Europos Komisija siūlo kurti patikimesnę PVM sistemą

Šiandien Komisijos paskelbtame dokumente išdėstyta, kaip užtikrinti paprastesnę, veiksmingesnę ir labiau nuo sukčiavimo apsaugotą ES bendrajai rinkai tinkamą PVM sistemą. Siekiama sukurti galutinę PVM sistemą, kuri pakeistų laikiną ir pasenusią sistemą, Europos Sąjungoje taikomą daugiau nei du dešimtmečius.

1992 m. sukūrus bendrąją rinką, buvo planuojama sukurti ES vidaus prekybos PVM sistemą, kuria būtų atsižvelgta į nacionalinio prekių apmokestinimo būdą, ir taip padėti įgyvendinti iš tikrųjų be sienų vykstančios prekybos koncepciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
1992 m. sukūrus bendrąją rinką, buvo planuojama sukurti ES vidaus prekybos PVM sistemą, kuria būtų atsižvelgta į nacionalinio prekių apmokestinimo būdą, ir taip padėti įgyvendinti iš tikrųjų be sienų vykstančios prekybos koncepciją.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2014, 1:06 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 3:16 AM

Būsimoji sistema, palyginti su šiandienine, turėtų labiau atitikti bendrojoje rinkoje veikiančių įmonių poreikius ir suteikti mažiau galimybių sukčiauti. Komisijos tarnybų dokumente, parengtame išsamiai pasikonsultavus su valstybėmis narėmis ir suinteresuotosiomis šalimis, nustatytos penkios būsimos PVM sistemos formavimo galimybės.

Už mokesčius atsakingas Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta sakė: „Per kelerius pastaruosius metus Komisija inicijavo nemažai PVM sistemos patobulinimų. Pasiūlėme priemonių, kad ji būtų palankesnė verslui ir labiau apsaugota nuo sukčiavimo. Tačiau ateina laikas, kai nebeužtenka keisti atsargines dalis – reikia pirkti naują automobilį. Turime perkurti ES PVM sistemą ir šiandien teikiame pirmuosius pasiūlymus, kaip būtų galima tą padaryti.“

1992 m. sukūrus bendrąją rinką, buvo planuojama sukurti ES vidaus prekybos PVM sistemą, kuria būtų atsižvelgta į nacionalinio prekių apmokestinimo būdą, ir taip padėti įgyvendinti iš tikrųjų be sienų vykstančios prekybos koncepciją. Tačiau tuo metu politiškai ir techniškai nebuvo įmanoma sukurti ES PVM sistemos, kuri atkartotų valstybių narių apmokestinimo praktiką (t. y. apmokestinimą kilmės vietoje). Todėl pereinamuoju laikotarpiu, kol bus susitarta dėl nuolatinės PVM struktūros, grindžiamos apmokestinimu kilmės vietoje, sukurta laikina sistema.

Pagal šią sistemą, kuri galioja jau daugiau kaip 20 metų, PVM nėra apmokestinamos iš vienos ES valstybės narės į kitą tiekiamos prekės, o ES viduje perkamos prekės apmokestinamos jų įsigijimo valstybėje narėje. Vis dėlto paaiškėjo, kad tokia sistema neatspari sukčiavimui ir per daug sudėtinga tarpvalstybinėms įmonėms. Todėl vienas iš svarbiausių Komisijos prioritetų – sukurti naują galutinę PVM sistemą, pritaikytą prie modernios ekonomikos sąlygų ir skatinančią ES vidaus prekybą.

Pagrindiniai faktai

Surengus daug politinių ir techninių konsultacijų paaiškėjo, kad su kilmės vieta susijusi sistema neįmanoma, ir dabar sutariama, kad galutinė sistema turi būti grindžiama paskirties vietos principu, t. y. PVM turi būti mokamas prekių paskirties vietoje. Tačiau sukurti ir įgyvendinti tokią sistemą, taikomą prekių pristatymui tarp įmonių, galima labai įvairiai.

Šiandien paskelbtame dokumente yra nustatytos Komisijos pasirinktos šios 5 įmanomos galimybės: už PVM apskaičiavimą ir sumokėjimą atsakytų tiekėjas, o prekės būtų apmokestinamos pagal jų pristatymo vietą; už PVM apskaičiavimą ir sumokėjimą atsakytų tiekėjas, o prekės būtų apmokestinamos pagal kliento įsisteigimo vietą; prievolė sumokėti PVM tektų ne tiekėjui, o klientui, ir mokestį reikėtų sumokėti kliento veiklos vietoje (atvirkštinis apmokestinimas); prievolė sumokėti PVM tektų ne tiekėjui, o klientui, ir mokestį reikėtų sumokėti prekių pristatymo vietoje; neskaitant tam tikrų pakeitimų, liktų status quo.

Dokumente šios galimybės trumpai paaiškintos. Šiuo metu Komisija atlieka nuodugnų kiekvienos galimybės poveikio įmonėms ir valstybėms narėms vertinimą. Remdamasi jo išvadomis, 2015 m. pavasarį ji apibrėš galimas būsimas priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.