Verslo milžinų Palangoje neapgynė net ir parlamentaras

Į savivaldybės biudžetą patenkančių padidintų turto mokesčių Palangoje mėginančios išvengti stambios įmonės nieko nepešė. Nors į pagalbą buvo pasitelkusios ir Seimo narį socialdemokratą Julių Sabatauską.

Už Būtingės naftos terminalą Palanga kasmet gaudavo milijonus litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Už Būtingės naftos terminalą Palanga kasmet gaudavo milijonus litų.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus, „Lietuvos rytas“

Oct 24, 2014, 3:20 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:30 PM

Šią savaitę politiko pareiškimą išnagrinėjęs Klaipėdos apygardos administracinis teismas nusprendė, kad didiesiems mokesčių mokėtojams pritaikiusi 3–4 kartus išaugusius turto mokesčio tarifus Palangos savivaldybė įstatymo nepažeidė.

J.Sabatauskas savo pareiškime teigė, kad šalies savivaldybėms didesnius mokesčius leidęs taikyti Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymas šitaip numatė sudrausminti tik apleistų ir neprižiūrimų statinių savininkus.

Bet teismas nurodė, kad įstatymas padidintą mokesčio tarifą leido taikyti ir pagal mokesčių mokėtojų kategoriją išskirtiems subjektams.

Prie didžiųjų mokesčių mokėtojų kategorijos Valstybinė mokesčių inspekcija priskiria tas bendroves, kurių metų apyvarta viršija 60 mln. litų.

Teismo nuomone, tokios bendrovės akivaizdžiai išsiskiria ekonominiu pajėgumu ir atitinkama socialine padėtimi, todėl gali svariau prisidėti prie bendruomenės gyvenimo gerinimo.

Palangos savivaldybės sprendimą pritaikyti didesnius turto mokesčių tarifus „Lietuvos dujos“, „Orlen Lietuva“ ir kitos įmonės teismams jau buvo apskundusios pernai.

Klaipėdos apygardos administraciniam teismui šiuos skundus atmetus, apeliacinį skundą gavęs Vyriausiasis administracinis teismas šią bylą iš viso nutraukė.

Tada padėti nieko nepešusioms bendrovėms pasišovė Seimo narys J.Sabatauskas. Jam teisme atstovavo ta pati Vilniaus advokatų kontora, kuri gynė ir bylinėtis panorusių įmonių interesus.

Įdomu, kad politiko pareiškimo argumentai stebėtinai sutapo su teismo atmesto bendrovės „Lietuvos dujos“ skundo motyvais.

Palangoje nusistovėjusius nekilnojamojo turto mokesčio tarifus sujaukė įmonė „Orlen Lietuva“, kuri 2013 metais gerokai sumažino Būtingės naftos terminalo turto vertę.

2012 metais iš nekilnojamojo turto mokesčio kurortas gavo per 7,7 mln. litų pajamų.

Daugiau nei pusę šio mokesčio – 4,3 mln. „Orlen Lietuva“ į miesto biudžetą sumokėjo už Palangos teritorijoje esantį naftos terminalą.

Bet pagal naują metodiką perskaičiavus terminalo turto vertę, kurortą ilgai maitinusios įmonės mokesčiai sumažėjo iki pusės milijono litų, o bendros biudžeto pajamos iš nekilnojamojo turto mokesčio susitraukė iki 3,5 milijono litų.

Siekdama atgauti bent dalį prarastų pajamų, anksčiau 1 proc. mokėjusių prie didžiųjų mokesčių mokėtojų priskirtų pramonės, gamybos ar inžinerinius statinius turinčių įmonių turtą Palangos savivaldybė apmokestino 3 proc. tarifu.

Net 4 kartus šis mokestis padidėjo apie 40 bendrovių. Tai Palangoje esantys prekybos centrai, degalinės, bankų, vaistinių filialai, didelių įmonių poilsinės. Bet dauguma įmonių su Palangoje padidėjusiu mokesčiu susitaikė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.