Lietuva gali areštuoti „airBaltic“ ir Rygos oro uosto turtą

200 mln. litų vertės nesąžininga

Sprendimą areštuoti Latvijos oro vežėjui „airBaltic“ ir Rygos oro uostui priklausantį turtą Lietuvos apeliacinis teismas priėmė dar 2008 m. pabaigoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sprendimą areštuoti Latvijos oro vežėjui „airBaltic“ ir Rygos oro uostui priklausantį turtą Lietuvos apeliacinis teismas priėmė dar 2008 m. pabaigoje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-10-27 08:30, atnaujinta 2018-01-24 14:06

„flyLAL“ bankroto administratorius Aurimas Valaitis BNS sakė tikįs, jog dabar paspartės „flyLAL“ ir Latvijos bendrovių ginčas dėl žalos, tačiau jis neprognozavo, kada Latvijos įmonių turtas gali būti areštuotas. 

„Teismui išaiškinus, kad Rygos oro uosto ir „AirBaltic“ turtas gali būti areštuotas, manau, pagreitės teisminio ginčo procesas, nes tarsi ir neliko pagrindo jį vilkinti - tokių bandymų tarsi buvo stebima iki šiol“, - BNS sakė A.Valaitis. 

Spalio 23 dieną priimtas ES teismo sprendimas atveria duris „flyLAL“ kreditoriams atgauti beveik 200 mln. litų žalos atlyginimą už galimai nesąžiningą Latvijos oro vežėjo veiklą, pranešė administratorius. 

„ES Teisingumo Teismas nustatė, kad siekiant užtikrinti teismo sprendimo vykdymą, teismų sprendimai dėl turto arešto turi būti vykdomi ir kitoje valstybėje. Kaip greitai areštas bus pritaikytas, sunku pasakyti, kadangi Latvijos Aukščiausiasis Teismas turi priimti sprendimą, leidžiantį tą daryti“, - BNS sakė A.Valaitis. 

Anot jo, sprendimas ne tik duoda pagrindą „AirBaltic“ ir Rygos oro uosto turto areštui Latvijoje, bet ir formuoja naują ES teisinės sistemos precedentą, pagal kurį vienos ES narės teismo sprendimas turto areštui bus privalomas visoje ES teritorijoje. 

Sprendimą laikinai areštuoti „AirBaltic“ ir Rygos oro uosto turtą Lietuvos apeliacinis teismas priėmė dar 2008 metų pabaigoje. Nutartį pripažino Latvijos pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai, tačiau 2013-ųjų gegužę Latvijos Aukščiausiasis Teismas kreipėsi į ES Teisingumo Teismą, siekdamas įvertinti, ar yra pagrindo nepripažinti Lietuvos apeliacinio teismo nutarties Latvijoje. 

„Beveik penkerius metus trukęs procesas buvo varginantis ir sudėtingas. Tikiuosi, kad po ES Teisingumo Teismo sprendimo galutinai įgyvendinus turto areštą Latvijoje, „flyLAL“ kreditoriai galės būti ramesni dėl būsimo teismo sprendimo užtikrinimo“, - tvirtino A.Valaitis. 

Šalių ginčas Lietuvos teismuose nėra baigtas - Vilniaus apygardos teismas jį nagrinėja neviešuose posėdžiuose. Latvijos įmonės ginčija ekspertų išvadas, pagal kurias „flyLAL“ žala įvertinta apie 150 mln. litų - teismo paskirta ekspertizė 2013 metų rudenį nustatė, kad 2004-2008 metais dėl „airBaltic“ ir Rygos oro uosto veiksmų „flyLAL“ patyrė 149,86 mln. litų nuostolių. 

Tačiau „flyLAL“ toliau laikosi nuomonės, kad Latvijos įmonės turėtų kompensuoti 199,83 mln. litų žalos. „flyLAL“ bylinėjimąsi 2008 metais pradėjo įvertinusi, kad Rygos oro uostas teikė ją diskriminavusias nuolaidas įmonei „AirBaltic“. 

2006 metais Latvijos konkurencijos taryba pripažino, kad Rygos oro uosto nuolaidos iškreipia rinką ir yra naudingos dviem įmonėms - Latvijos „AirBaltic“ ir Airijos „Ryanair“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.