Pasaulio banko reitinge – Lietuvos nuopuolis

Pasaulio banko tyrime „Doing Business 2015“ Lietuva per metus smuko iš 17 į 24 vietą. Tačiau Ūkio ministerija džiūgauja, kad “Lietuva išlieka viena iš palankiausiai pagal verslo pradžią vertinamų šalių pasaulyje”.

Didžiausią pažangą Lietuva padarė statybos leidimų gavimo srityje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Didžiausią pažangą Lietuva padarė statybos leidimų gavimo srityje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 29, 2014, 9:39 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 7:53 AM

Latvija ir Estija užima aukštesnes pozicijas, atitinkamai 23 ir 17 vietas.

Tyrime buvo vertinamos pastangos gerinti verslo steigimo procedūras. Nors mūsų šalis skaudžiai smuko reitinge, tačiau ministerija pranešime džiaugiasi “dar labiau supaprastintomis verslo steigimo procedūromis”.

Kad Lietuvos smukimas nebūtų toks pastebimas, Ūkio ministerija praneša, kad Lietuva užima 10 vietą tarp ES valstybių.

Be to, ministerijos atstovai įsitikinę, kad negalima lyginti Lietuvos reitingų šiais ir praėjusias metais. „Norime atkreipti dėmesį, kad pagal Pasaulio Banko šiais metais atnaujintą metodologiją, perskaičiavus praėjusių metų rezultatus, Lietuvos reitingas šiais metais lyginant su praėjusių metų rezultatais išliko nepakitęs. Kaip skelbia Pasaulio Bankas, Lietuva pagal perskaičiuotą metodologiją pernai, kaip ir šiais metais, tarp 189 valstybių užėmė 24 vietą”, - atsiuntė paaiškinimą ministerija. Tačiau ministerijos atstovai pamiršo priminti, kad praėjusiais metais Lietuva buvo 6 tarp ES šalių. Pagal šį rodiklį Lietuva šiais metais lenkia Belgiją, Estiją, Latviją, Lenkiją, Prancūziją, Suomiją, Vokietiją ir kai kurias kitas Europos Sąjungos (ES) šalis.

Ministerija skelbia, kad didžiausią pažangą vertinamuoju laikotarpiu (2013 m. birželio 1 d. – 2014 m. birželio 1 d.) Lietuva padarė statybos leidimų gavimo (15 vieta) ir sutarčių vykdymo (14 vieta) srityse. Taip pat, Lietuva užima aukštas vietas turto registravimo (9 vieta), kredito gavimo (23 vieta) ir užsienio prekybos (21 vieta) rodikliuose.

Taip pat priimti teisės aktai, kurie numato, jog antspaudas įmonėms nėra privalomas, jeigu pareiga turėti antspaudą nėra nustatyta įmonės steigimo dokumentuose ar įstatymuose.

Kita įvertinta verslo pradžios reforma – PVM mokėtojų registre įmonės registravimo terminas sutrumpintas nuo 3 iki 2 kalendorinių dienų.

Trečioji Pasaulio banko pripažinta esminė reforma Lietuvoje – statybos leidimų gavimo srityje. Per pusę, nuo 42 iki 21 kalendorinės dienos, buvo sutrumpintas terminas, per kurį savivaldybės privalo išduoti specialius architektūrinius reikalavimus.

“Vyriausybė deda pastangas tobulindama verslo aplinką Lietuvoje ir siekdama pagerinti šalies reitingus”, – pranešime spaudai cituojamas Ūkio ministras Evaldas Gustas.

Kaip ir pernai, draugiškiausia verslui šalis išlieka Singapūras, o antra ir trečia vietomis susikeitė Naujoji Zelandija (2 vieta) ir Honkongas (3 vieta).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.