Baltarusijos turtuoliui – lietuvių pagalba ir Briuselio malonė

Turtingiausias baltarusis, diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos režimo rėmėjas ir bičiulis Vladimiras Peftijevas pagaliau gali atsipūsti.

Advokatai stengėsi, kad V.Peftijevui būtų atkurta teisė judėti po ES, taip pat būtų atšauktas turto įšaldymas.
Advokatai stengėsi, kad V.Peftijevui būtų atkurta teisė judėti po ES, taip pat būtų atšauktas turto įšaldymas.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2014-10-31 18:04, atnaujinta 2018-01-23 21:50

Jis išbrauktas iš ES sankcijų sąrašo. Jį gynė advokatai Lietuvoje. Kiek anksčiau buvo „atšaldytas“ ir jo į Lietuvą pervestas milijonas eurų.

Laukė teismo sprendimo

Ketvirtadienį iš ES sankcijų sąrašo išbraukta ne tik oligarcho pavardė, bet ir su juo susijusi kompanijos. Apie tai skelbiama oficialiame ES žurnale.

Svarbiausiu režimo rėmėju vadinamas V.Peftejevas prieš dvejus metus nusprendė gintis nuo ES sankcijų būtent Lietuvoje. Jį ėmėsi ginti viena didžiausių Lietuvos teisinių kontorų „LAWIN“.

Kaip lrytas.lt teigė „LAWIN“ partnerė Vilija Vaitkutė Pavan, buvo laukta Teisingumo teismo sprendimo dėl V.Peftijevo. Teismas turėtų paskelbti sprendimą, ar oligarchas teisėtai įtrauktas į sankcijų sąrašą.

„Belaukiant sprendimo sužinojome, kad ES mūsų klientą išbraukė iš sąrašų“, - teigė V.Vaitkutė Pavan. Ji pridūrė, kad kiekvienas žmogus turi teisę į gynybą. Todėl V.Peftijevas ja pasinaudojo.

Advokatai stengėsi, kad V.Peftijevui būtų atkurta teisė judėti po ES, taip pat būtų atšauktas turto įšaldymas.

Beje, oligarchui anksčiau pavyko išsikovoti, kad jo pervesti pinigai pasiektų Lietuvos advokatus. Mat jie buvo „užšaldyti“ tik pervedus, nes ES taisyklės reikalauja stabdyti transakcijas iš bendrovių, kurioms pritaikytos sankcijos.

Šią pergalę Baltarusijos oligarchas pasiekė Europos Teisingumo teisme po bylinėjimųsi Lietuvoje.

Suveikė ir lobizmas

Politologas Vytis Jurkonis pastebėjo, kad demokratiniame pasaulyje visi privatūs asmenys gali kreiptis į advokatus. „Tačiau V.Peftijevo atveju, mano nuomone, suveikė ir lobizmas Briuselyje. Turtingi žmonės tam skiria daug pinigų. Lobistai iš tisų nuveikė nemažą darbą“, - sakė jis.

Beje, „LAWIN“ skelbiasi turinti skyrių ir Briuselyje.

Beje, ES atšaukė sankcijas ir su kitu oligarchu Juriju Čižu susijusioms įmonėms. Tuo tarpu Baltarusijos užsienio reikalų ministrui Vladimirui Makejui sankcijos neatšauktos.

V.Jurkonis apgailestauja, kad politinė valia Briuselyje Baltarusijos atžvilgiu vis dėl to mažėja. „Tą rodo dažnėjantys vizitai , intensyvėjantis bendradarbiavimas. Grįžtame į 2009-2010 metus“, - sakė Vilniaus Universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas.

Neatrodo, kad A.Lukašenkos režimas silnėtų. Diktatorius įgudęs perimti tarpininko vaidmenį ir pasaulio akyse kurti taikdario įvaizdį. Nepanašu, kad ir V.Peftijevas būtų nustojęs remti režimą.

„Jis veikė tyliai, vengė viešumos. Briuselio sprendimas rodo, kad žmogus gali veikti mažai rodydamasis viešumoje“, - sakė V.Jurkonis.

Stengėsi, kad būtų išbrauktas

ES sankcijass buvo paskelbtos ir trims bendrovėms ("Beltekseksport", "Sport-pari" ir "BT telekomunikacii"), kurias valdo verslininkas V. Peftijevas. Tačiau ES ketvirtadienį iš sankcijų sąrašo išbraukė tik „BT telekomunikacii“.

Turtingiausias baltarusis jau trejus metus stengėsi, kad jam būtų atšauktos sankcijos. Po to, kai jam buvo uždrausta įvažiuoti į ES, V. Peftijevas reikalavo, kad atsakovas Europos Sąjungos Taryba panaikintų sprendimą paskelbti sankcijas jo bendrovėms.

