Rusai nebetiki net ir išlaisvintu rubliu - duokite tik dolerių!

Vakar Rusijos centrinis bankas nusprendė išlaisvinti rublį nuo santuokos su euru ir doleriu. Tačiau žmonės mieliau renkasi pastaruosius. Prieš savaitgalį Rusijos rublis atrodė nykiai.

Praėjusios savaitės pabaiga Rusijos valiutai buvo kaip niekada niūri: euras brango – kainavo daugiau nei 60 rublių.
Praėjusios savaitės pabaiga Rusijos valiutai buvo kaip niekada niūri: euras brango – kainavo daugiau nei 60 rublių.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas")

Nov 11, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:24 PM

Net ir šalies Centrinis bankas nustatė rekordinius kursus: 47,87 rublio už dolerį ir 59,31 rublio už eurą. O valiutų keityklose euras kainavo daugiau nei 60 rublių. Tačiau pirmadienį rublio kursas pastebimai pakilo: vakarop doleris jau kainavo 45, euras – per 56 rublius.

Dvi svarbios žinios

Rublis tvirtėti ėmė nuo ankstyvo ryto, kai Pekine viešėjęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pažadėjo, jog bus padaryta viskas, kad valiutos kursas taptų stabilus.

Vėliau paaiškėjo, ką reiškė šie šalies vadovo žodžiai. Rusijos centrinis bankas nusprendė jau dabar, o ne nuo kitų metų pradžios, kaip žadėta anksčiau, nutraukti rublio saitus su doleriu ir euru.

Anksčiau rublis buvo susietas su doleriu, o nuo 2005-ųjų – su vadinamuoju valiutų krepšeliu, kurio 90 proc. iš pradžių atiteko doleriui, o 10 proc. – eurui. Pastaruoju metu 0,45 krepšelio sudarė euras, o 0,55 – doleris.

Tačiau nuo vakar krepšelio nebeliko. Laisvė! Negana to, rublis brangsta! Vadinasi, nuosmukis sustabdytas?

Deja, tuo neskubėjo džiaugtis net valdžios atstovai. Ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas tik prasitarė, kad spėlioti artimiausio meto rublio kursą yra visiškai beprasmiškas reikalas.

Galbūt todėl pirmadienį ekonomikos ekspertai ir analitikai vengė prognozuoti, kas bus toliau. Juolab kad centrinis bankas pažadėjo intervencinius valiutos pirkimus, jei rublio kursas vėl ims svyruoti kaip pašėlęs.

Indėliai – užsienio valiuta

Užtat Rusijos gyventojai, regis, jau pasirinko savo valiutą. Nieko nuostabaus, kad ja tapo ne rublis.

Indėlių komerciniuose bankuose draudimo asociacija paskelbė, kad žmonės ir įmonės masiškai keičia indėlių valiutą iš rublių į dolerius, rečiau – į eurus.

O biržose norinčiųjų prekiauti valiutomis atsirado tiek, kad brokerių kontoros nebespėja jiems atidarinėti specialių prekybos sąskaitų.

„Nuo pat lapkričio pradžios esame paskendę darbuose – prašymų atidaryti naujas sąskaitas, įnešti ar pasiimti lėšas dar neatėjus vidurdieniui sulaukiame tiek, kiek anksčiau nebūdavo per visą dieną“, – skundėsi bankininkystės namų „Otkrytije“ operacijų direktorė Valerija Aksentjeva.

Iš nuomos nebeišgyvena

Bent šiek tiek sutvirtėjusiu rubliu džiaugiasi užsienyje gyvenantys, tačiau savo šalies valiuta atlyginimą ar kitas pajamas gaunantys rusai.

Antai programuotojas Ilja Fedotovas dar vasarą nusprendė, kad darbuotis ir gyventi Tailande jam pigiau ir paprasčiau. Juolab kad užsakymus galima atlikti bet kuriame žemės kampelyje.

Butą Maskvoje jis išnuomojo, o kas mėnesį gaunamą mokestį planavo skirti apartamentų Tailande nuomai.

Viskas buvo neblogai, kol dolerio kursas neperkopė 45 rublių kartelės. Mat tai vyro pajamas iš buto nuomos sumažino net 30 procentų. O namo nuoma Tailande, skaičiuojant rubliais, pabrango nuo 25 iki 33 tūkstančių per mėnesį. Jei ne atlyginimas, būtų buvę visai riesta.

„Tailande teko sutikti tautiečių, kurie negauna jokių pajamų, išskyrus pinigus už butų Sankt Peterburge ar Maskvoje nuomą.

Štai jiems tikrai ne pyragai“, – pasakojo I.Fedotovas.

Vakar rublis šiek tiek atsigavo, bet niekas nežino, ar ilgam. Kita vertus, palyginti su vasara, jo kursas vis viena reikšmingai mažesnis.

Ateitis – niūroka

Kita vertus, smingant rubliui kainos sparčiai kilo ir pačioje Rusijoje.

Ne veltui dabar žiniasklaidoje vienos populiariausių yra patarimų skiltys – pavyzdžiui, kaip prisipirkti maisto mėnesiui už 7 tūkst. rublių (vakar dienos kursu – 420 litų).

Įdarbinimo agentūros skelbia, kad šalyje mažėja užsienio specialistų, kuriems atlyginimai mokami rubliais.

Daugelis jų traukia į kitas šalis, kurių valiuta yra stabili arba bent svyruoja mažiau.

Vis dėlto tai dar pusė bėdos.

Mat Rusijos ekonomikos ministras A.Uliukajevas prasitarė, kad su pastarųjų mėnesių rublio nuvertėjimu susijusi infliacijos banga smogs kur kas vėliau – ateinančių metų vasarį arba balandį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.