Ekspertų aiškinimus apie eurą sutiko ir pykčiu, ir juoku

Per marijampoliečių auditoriją nusirito pasipiktinusių balsų šurmulys.

Pasižiūrėti tiesioginės transliacijos tema "Euras ir Lietuva: mitai ir faktai" į Marijampolės P.Kriaučiūno viešąją biblioteką atėjo dvi dešimtys miesto gyventojų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Pasižiūrėti tiesioginės transliacijos tema "Euras ir Lietuva: mitai ir faktai" į Marijampolės P.Kriaučiūno viešąją biblioteką atėjo dvi dešimtys miesto gyventojų.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Oct 30, 2014, 1:02 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:16 AM

Jie, klausydamiesi finansų ministro Rimanto Šadžiaus ir ekonomisto Nerijaus Mačiulio atsakymų, gyvai reagavo į jų teiginius.

„Vienas iš mitų – esą, kai bus įvestas euras, sumažės atlyginimai ir viskas pabrangs. Tačiau jau dabar matome kainas dviem valiutomis ir galime įsitikinti, jog eurais kainos yra tris kartus mažesnės“, – sakė R.Šadžius.

Per marijampoliečių auditoriją nusirito pasipiktinusių balsų šurmulys.

Nors apie euro įvedimą, palankią kainų politiką, naudą šalies plėtrai viešai kalbama jau senokai, vyresni žmonės į artėjančias permainas žvelgia su baime ir nepasitikėjimu.

Finansų ministras R.Šadžius aiškino, jog eurą labiausiai apsimoka įsivesti mažai valstybei, kokia yra Lietuva. Teiginį jis iliustravo Estijos pavyzdžiu, kurioje pasitikėjimas euru sparčiai išaugo.

Ekonomistas N.Mačiulis, kalbėdamas apie kainas, irgi rėmėsi Estijos bei Latvijos pavyzdžiu: „Šių šalių patirtis rodo, jog kainų šuolio baimė yra nepagrįsta. Kainos didėja tik paslaugų srityje. Latvijoje jos, pavyzdžiui, padidėjo trimis procentais.

Estijoje atlyginimai ir kainos yra ryškiai pasistūmėję Europos lygio link. Estijoje atlyginimai yra 50 procentų didesni nei Lietuvoje.

Euro įvedimas Lietuvoje nesumažins socialinės atskirties. Lietuva pagal atlyginimų dydį Europoje liks toje pačioje vietoje, kurioje ir buvo – trečia nuo galo“.

Po pastarojo N.Mačiulio sakinio auditorijoje nuvilnijo marijampoliečių juokas.

Susirinkusieji valandą atidžiai klausėsi finansų ministro R.Šadžiaus ir ekonomisto N.Mačiulio atsakymų į šalies bibliotekose transliaciją stebinčių gyventojų klausimus.

Tai buvo pirmasis renginių ciklo „Euro panorama“ pristatymas. Iki sausio mėnesio Lietuvos bibliotekose numatyti penki susitikimai su specialistais iš Finansų, Ūkio bei Socialinės ir darbo ministerijų, „Sodros“, Lietuvos banko, policijos, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos darbuotojais.

Kaip marijampoliečiai vertina pirmąjį renginį, ar jis buvo naudingas?

„Kadangi aš prie televizoriaus nuolat sėdžiu, tai man viskas aišku. Kas aišku? Valdžia žmonių dėl euro neatsiklausė. Čia buvo užduotas klausimas, ar vyresnio amžiaus žmonėms dėl euro įvedimo nereikėtų psichologo. Nereikia, žmonės dar tiek nesukvailėję“, – neslėpė skepticizmo pensininkas Sabinas.

Solidaus amžiaus Šarūnas domisi šalies ir užsienio politika, todėl turi tvirtą nuomonę apie aktualijas.

„Lenkai apie eurą nekalba. Jie už mus dešimt kartų protingesni. Per krizę visa Europa krito, o Lenkija – ne.

Mums išeities nėra – mes esame maža valstybė. Nelabai tikiu, kad kainos nedidės. Tačiau visas šis triukšmas dėl euro yra beprasmis, nes litas susietas su euru. Aš esu už eurą. Į Lietuvą ateis daugiau investicijų“, – dėstė savo nuomonę marijampolietis.

Būsimos permainos, susijusios su euro įvedimu, jaunosios kartos marijampoliečių visai nebaugina.

„Per šią transliaciją aš asmeniškai neišgirdau nieko nauja, nes seniai domiuosi euru. Jaunimas prisitaikys prie visų sąlygų. Informacijos apie euro įvedimą pastaruoju metu labai daug, žmonės kartais net nebenori jos girdėti“, – teigė jauniausias šio renginio dalyvis Ričardas. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.