Jis tvirtino, kad ES Taryba padarė klaidų, įvertindama V. Peftijevo veiklą kaip "susijusią su Lukašenkos režimu ir jį remiančią ar kaip nors kitaip dalyvaujančią pažeidžiant tarptautinius rinkimų standartus ar slopinant pilietinę visuomenę ir demokratinę opoziciją".

V. Peftijevas laikomas įtakingiausiu Baltarusijos verslininku, kurio interesai apima kuo įvairiausias sritis. Jo turtą "Forbes" įvertino 1 milijardu JAV dolerių.

Tiesa, neoficialiai turtingiausiu Baltarusijos gyventoju laikomas šios šalies diktatorius A.Lukašenka.

Mūšį laimėjo ir Vilniuje

Prekyba karo technika, alkoholio gamyba, loterijų verslo monopolis, telekomunikacijos, nekilnojamasis turtas, bankininkystė.

Tai – verslai, kurie padėjo talentingam ir apsukriam V. Peftijevui susikrauti pirmąjį milijardą dolerių. Tačiau pinigai nepadėjo išvengti sankcijų.

A. Lukašenkos bendražygiui durys į Europos Sąjungos šalis buvo užvertos ketverius metus. Atverti duris oligarchas bandė padedamas Lietuvos teisininkų.

2012 metų rudenį jis buvo pasiekęs pirmąją pergalę Vilniaus apygardos administraciniame teisme. Teismas Lietuvoje buvo nurodęs iš naujo nagrinėti Baltarusijos oligarcho prašymą leisti naudoti jo įšaldytus pinigus – milijoną eurų, kurie buvo skirti Lietuvos teisininkams.

Oligarchas – retai matomas

Jis retai pasirodo viešumoje, o paskutinės viešai publikuotos nuotraukos darytos 2010 metais. Net Baltarusijos žurnalistai, rašantys apie verslą, nedaug žino apie šio oligarcho asmeninį gyvenimą.

Kalbama, kad V. Peftijevas dažnai išskrenda iš Minsko. Anksčiau populiariausia kryptis buvo Malta, kur gyvena šeima. Dabar – Jungtiniai Arabų Emyratai, kur perkelta dalis jo verslo.

Kai kurie buvę jo verslo partneriai senokai sėdi kalėjime, tačiau pats oligarchas politines kliūtis kol kas įveikia į savo pusę patraukęs A. Lukašenkos sūnus ir vieno jų žmoną.

Rėmė kitą kandidatą

V. Peftijevas yra laikomas vienu svarbiausių A. Lukašenkos patarėjų ir režimo finansuotojų. Tačiau niekas negali užtikrinti, jog diktatoriaus nuomonė apie jį vieną dieną nepasikeis.

Juk Baltarusijos prezidentas anksčiau ne kartą buvo iškėlęs kumštį kalbėdamas apie turtingiausią šalies žmogų. Be politikų palaiminimo verslas nė krust. V. Peftijevas šią taisyklę suprato jau seniai.

Tad pirmą kartą jo vardas nuskambėjo 1994-aisiais, per pirmuosius Baltarusijos prezidento rinkimus. Tuo metu jis tapo premjero, kandidato į šalies vadovus Viačaslavo Kebičiaus finansiniu rėmėju. V. Peftijevui tuo metu jau priklausė ginklų prekybos kompanija „Beltechexport”, kuriai ES šiuo metu taiko sankcijas.

Ši parama nepraslydo pro akis pagrindiniam V. Kebičiaus konkurentui rinkimuose A. Lukašenkai.

Iškovojęs pergalę rinkimuose pirmasis šalies prezidentas pagrasino nubausti „įtartinus baltarusiškų ginklų prekeivius”.

Tačiau galiausiai V.Peftijevas užsitarnavo ilgalaikę diktatoriaus malonę.

Prisijaukino vadovo sūnų

V. Peftijevui pavyko rasti bendrą kalbą su nauja valdžia. Ko gero, neatsitiktinai vienoje oligarcho kompanijų darbuojasi prezidento A. Lukašenkos vyriausiojo sūnaus žmona Lilija Lukašenko. Diktatoriaus užuovėją jam iki šiol užtikrina ir tai, kad į verslą V. Peftijevas įtraukė A. Lukašenkos sūnų Dzmitrijų.

Oligarchas įtikino vidurinį prezidento sūnų imtis loterijų verslo, nes jis vadovauja Prezidentiniam sporto klubui. Taip klubas tapo loterijos „Sport-Pari” bendraturčiu. O loterijų verslas Baltarusijoje – monopolizuotas.

