Ar tikrai šį mėnesį įvyks SEL koncertas Londone?

Pastaruoju metu Jungtinės Karalystės Mokesčių inspekcijoje (angl. HM Revenue and Customs; HMRC) vis dažniau linksniuojami žinomo Lietuvos atlikėjo Egidijaus Dragūno ir renginių organizatoriaus Egidijaus Jaskonio vardai.

Daugiau nuotraukų (1)

Leonardas Aleknavičius, portalas ANGLIJA.today

Nov 6, 2014, 11:50 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 4:29 AM

HMRC susidomėjo lietuvių įsiskolinimais – už Jungtinėje Karalystėje vykusius SEL renginius nesumokėtas pridėtinės vertės mokestis (PVM). Į ANGLIJA.today redakciją kreipėsi Anglijos lietuvių verslininkai ir artimos aplinkos žmonės, nukentėję nuo renginių organizatoriaus E.Jaskonio, kurie papasakojo apie lietuvio vykdytas finansines gudrybes.

Egidijus Jaskonis, arba Egis EJ, save pristato vadinamojo partizaninio marketingo specialistu.

2013 metų gruodžio mėnesį E.Jaskonis sumanė surengti SEL koncertą Londone. Šiuo tikslu buvo įregistruota kompanija „I Can FFeel“.

Kaip pasakojo renginių organizatorių pažįstantys verslininkai, tikrasis pavadinimas turėjo būti „I Can F*cking Feel“, tačiau toks pavadinimas „nepraslydo“ pro Anglijos cenzūrą ir liko tik „I Can FFeel“.

Verslo pradžiai reikėjo pinigų, todėl Egis EJ bandė pritraukti rėmėjus – lietuvių verslininkus, gyvenančius Anglijoje.

Redakcijos šaltinių teigimu, verslininkams buvo siūloma 300 proc. metinių palūkanų už šią investiciją. Kelios gerai žinomos kompanijos (redakcijai pavadinimai žinomi) susigundė ir investavo į šią idėją: 10 000 eurų buvo sumokėta Egidijui Dragūnui už koncertą avansu ir 5 000 svarų pirmasis įnašas Londone esančiai „Troxy“ arenai už salės nuomą koncertui.

Pusę koncerto bilietų Egis EJ išplatino per lietuviškas parduotuves, grožio salonus ir restoranus. Bilietai buvo parduodami už grynuosius, kuriuos esą susirinkdavo pats Egis EJ. Taip vyras gavo 50 000 svarų.

Kaip redakcijai pasakojo E.Jaskonio aplinkos žmonės, lengvai uždirbti pinigai taip pat lengvai buvo ir išleisti asmeninėms reikmėms: Egis EJ išnuomotu privačiu lėktuvu nuskrido į Ispaniją pailsėti savaitę. Jis net kirpėjai už kirpimą grožio salone „Pelenė“ atsiskaitė dviem bilietais į SEL koncertą. Trumpai tariant, pinigų greitai neliko.

SEL koncertas Londone turėjo įvykti 2014 m. balandžio 4 dieną. Redakcijos pašnekovų teigimu, Egiui EJ priklausanti kompanija „I Can FFeel“ turėjo vieną savaitę iki koncerto pradžios sumokėti Egidijui Dragūnui likusią honoraro dalį, kuri sudarė 32 500 svarų, tačiau pinigų esą nebebuvo.

Gryni pinigai, gauti už parduotus bilietus, buvo išleisti asmeniniams Egio EJ tikslams. Likusios pinigų sumos, gautos pardavus bilietus internetu, nebuvo galima panaudoti, kol neįvyks koncertas.

Pagal Jungtinės Karalystės įstatymus, jeigu už bilietą atsiskaityta kreditine kortele ir koncertas neįvyksta, pinigus privalo grąžinti bilieto pardavėjas, o jei pardavėjas dėl kokių nors priežasčių negali grąžinti pinigų, tada pinigus grąžina bankas.

Panaši tvarka galioja ir daliai debetinių kortelių.

Lietuviškų verslų, pardavinėjusių bilietus į SEL koncertą, savininkai išsigando, kad E.Dragūnas, negavęs savo honoraro, neatvyks į Londoną ir SEL koncertas neįvyks. Labiausiai buvo bijoma, kad nepatenkinti E. Dragūno gerbėjai reikalaus grąžinti pinigus už nupirktus bilietus.

Vienintelė problema – pinigai už bilietus jau išleisti... Kalbintų asmenų teigimu, verslininkai išsigandę per vieną naktį „susimetė“ trūkstamą sumą E.Dragūno honorarui, mainais į teisę disponuoti pinigais, gautais už internetu parduotus bilietus.

2014 m. balandžio 4 d. įvyko grandiozinis SEL koncertas Londone, kuris paliko Egį EJ didelėse skolose: liko nesumokėti 25 000 svarų PVM mokesčio ir 15 000 svarų mokesčių už E.Dragūnui sumokėtą honorarą.

Liudytojų teigimu, Egis EJ aiškino, esą, kam gi tuos mokesčius mokėti, juk valstybė nežino, kad jis ir jo kompanija turi pajamų!

 Taip pat, vengdamas skolų grąžinimo HMRC, Egis EJ 2014 m. gegužės 9 d. įregistravo naują kompaniją „We Can FFeel“.

Tiesa, reklamuodamas SEL naujojo albumo pristatymą šių metų lapkričio 15 d. ir  „We Can FFeel“ kompanijos vienerių metų gimtadienį, Egis EJ išsidavė, kad „I Can FFeel“ ir „We Can FFeel“ yra ta pati įmonė.

2014 m. lapkričio 15 d. Londone planuojama pristatyti SEL naująjį albumą. Remiantis redakcijos turimais duomenimis, iš viso planuojama parduoti bilietų už 150 000 svarų – iš šios sumos PVM sudarytų 25 000 svarų, kuriuos bilietų pardavėjas turėtų sumokėti HMRC ir 65 000 svarų honorarą E.Dragūnui.

HMRC yra „nusitaikiusi“ į pinigus, gautus už bilietų pardavimą. Atsižvelgiant į tai, kad HMRC iš „We Can FFeel“ kompanijos yra nusiteikusi išreikalauti visas ankstesnes skolas, kyla klausimas: kas labiausiai nukentės finansiškai po būsimo SEL koncerto Londone?

Jei E. Dragūnas negaus honoraro už būsimą koncertą, atlikėjas į Londoną paprasčiausiai neatvyks, o jei atvyks – ar neteks atlikėjui tiesiai iš oro uosto važiuoti į HMRC apklausą ir aiškintis dėl vengimo mokėti mokesčius?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.