Rublis menksta tiesiog akyse

Makaronai ar grikių kruopos – tvirtesnė valiuta nei rublis. Tokius investicinius patarimus rusams dalija nebe užsienio, o šios šalies ekonomikos ekspertai.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Dec 2, 2014, 8:24 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 4:25 AM

Pirmadienį vos pradėjus prekybą Maskvos valiutų biržoje rublis smigo į dar neregėtas žemumas. Palyginti su penktadieniu, euras pabrango trimis rubliais – iki daugiau nei 65.

Pasiektas ir „žaliosios“ valiutos rekordas: doleris pakilo iki daugiau nei 52 rublių.

Nafta traukia į dugną

Daugelis ekspertų tai susiejo su pingančia nafta, mat ją eksportuojančių valstybių karteliui OPEC atsisakius mažinti gavybą kainos toliau traukė žemyn.

Vakar „Brent“ rūšies barelis jau kainavo mažiau nei 69, WTI rūšies – mažiau nei 65 dolerius. Tai žemiausias kainų lygis nuo 2009 metų.

Tiesa, vakarop rublio pozicijos kitų valiutų atžvilgiu šiek tiek pagerėjo, tačiau greičiausiai tai laikina.

Taupyti – neprotinga

Galbūt kalčiausia ir nafta, tačiau aišku tai, kad rusiški pinigai pamažu netenka normalios valiutos įvaizdžio.

Net ir šios šalies ekonomistai pripažino, kad kaupti atsargas rubliais neprotinga, nes tai tiesiog paklausos neturinti ir sparčiai pinganti prekė.

„Palaikyti rublio kursą šiuo metu gali tik nusistovėjusios naftos kainos. Visa kita turi tik nereikšmingos įtakos“, – įspėjo investicinio banko „Globeks“ vyresnysis makleris Igoris Zelencovas.

Tiesa, Rusijos ekonominės plėtros ministras Aleksejus Uliukajevas dar ragino gyventojus nekrauti turtų bankininkams ir nekeisti indėlių rubliais į kitą valiutą.

Tačiau tokių optimistų mažai net ir valdžios kabinetuose.

Gresia nevaldoma infliacija

„Blogiausia jau įvyko – rublis nuvertėjo 50 procentų. Tiesą sakant, ekonominės recesijos sąlygomis tai – skandalas.

Galima sakyti, kad nuvertinę valiutą mes patys užsidėjome papildomas sankcijas“, – įspėjo Rusijos mokslų akademijos Ekonomikos instituto direktorius Ruslanas Grinbergas.

Jo nuomone, infliacijos smagratis įsisuks visu greičiu.

Tokius spėjimus patvirtino ir valdžios institucijos: anot Rusijos centrinio banko pirmininko pavaduotojos Ksenijos Judajevos, infliacijos lygis jau kitų metų pradžioje gali būti dviženklis.

Taip yra buvę ir anksčiau, tačiau tais laikais, kai šios šalies bendrasis vidaus produktas augdavo po 7 ar daugiau procentų per metus.

Užtat šįmet net ir optimistai kalba apie 0,5 proc. augsiančią ekonomiką. Kitaip tariant, apie visišką sąstingį.

Brangs ir saulėgrąžos

Anot R.Grinbergo, jau artimiausiu metu gerokai pašoks importinių prekių kainos. „Įkandin ims brangti ir visa kita. Galiu lažintis, kad net ir saulėgrąžas pardavinėjančios močiutės netrukus pakels jų kainą“, – įspėjo akademikas.

Ką tokiu atveju daryti eiliniam Rusijos gyventojui? Vienintelis autoritetingo ekonomisto patarimas – leisti likusius pinigus.

„Pirkite ilgai negendančias prekes, nors ir makaronus bei grikius. Jei turite užsienio valiutos, nieku gyvu neleiskite, ji tikrai pravers ateityje“, – aiškino R.Grinbergas.

Tiesa, santaupų rubliais ar kitokia valiuta turi tik apie trečdalį Rusijos žmonių. Likusieji ir taip viską išleidžia, nes gyvena nuo atlyginimo iki atlyginimo.

Žiaurus nuosmukis

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, JAV dolerio atžvilgiu Rusijos rublis vien per lapkritį atpigo 19 proc., o nuo metų pradžios – net 34 proc.

Tai prasčiausias rodiklis tarp 24 besivystančių valstybių valiutų.

Rublio kursui palaikyti Rusijos centrinis bankas šįmet jau išleido apie 90 mlrd. JAV dolerių – 4,5 proc. šalies bendrojo vidaus produkto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.