Tiesa, ES įvedė sankcijas ir šiai bendrovei.

Gyveno ir Maltoje

V. Peftijevas kaip verslo ir gyvenimo užutėkį iki sankcijų paskelbimo buvo pasirinkęs Europos Sąjungos narę Maltą. Šioje šalyje jis gyveno 5–7 metus. Kai kurių šaltinių žiniomis, jis netgi turėjo dvigubą pilietybę.

Apie tai nemažai duomenų paskelbta portale „WikiLeaks”, nutekinusiame amerikiečių diplomatų dokumentus.

V. Peftijevas po pirmųjų prezidento rinkimų šioje Viduržemio jūros saloje gyveno netrumpai, o į Minską grįždavo tik retkarčiais.

Nieko keista, nes Maltoje šis veikėjas buvo tapęs kompanijos „Samuel International Limited” savininku.

2007 m. JAV ambasados darbuotojai pranešė savo šalies valdžiai, kad „A. Lukašenkos ginklų pardavėjas” grįžo iš Maltos su mažamečiais vaikais, kurie nekalba rusiškai.

Pasak „WikiLeaks”, JAV pareigūnai įtarė, kad jis į Maltą perveda paties diktatoriaus nesąžiningai gautus pinigus.

Minske V. Peftijevą, vos išlipusį iš lėktuvo, esą pasitikdavo saugumo pareigūnai ir nuveždavo jį į prezidento rezidenciją.

Pagrasino skirti baudą

Bet ES įvedus sankcijas V. Peftijevui ir jo verslui, staigiai pasikeitė oligarcho ir Maltos santykiai. Jam ne tik teko perkelti sąskaitas iš šios šalies, kad jos nebūtų įšaldytos.

Maltos vidaus reikalų ministerija prieš porą metų yra paskelbusi, kad tie verslininkai, kurie išdrįs bendradarbiauti su V. Peftijevu, bus skaudžiai baudžiami. Jiems gresia net 116 tūkstančių eurų bauda arba įkalinimas iki penkerių metų.

V. Peftijevas iš tiesų paliko Maltą, nes jam buvo uždrausta apskritai įvažiuoti į ES šalis. O sąskaitas iš šios valstybės, neoficialiais duomenimis, jis perkėlė į Venesuelą arba Baltarusiją.

Tad nieko keista, kad Maltos vyriausybė atsisakė jį skirti Baltarusijos garbės konsulu šioje šalyje. Dabar oligarchas gyvena Baltarusijoje.Kaimyninės šalies žurnalistai „Lietuvos rytą” patikino: V. Peftijevas neseniai buvo pastebėtas viename renginyje.

Apskritai V. Peftijevas laikomas talentingu verslininku, sugebančiu su valstybiniu biurokratiniu aparatu vykdyti sėkmingus projektus. Žinoma, tai lėmė ir puikūs jo santykiai su diktatoriumi.

Be to, A. Lukašenkai reikia talentingo verslininko, sugebančio rasti rinkų Baltarusijos produkcijai užsienyje. V.Peftijevas pirkėjų rado ne tiktai Jungtiniuose Arabų Emyratuose, bet ir Kinijoje. A. Lukašenka gyrė oligarchą, kad jis padėjo gauti Baltarusijai milijardo JAV dolerių kreditą iš Kinijos.

Rėmė teniso žvaigždę

V. Peftijevo pavardė dažnai minima ir kalbant apie sportą. Juk ne kitur, o „Beltechexport” įkurtame teniso klube užaugo dabartinė pasaulio teniso žvaigždė Viktorija Azarenko.

Kalbama, kad pats oligarchas kažkada pirmasis pastebėjo augantį Baltarusijos talentą ir visaip padėjo jai kopti į sporto aukštumas.

Pats V. Peftijevas keletą metų vadovavo Baltarusijos teniso federacijai, tačiau draudimas jam įvažiuoti į ES privertė verslininką palikti šį postą.

Kol Europa jam laiko užtrenkusi duris, darbų galima paieškoti ir šalies viduje. 2014 metais Baltarusijoje vyksiantis pasaulio ledo ritulio čempionatas irgi nepraeis be oligarcho indėlio.

Jo valdomos kompanijos jau sutarė su vyriausybe dėl naujų gyvenamųjų namų, kuriuose gyvens sportininkai, jų treneriai bei aptarnaujantis personalas, statybos.

Skelbiama, jog vėliau visas turtas atiteks liaudžiai. Juk iš tos pačios liaudies vėliau gimsta ir diktatoriai, ir oligarchai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: gaisras Vilniaus daugiabutyje