Po bankų patikrinimo - šokas Pietų Europai

25 euro zonos bankai neišlaikė taip vadinamų streso testų, sekmadienį paskelbė Europos centrinis bankas (ECB).

Europos centrinis bankas paskelbė nemalonias naujienas kai kuriems bankams.<br>AP nuotr.
Europos centrinis bankas paskelbė nemalonias naujienas kai kuriems bankams.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Oct 26, 2014, 1:45 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:28 PM

Tarp jų – net devyni Italijos komerciniai bankai. Tokia žinia sukrėtė Pietų Europą. Egzamino neišlaikė „Monte dei Paschi di Siena SpA“, taip pat Graikijos „Eurobank Ergasias SA“. Kapitalo trūksta net kai kuriems Vokietijos bankams.

Streso testai parodė, kad bankus vis dar kamuoja blogų paskolų kupra. Taip pat paskelbta, kad egzamino neišlaikusiems bankams kapitalą reikia didinti 25 milijardais eurų. Tiesa, dalis streso testų neišlaikusių bankų padidino savo kapitalą pakankama suma 2014 metais.

Lietuvoje veikiantys bankai pirmą kartą buvo egzaminuojami jau kaip euro zonos bankai. Tai paskelbė ECB.

Trys didžiausi Lietuvoje veikiantys bankai – SEB, „Swedbank“ ir DNB – turi itin solidžią kapitalo atsargą ir pakankamai konservatyviai vertina riziką, konstatavo ECB.

„Pirmą kartą tokiu dideliu mastu ir vienu metu pagal bendras taisykles visoje Europoje atlikto išsamaus vertinimo rezultatus įsitikinome – Lietuvoje veikiančių bankų, kurie sudaro daugiau nei 70 proc. visos šalies bankų sistemos, finansinė sveikata yra puiki ir jie su didele atsarga vykdo priežiūros reikalavimus: turi pakankamai kapitalo ir kokybiško turto įsipareigojimams padengti“, – pranešime spaudai teigia Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Ingrida Šimonytė.

Lietuvos bankų turto kokybės peržiūros metu buvo itin nuodugniai patikrintas bankų turtas ir beveik jokių vertės pokyčių nenustatyta. Tai reiškia, kad apskaita bankuose yra deramai konservatyvi, o rizika vertinama išsamiai ir teisingai.

Įvertinus tikrintų bankų turtą, konstatuota, kad jų kapitalo pakankamumo rodikliai šių metų pradžioje gerokai viršijo minimalų 8 proc. reikalavimą: SEB banko kapitalo pakankamumo rodiklis sudarė 14,87 proc. „Swedbank“ – 22,39 proc., o AB DNB banko – 16,34 proc.

Testavimas nepalankiausiomis sąlygomis taip pat atskleidė, kad bankai Lietuvoje pajėgtų atlaikyti reikšmingus šokus. Net ir nepalankaus raidos scenarijaus atveju bankų kapitalo pakankamumo rodikliai daugiau kaip du kartus viršytų reikalaujamą minimalų kapitalo pakankamumo rodiklį.

Analitikai tvirtina, kad tokie patikrinimai yra puiki galimybė susigrąžinti investuotojų pasitikėjimą Europos bankų sistema ir padidinti kreditorių srautus.

Tačiau pakankamai didelis streso testų neišlaikusių bankų skaičius rodo, kad bankų priežiūrą reikia stiprinti. O blogų paskolų kiekis vis dar didelis.

ECB pagal Bendrąjį priežiūros mechanizmą tiesiogiai stebėjo 120 didžiausių euro zonos bankų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.