Supirkėjai už pieną moka mažiausiai Europoje

Europos Komisija kažkiek pagelbės Lietuvos pienininkams. Tačiau ūkininkai baksnoja į supirkėjus, kurie už pieną jiems moka mažiausiai Europoje.

Pienininkyste besiverčiantys ūkininkai nuo rugpjūčio dirba nuostolingai.<br>D.Umbraso nuotr.
Pienininkyste besiverčiantys ūkininkai nuo rugpjūčio dirba nuostolingai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

2014-11-21 08:32, atnaujinta 2018-01-20 23:29

Laukdami, kol Europos Komisija ištesės pažadą ir perves kone 50 mln. litų, ūkininkai skaičiuoja Rusijos embargo padarytą žalą.

Anot Šiaulių rajone besidarbuojančios Ginkūnų agrofirmos vadovo Arūno Grubliauskio, kas mėnesį nuo rugpjūčio bendrovė patyrė maždaug po 150–160 tūkst. litų nuostolio.

Joje melžiama apie 600 karvių, kas mėnesį parduodama apie 10–12 tonų pieno. Nuo embargo pradžios mėnesio pajamos susitraukė kone trečdaliu.

„Birželį bei liepą pieno supirkimo kaina buvo keliais centais didesnė už savikainą. Vos Rusija paskelbė embargą, pieno perdirbimo įmonės jas ypač smarkiai apkapojo.

Nors lapkričio pradžioje kaina šiek tiek pakilo, iki tokios, kokia buvo liepą, dar trūksta 25 centų už pieno kilogramą“, – kalbėjo A.Grubliauskis.

Anot Griškabūdžio žemės ūkio bendrovės vadovo Petro Puskunigio, supirkimo kainos per Rusijos embargą sumažėjo trečdaliu.

„Duomenis pateikėme Žemės ūkio rūmams – kiek pardavėme pieno nuo rugpjūčio iki šiol, kiek už jį mums sumokėjo perdirbėjai“, – sakė P.Puskunigis.

Dar nežinia, kaip bus paskirstytos kompensacijos: ar atsižvelgiant į melžiamų karvių skaičių, ar į parduoto pieno kiekį.

Tikėtina, kad ūkių patirti nuostoliai bus kompensuojamai įvertinus sutartis su perdirbėjais ir sąskaitas už parduotą pieną.

„Vienodas kurpalis čia nelabai tinka. Juk vieniems ūkiams supirkėjai kone tą pačią dieną nurėžė pieno kainą, kitiems kiek vėliau ir ne taip smarkiai.

Yra pieno perdirbimo įmonių, kurios ir dabar dar mažina kainą“, – sakė P.Puskunigis.

Jo teigimu, būtų gerai, jog kompensacijos apskritai pasiektų pieno gamintojus.

Paramos atiteks daugiau nei kaimynams

Europos Komisijos sprendimu Rusijos embargo sukeltiems nuostoliams kompensuoti Lietuvos pieno sektoriui atiteks 14 mln. eurų (48,3 mln. litų) paramos – pusė Baltijos šalims skirtos sumos.

Latvijos pieno ūkiams jos skirta 7,7 mln. eurų (26,56 mln. litų), Estijos – 7,7 mln. eurų (23,8 mln. litų).

Pasak žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, šie pinigai kompensuos pieno supirkimo kainų skirtumą po to, kai jos krito rugpjūtį.

Spalį vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina, palyginti su rugsėju, padidėjo apie 7 proc. Už toną ūkininkams vidutiniškai buvo mokama 842 litai.

Šiemet spalį supirkta 127,36 tūkst. tonų pieno – 6,3 proc. daugiau, palyginti su 2013 m. spaliu. Per dešimt šių metų mėnesių buvo supirkta kone 1,224 mln. tonų pieno – 7,6 proc. daugiau negu per tą patį laiką pernai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.