Lietuvai – netikėta pinigų injekcija

Perskaičiuoti įmokų į ES aruodą dydžiai nudžiugino Lietuvą, bet papiktino kai kurias kitas šalis nares.

Lietuvai bus grąžinta dalis įmokos į ES biudžetą.<br>E.Piraitytės nuotr.
Lietuvai bus grąžinta dalis įmokos į ES biudžetą.<br>E.Piraitytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 26, 2014, 2:13 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:28 PM

Kol britų premjeras prisiekinėja papildomai nemokėsiantis reikalaujamų 2,1 milijardų eurų (7,2 mlrd. litų) , mūsų šalies politikai turėtų džiūgauti – Lietuvai po perskaičiavimo bus sugražinta 18,2 milijonų eurų (62,8 milijono litų).

Lietuva šiais metais į ES biudžetą sumokėjo 1,35 milijardo litų.

Tuo tarpu Latvijai teks dar primokėti į ES biudžetą 6,5 mln. eurų, o estai susigrąžins 6,4 mln. eurų.

Briuselis perskaičiavo įmokas įvertinus ekonominius rodiklius, naujausią statistiką, gautą iš šalių narių. Valstybėse, kurioms reikės primokėti į ES biudžetą, ekonomikos bei surenkami mokesčiai augo greičiau nei buvo prognozuota. Pagal ES taisykles, įvertinus naujausius rodiklius, įmokos yra perskaičiuojamos.

Iš to galima spręsti, kad Lietuva prognozavo greitesnį ekonomikos augimą bei tikėjosi surinkti daugiau pajamų iš mokesčių. Nepasitvirtinus lūkesčiams, dalis įmokų yra grąžinama.

Perskaičiuojant įmokas Briuselis įvertina, kaip šaliai sekėsi surinkti PVM bei muito mokesčius.

Apie tai, kiek valstybės turės primokėti arba susigrąžinti, paskelbė britų „The Guardian“ ir kitų šalių spauda. Europos Komisija oficialų pranešimą paskelbs artimiausiomis dienomis.

Tačiau aistros nerimsta -- Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovas Davidas Cameronas užginčijo Briuselio reikalaujamą permoką. Jį palaiko ir Nyderlandų ir Italijos kolegos. Šioms šalims iki gruodžio 1-osios reikia pervesti į ES biudžetą atitinkamai 642 mln. ir 340 mln. eurų.

Šalių vadovai piktinasi, kad priemokas reikia pervesti per trumpą laiką – iki gruodžio. Be to, stebimasi, kad Briuselis neįspėjo šalių narių, kad gali tekti primokėti tokias milžiniškas sumas.

„Toks darbo organizavimas nepriimtinas, kai staiga pateikia milžinišką sąskaitą. Tai pasibaisėtinas elgesys. Aš neapmokėsiu šios sąskaitos iki gruodžio 1-osios. Jeigu žmonės galvoja, kad aš tai padarysiu, tegul pagalvoja dar kartą“, - piktinosi britų premjeras.

Tuo tarpu darbą baigiantis Europos Komisijos vadovas Jose Manuelis Barroso jam priminė, kad perskaičiavimo tvarka nepasikeitė. „Kartais šalys turi mokėti daugiau, o kartais jos susigrąžina daugiau“, - sakė J.M.Barroso.

Tuo tarpu Prancūzijai turėtų sugrįžti 1 milijardas eurų, Vokietijai – 779 mln. eurų. Dalis lėšų bus grąžinta daugumai Rytų ir Vidurio Europos bei Skandinavijos valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.