Keliaudami nepersistenkite: lengvas bagažas – lengva kelionė

Teisingai suruoštas lagaminas gali sutaupyti nemažą dalį kelionės pinigų ir laiko. Jei apsiribojama rankiniu bagažu, išvengiama ilgų eilių prie registruoto bagažo pridavimo ir atsiėmimo, o kur dar tikimybė, kad bagažas gali pasimesti ar būti apgadintas.

Kraudami lagaminą, rimtai apgalvokite, be kokių daiktų kelionėje neišsiversite.<br>123rf nuotr.
Kraudami lagaminą, rimtai apgalvokite, be kokių daiktų kelionėje neišsiversite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 26, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:06 PM

Kelionių portalo TopTravel.lt vadovas Arūnas Navickas dalijasi praktiniais patarimais, kaip tinkamai planuoti ir taupiai pakuoti daiktus kelionei.

Blogi įpročiai

Dažniausia klaida, ruošiantis keliauti ir pakuojantis lagaminus, yra ta, kad susiruošiama prisidėti kuo daugiau daiktų visiems gyvenimo atvejams ir, žinoma, pusės iš jų net neprireikia. Šio blogo įpročio dažniausiai atsikratoma įgijus patirties, o rečiau keliaujantys, kaip taisyklė, daiktų prisideda per daug. Norint to išvengti, būtina kritiškai viską įvertinti ir įsidėti tik tuos daiktus, be kurių tikrai niekaip neišsiversite.

Jeigu išsiruošiama į itin ilgą kelionę, atrodo, kad tikrai niekaip nepavyks išsisukti be didelio ir sunkaus bagažo, tačiau viskas daug paprasčiau.

Vykstant ilgesniam laikui tikriausiai vis tiek reikės naudotis skalbyklos paslaugomis, o gal drabužių nusipirksite vietinėje parduotuvėje. Būna ir tokių keliautojų, į kelionę besivežančių drabužius, kurių panešiojus negaila išmesti, o iš kelionės parsiveža naujų arba grįžta gerokai lengvesniu bagažu.

Ruošiantis gyventi trijų žvaigždučių ar aukštesnės kategorijos viešbutyje, neimkite rankšluosčių, šampūnų, džiovintuvo – visus būtinus daiktus rasite ten, kur gyvensite.

Taip pat vykstant atostogauti į kurortą neimkite vaikams smėlio žaislų, nes šie daiktai užima itin daug vietos, o nuskridus į kurortą juos įsigyti paprasta ir kur kas pigiau, nei juos transportuoti.

Neužmirškite, kad lagamine reikia pasilikti vietos ir lauktuvėms.

Praktiški patarimai

Konkrečiai patarti, kokie daiktai kelionėje svarbiausi, o be kurių tikrai galima išsiversti, gana sudėtinga, nes konkrečių daiktų sąrašas priklauso nuo kelionės tikslo, pobūdžio.

Suprantama, nei vienoje kelionėje neišsiversite be dokumentų ir pinigų – tai pagrindiniai daiktai, kuriuos visada privaloma turėti su savimi.

Nors sunku pasakyti, kokius daiktus svarbu pasiimti, yra keli patarimai, kaip juos talpiai supakuoti.

Pirma, rekomenduojama visus tvirtus ir sunkius daiktus dėti į lagamino apačią – taip bagažą bus lengviau gabenti. Smulkesnius daiktus reikėtų pakuoti į didesnius. Pavyzdžiui, į batus galima sugrūsti kojines ir panašiai, kad nereikėtų lagamine gabentis oro ir tuščia erdvė būtų užpildyta. Praktiškas dalykas yra vakuuminiai maišai, į kuriuos galima sutalpinti drabužius, nes pastarieji kelionės metu veikiausiai užima didžiausią vietą lagamine – pamatysite, vietos atsiras perpus daugiau.

Skirtinga bagažo politika

Vis dėlto, pakuojant daiktus kelionei, be savo lūkesčių ir poreikių svarbu nepamiršti įvertinti ir bendrųjų reikalavimų: kokio dydžio bagažas turėtų būti, kiek sverti, ko jame neturėtų būti. Tam tikros taisyklės galioja keliaujant įvairiomis transporto priemonėmis, pavyzdžiui, autobusu, traukiniu, laivu, tačiau jos dažniausiai nėra tokios griežtos kaip keliaujant lėktuvu.

Net ir keliaujant lėktuvu nėra vienodos bagažo politikos – tai priklauso nuo pasirinktos aviakompanijos ir nuo įsigyto bilieto klasės.

Yra tradicinės ir pigių skrydžių avialinijos. Šie statusai ir nulemia, kiek pinigų reikės išleisti, norint apsirūpinti pakankamu daiktų kiekiu.

Skirtumai tarp avialinijų yra tokie, kad žemų sąnaudų avialinijos į lėktuvo bilieto kainą įskaičiuoja tik rankinį bagažą, tačiau skirtingose avialinijose - skirtingas ir rankinio bagažo dydis. Tradicinės avialinijos į bilieto kainą įskaičiuoja ir rankinį, ir registruotą bagažą.

Vis dėlto visada reikia atidžiai stebėti bagažo svorį bei turinį, nes jei tik oro uoste suvokiate, kad turite per daug daiktų, priemoka gali būti drastiškai didesnė nei iš anksto registruotas bagažas.

Ką palikti namie?

Prieš kraunantis bagažą skrydžiui, derėtų susipažinti su gan netrumpu, bet konkrečiu negalimų vežti daiktų sąrašu. Jį apibendrinus, tiek rankiniame, tiek registruotame bagaže draudžiama turėti daiktų, kurie potencialiai gali sukelti grėsmę visų saugumui, pavyzdžiui, degūs skysčiai, dujos, sprogstamosios medžiagos, dažai, degtukai, žiebtuvėliai, nuodai.

Taip pat atskirai tik rankiniame bagaže keleiviams draudžiama gabentis skysčius, kurie yra didesnėse nei 100 ml talpos induose. Oro uoste teks palikti ir rankiniame bagaže vežamus smailius, aštrių detalių turinčius daiktus, degias, chemines medžiagas.

Pravartu atsiminti ir tai, kad nors jūs ir sumokate už paslaugą, personalas, kraunantis jūsų bagažą, su juo nesielgia itin švelniai. Todėl technika, dūžtantys daiktai, gali nukentėti. Kad to išvengtumėte, brangius daiktus, techniką patartina pasiimti su savimi, o dūžtančius daiktus įvynioti į apsaugančią medžiagą, nedėti į lagamino dugną, pažymėti lagaminą, kad personalas atkreiptų dėmesį, jog jame yra dūžtančių daiktų. Beje, bagažą galima apdrausti.

Deja, gana dažnai pasitaiko, kai bagažas dingsta ar būna sugadinamas.

Jei jau taip atsitiko, pirmiausia reikėtų kreiptis į bagažą gabenusią oro bendrovę – pateikti prarasto bagažo kvitą ir pretenziją raštu. Bagažas laikomas prarastu, jei jis neatsiranda per 21 dieną po kelionės, keleivis gali gauti bagažo vertę atitinkančią kompensaciją.

Jei bagažas vėluoja, keleiviui turi būti kompensuojamos išlaidos būtinoms prekėms, pavyzdžiui, higienos reikmenims. Tokiu atveju reikia išsaugoti savo pirkinių čekius ir juos pateikti oro vežėjui kartu su pretenzija per 21 dieną, kad visos išlaidos būtų padengtos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.