Mažos įmonės - santūrios: kitąmet didelės apyvartos nebus

Kasmet bankininkų atliekamos smulkių ir vidutinių įmonių apklausos atspindi jose vyraujančias nuotakas. Ne išimtis – ir šį rudenį atlikta tokių įmonių apklausa. O ji siunčia signalą, kad smulkios įmonės jau suka galvą, kaip, smarkiai neišlaidaujant, kitąmet padidinti savo produktų patrauklumą.

Didžiausios optimistės - ir smulkios statybų sektoriaus įmonės. Jos viliasi, kad apyvarta kitąmet tikrai augs, o įtakos jai turės ir renovacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Didžiausios optimistės - ir smulkios statybų sektoriaus įmonės. Jos viliasi, kad apyvarta kitąmet tikrai augs, o įtakos jai turės ir renovacija.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Nov 5, 2014, 12:15 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 6:45 AM

„Planuodamos kitų metų veiklą, įmonės tai daro atsargiai. 7 iš 10 apklaustųjų tikisi, kad apyvarta kitąmet bent jau nemažės. Kas trečia žada didinti darbuotojų skaičių.

Tačiau jų planuose – jau mažiau investicinių projektų“, - sakė SEB banko prezidento pavaduotojas, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Jo teigimu, smulkiam ir vidutiniam verslui ypač didelės įtakos turi vidaus vartojimo tendencijos. O jos būtent ir neteikia verslininkams optimizmo.

„Nuo vidurvasario gyventojų lūkesčiai prastėja. Ir tam daugiausia įtakos turi šiuo metu dar daug neaiškumų turintis Rusijos ir Ukrainos konfliktas.

Tuo tarpu euro įvedimas, turėjęs didelės įtakos vartotojų elgesiui pirmąjį šių metų pusmetį, nebėra toks svarbus“, - sakė V.Doveika.

SEB banko apklausos duomenimis, 53 proc. mažųjų įmonių, kurios 2015-aisiais tiki apyvartos augimo, planuoja, kad ji padidės, bet vargu ar daugiau nei 15 proc.

Didesnio jos augimo tikisi tik 16 proc. verslininkų.

Optimistiškiausios yra IT ir telekomunikacijų, statybų sektoriaus smulkiosios įmonės.

Dirba našiau

SEB banko atlikta įmonių apklausa - "Verslo barometras 2015" -  liudija ir tai, kad smulkių įmonių kuriama pridėtinė vertė šiemet augo sparčiau, nei kitų ES valstybių.

„Augindamos pridėtinę vertę vis dėlto tos įmonės darbuotojų skaičių sumažino net 12 proc. Žmonės prarado darbo vietų, bet kartu šios įmonės išmoko dirbti efektyviau“, - sakė V.Doveika.

Lietuvos smulkių ir vidutinių įmonių išskirtinė savybė – dauguma jų eksportuoja daugiau nei 40 proc. savo produkcijos. O tai pagal eksporto rodiklius - antroji vieta ES. Mūsiškes lenkia tik Liuksemburgo įmonės.

„Tai - geras ženklas. Be to, matėme, kaip po sunkmečio – nuo 2011-ųjų vėl ėmė didėti mažų įmonių skolinimosi apimtys. Šiemet šis procesas nesustojo. Ir per 10 mėnesių jos jau pasiskolino apie 900 mln. litų“, - sakė V.Doveika.

 Jo teigimu, 2015-aisiais trečdalis įmonių ketina ieškoti naujų rinkų ar plėstis dabartinėse. Kitos įmonės kitąmet savo produktus ir paslaugas pirmiausia siūlys Lietuvoje. Nes dauguma mažų ir vidutinių įmonių plėtrai užsienyje neturi nei pinigų, nei tuo galinčių užsiimti darbuotojų.

Pesimizmo – daugiau

SEB bankas iš viso apklausė apie 1300 mažų ir vidutinių įmonių, dirbančių didžiuosiuose miestuose, daugiausia – Vilniuje (39 proc.). Apie 28 proc. apklaustųjų - tai didmeninės ir mažmeninės prekybos įmonės. 

Maždaug kas dešimta apklausta įmonė darbuojasi logistikos arba statybų sektoriuje. Apklausoje dalyvavo ir pramonės, informacinių technologijų (IT) bei žemės ūkio įmonės.

  Kokio apyvartos augimo jos tikisi kitąmet? Per 15 proc.? Mažesnio? Ar galvoja, jog apyvarta apskritai neaugs?

  „To, kad apyvarta 2015-aisiais augs daugiau nei 15 proc., tikisi maždaug kas septintas verslininkas. 

  Vis dėlto pesimizmas atsispindi šių metų apklausoje: įmonės reaguoja į pasikeitusią verslo aplinką, ir nėra naivios. Kas antras apklaustas verslininkas viliasi, kad apyvarta kitąmet paaugs nors iki 15 proc., tačiau pesimistų taip pat – nemažai.

Tuo, kad apyvarta mažės, neabejoja 31 proc. apklausoje dalyvavusių verslininkų. Pernai tokių buvo 11 proc.“, - sakė V.Doveika.

 Mažiausiai optimizmo - Panevėžio ir Šiaulių apskrityse veikiančiose įmonėse, daugiausia – Vilniaus ir Kauno apskrityse. Anot V.Doveikos, tam, kad įmonės atsargiai prognozuoja savo veiklą, įtakos neišvengiamai turi Ukrainos ir Rusijos konfliktas bei atsargesni gyventojų lūkesčiai. Nėra džiuginanti ir euro zonos šalių ekonomika, - ji lėtėja.

  Apklausos duomenimis, ramiausiai šiuo metu jaučiasi statybų ir IT sektoriaus įmonės. Nes šiuose sektoriuose yra santykinai daug investicijų, o konkurencingumas – didelis.

 „Statybų sektoriaus lūkesčius augina Vilnius. Jame sparčiai vyksta gyvenamojo būsto statybos, patrauklūs ir biurų statybos projektai. Be to, šį sektorių maitina ir vis labiau įsisiūbuoja daugiabučių renovacijos programa“, - užsiminė V.Doveika.

  Užtat didžiausio atsargumo laikosi transporto ir žemės ūkio bei maisto pramonės įmonės. Joms didžiausią smūgį sudavė Rusijos sankcijos.

Dėmesys – inovacijoms

  Anot V.Doveikos, yra ir palankių žinių. Viena jų – inovacijų poreikis didėja. Apklausos duomenimis, beveik pusė (46 proc.) įmonių kitąmet žada atsigręžti į inovacijas, - pasiūlyti naujų paslaugų ir produktų. O inovacijos versle – tai vienas svarbiausių didelio konkurencingumo rodiklių.

 Kita gera žinia – įmonės žada investuoti į darbuotojų mokymus bei labiau juos motyvuoti.

  „Tai daryti skatina ne kas kita, bet poreikis dirbti našiau, įtikti klientams. Nereikia daug pinigų tam, kad taptum patrauklus klientams“, - sakė V.Doveika.

  Jo teigimu, vis daugiau smulkių ir vidutinių įmonių rūpinasi darbuotojų motyvacija. Tai jau daro 37 proc. apklaustų įmonių, pavyzdžiui, apdraudžia dirbančiųjų sveikatą.

  „Aktyviausiai tai daro IT ir telekomunikacijų sektoriaus bendrovės. Taip pat tuo rūpinasi prekybininkai – jiems svarbu neprarasti gerų pardavėjų ir kitų specialistų“, - užsiminė V.Doveika.

 Skirti dėmesio motyvacijai jau žada ir statybų sektoriuje dirbančios įmonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.