kilogramą.

"Kai kurie sodininkai šiemet derliaus išvis nerenka ir palieka soduose supūti. Lenkijoje šiemet ant žemės liks apie 1 mln. tonų obuolių, nes daugeliui neapsimoka jų skinti tokiomis mažomis kainomis", - pasakoja A. Paškevičius.

"Anykščių vyno" direktorius Audrius Zuzevičius teigia, kad lenkiški obuoliai labiau tinka sulčių gamybai, nes yra saldesni, tuo tarpu rūgštesni lietuviški obuoliai tinkamesni vyno gamybai. Lietuviškam vynui, kurį vis dažniau atranda ir patys lietuviai, kitąmet bus dar sudėtingiau konkuruoti su įvežtine produkcija ir kitomis gėrimų rūšimis, nes Vyriausybė siūlo nuo 2015 m. vėl didinti akcizo tarifą vynams, šį kartą - 3 proc., atitinkamai brangs ir vynas parduotuvėse. Pastarąjį kartą akcizas vynams buvo didintas šių metų balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.