Moderniame IKI kulinarijos centre – griežti reikalavimai kokybei

Salotos su antiena ir mandarinais, salotos su ridikėlių daigais, lašišų ir ruginės duonos sluoksniuotis, kalakutienos kepsnys, moliūgų apkepas su pelėsiniu sūriu – visa tai ne prabangaus restorano siūlomi patiekalai. Jų galima nusipirkti „IKI“ prekybos tinklo parduotuvėse. Kaip ir dar per 100 pavadinimų kulinarijos ceche pagamintų patiekalų.

Kulinarijos ceche blynus kepa moderni mašina<br>V.Petrauskienės nuotr.
Kulinarijos ceche blynus kepa moderni mašina<br>V.Petrauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Oct 30, 2014, 10:16 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:02 AM

Visi šie skanumynai gaminami šalia Panevėžio esančiame šiuolaikiškame kulinarijos centre. Iš čia kasdien į „IKI“ parduotuves, išsidėsčiusias visoje Lietuvoje, išvežama 18 tonų produkcijos: marinuotos mėsos, salotų, mišrainių, įvairiais įdarais paskanintų blynelių, paukštienos kepsnių ir net tirpstančių burnoje desertų. Visi šie produktai yra saugiai ir sandariai sufasuoti.

Panevėžio kulinarijos centras yra vienas moderniausių Baltijos šalyse. Jis atidarytas prieš penkerius metus. „Produktus stengiamės rinktis iš vietinių tiekėjų. Mūsų įmonės politika – nenaudoti konservantų, skonio stipriklių, saldiklių, dažiklių. Nebent jų būtų jau pagamintuose ingredientuose, pavyzdžiui, majoneze“, – sakė centro vadovė Aistė Rasmussen.

Panevėžio kulinarijos centre dirba 270 darbuotojų. Jų darbas prasideda ankstyvą rytą. Per dieną pagal užsakymus pagaminti ir supakuoti patiekalai kitą rytą, dar prieš šešias, gabenami į „IKI“ parduotuves. Iš viso Lietuvoje jų yra 237 šio tinklo parduotuvių, išdėstytų 70 – tyje miestų ir miestelių.

Panevėžio kulinarijos centro gamybos cechuose dirbantys žmonės turi laikytis griežtų higienos ir apsaugos reikalavimų, dėvėti specialius apsauginius drabužius. Patalpos, skirtos žaliavų priėmimui, sandėliavimui, produkcijos gamybai, šaldymui, pakavimui yra suskirstytos į vadinamąsias „pilkąsias“ ir „raudonąsias“, padidintų higienos reikalavimų zonas.

Modernios produktų paruošimo, pjaustymo, maišymo, gaminimo ir pakavimo linijos leidžia užtikrinti centre gaminamų patiekalų kokybę. Prieš patekdamos į salotas, daržovės yra kruopščiai plaunamos, o vandens perteklius iš jų pašalinamas specialiose centrifugose.

„Kiekviename ceche yra terminalai, kuriuose pateikiamas tikslus kiekis gaminamam produktui reikalingų sudedamųjų dalių. „Pas mus nėra taip, kad darbuotojas skaito iš lapo, o prieskonius deda šaukštu. Reikalingas prieskonių mišinys specialiuose cechuose sveriamas elektroninėmis svarstyklėmis. Todėl ceche gaminamų patiekalų skonis nekinta. Patiekalas net ir kelerius metus gaminamas toks, kokį jį sukūrė technologės ir patvirtino degustuotojai“, – sakė A.Rasmussen.

„IKI“ Panevėžio kulinarijos centre lietiniai blynai kepami neįprastai. Juos gamina moderni blynų kepimo mašina. Tokia yra kol kas vienintelė ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse. Ceche per parą pagaminama maždaug 5000 blynų. Lietuviai labiausiai mėgsta lietinius su kumpiu ir sūriu, su varške ir su mėsa.

Vištienos kepsneliai, anksčiau vadinti „Kijevo“ kotletais, iš kepimo linijos išnyra vienodi, tarsi kareiviai. Jie verdančiusoe riebaluose pabūna tiek, kiek reikalauja technologija. Ir nė sekundės mažiau, ar daugiau. Tą patį galima pasakyti ir apie konvekcinės krosnyse gaminamus balandėlius, troškintas daržoves ir kitus patiekalus.

Centre dirbančios maisto gamybos technologės nuolat sukuria naujų produktų. Jiems naudoja ne tik tradicines, bet ir lietuvio gomuriui neįprastas sudėtines dalis, pagardus. Tačiau tol, kol dauguma pirkėjų juos įvertina ir pripažįsta, turi praeiti tam tikras laikas. Kai „IKI“ prekybos salėse prie pieno produktų atsirado naujas mūsų gaminys – panakota, žmonės nepuolė jo pirkti. Tačiau paragavę perka vis daugiau šio nuostabaus deserto“, – sakė A. Rasmussen.

Jos teigimu, lietuviai labiausiai vertina ne tiek gurmaniškus, kiek tradicinius patiekalus. Nepaisant didžiulės naujų kulinarijos gaminių pasiūlos, pati paklausiausia yra baltoji mišrainė. Jos kasdien tenka pagaminti po toną. Pirkėjų dar labai mėgstami ir perkami vėdarai, lietiniai blynai. Vasarą padaugėja perkančių įvairių griliui paruoštų marinuotos mėsos kepsnių.

Spalio pabaigoje prekybos tinkle „IKI“ startavo unikali kampanija, orientuota į jau pagamintų kulinarijos ir konditerijos produktų kokybę. Nuo šiol kilus abejonei dėl bet kurio „Pagaminta „IKI“ gaminio kokybės ar šviežumo, jį bus galima tiesiog grąžinti. Prekybos tinklas „IKI“ – pirmieji prekybininkai Lietuvoje, pasiūlę savo pirkėjams tokią išskirtinę teisę.

Anot prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovo Andriaus Petraičio, suprantama, kad ši kampanija yra labai drąsi, tačiau sprendimas ją įgyvendinti buvo priimtas siekiant ir toliau išlaikyti visapusišką pirkėjų pasitikėjimą prekybos tinkle gaminama produkcija: „Pirkėjų nuomonė mums itin svarbi. Todėl suteikiame galimybę grąžinti tuos mūsų kulinarų bei konditerių pagamintus gaminius, pažymėtus prekių ženklu „Pagaminta IKI“, kurių kokybe pirkėjai suabejojo. Pasitikime savo gamybos ekspertais ir gaminių kokybe. Gaminame tik iš šviežių ir kokybiškų produktų todėl tikime, jog pirkėjai tai įvertins ir jiems patiks kokybiškas bei skanus maistas.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.