Netrukus teks pamiršti šokolado skonį?

Dėl Ebolos viruso protrūkio kakavos pupelių kaina jau šoktelėjo 18 proc. ir panašu, kad ji kils ir toliau.

Netrukus šokoladas gali gerokai pabrangti.<br>V.Balkūno nuotr.
Netrukus šokoladas gali gerokai pabrangti.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 4:07 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 5:12 AM

Šokolado gamintojai baiminasi, kad virusas iš Liberijos ir Gvinėjos gali persimesti į kaimyninę valstybę – Dramblio Kaulo Krantą. O juk būtent šioje Afrikos šalyje užauginama bemaž 40 proc. viso pasaulio kakavmedžio sėklų – vadinamųjų kakavos pupelių. Čia savo plantacijas turi tokios garsios kompanijos kaip „Nestle“, „Mars“ ir „Hershey“.

Kaimyninė Gana į pasaulinę rinką jų patiekia perpus mažiau. O kartu su kitais kakavos pupelių tiekėjais (Nigerija, Kamerūnu, Togu ir kt.) visoms šioms Vakarų Afrikos šalims tenka 70 proc. pasaulinės kavos pupelių gamybos, skelbia Agro2b.

Nerimą kelia tai, kad Liberijoje, pasienyje su Dramblio Kaulo Krantu, pirmieji užsikrėtimo Ebolos virusu atvejai buvo užregistruoti per pastarąsias dvi savaites. Didžioji derliaus dalis Dramblio Kaulo Krante nuimama lapkričio-sausio mėnesiais, ir nuostolių dydis priklausys nuo to, kada šioje šalyje bus užfiksuoti susirgimo atvejai.

Dėl karantino pasienyje kakavos pupelių gamyba gali sumažėti 75 tūkst. tonų, o jeigu virusas išguldys žmones šalies vakarinėje dalyje, nuostoliai gali siekti 600 tūkst. tonų kakavos pupelių.

Na, o kada bendra šios šalies kakavos pupelių gamyba praėjusį sezoną sudarė apie 1450 tūkst. tonų, tokie nuostoliai būtų tikra katastrofa, juoba kad 2013-2014 metų sezoną buvo prognozuojamas rekordinis derlius. Paskelbus karantiną ūkininkams tektų palikti teritorijas, transporto darbas būtų paralyžiuotas, ir kakavmedžio sėklos supūtų ant medžių.

Ar teks pamiršti šokolado skonį, jei įvykiai pakryps tokia linkme? Kakavos plantacijų yra ir kitose šalyse: Indonezijoje, Brazilijoje, Kambodžoje, Ekvadore. Tačiau akivaizdu, kad jeigu derlius Vakarų Afrikoje nueis perniek, šokolado ir šokolado gaminių kaina šoks aukštyn. Ir ne dėl euro įvedimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.