Apsipirkti užsienyje rusams rublių jau nebeužtenka

Greičiau nei nafta pingantis Rusijos rublis keičia ir kaliningradiečių įpročius. Smunkant valiutos kursui vis mažiau jų važiuoja į Lenkiją ir Lietuvą apsipirkti.

Kone kiekvieną dieną Rusijos valiutos keityklose gerinami rekordai, tad nemažai rusų nebeturi už ką vykti į užsienį.<br>„Corbis“/AOL nuotr.
Kone kiekvieną dieną Rusijos valiutos keityklose gerinami rekordai, tad nemažai rusų nebeturi už ką vykti į užsienį.<br>„Corbis“/AOL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Dec 10, 2014, 9:02 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 1:38 PM

Kaliningradiečiams dabar apsipirkti Lenkijoje kainuoja daugiau nei 50 procentų brangiau nei vasaros pradžioje. Panašiai pabrango ir kelionė į Lietuvos parduotuves.

Tiesa, tai nereiškia, kad pas mus ar Lenkijoje pakilo kainos. Paprasčiausiai rublis smigo į tokias gelmes, kad daugeliui rusų užsienio valiuta jau darosi neįperkama.

Tačiau Kaliningrado srities dūmos deputatas Vytautas Lopata tikino, kad lietuviškas ar lenkiškas dešras rusai pirks ir tuomet, kai už eurą teks mokėti dvigubai daugiau rublių nei dabar.

Lenkai jau sunerimę

Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ apskaičiavo, kad kaliningradiečiams Lenkijoje prekės ir paslaugos per pusmetį pabrango 60 procentų. Pasienio parduotuvėms pirkėjai iš Kaliningrado buvo tarsi atgaiva, nes jie pirkdavo produktų savaitei ir dar ilgesniam laikui.

„Silpnėjantis rublis gali atbaidyti Kaliningrado pirkėjus vykti į Lenkiją. Valiutos keityklose už zlotą dabar prašoma 16–17 rublių. Prieš metus užtekdavo 10–11“, – rašo dienraštis.

Panašiai apskaičiavo ir Kaliningrado srities dūmos deputatas V.Lopata.

„Euras nuo vasaros pradžios mums pabrango jau 40 procentų, todėl kaliningradiečiai rečiau važiuoja į Lenkiją ir Lietuvą apsipirkti. Ne kiekvienas dabar gali sau tai leisti“, – „Lietuvos rytui“ sakė lietuvių kilmės Kaliningrado politikas, valdantis kelias kavines.

Kaimyninės Lenkijos parduotuvės šios srities gyventojams buvo masalas, nes juos tenkino ir prekių kaina, ir kokybė. Kaliningradiečiai labiau mėgo apsipirkti Lenkijoje negu Lietuvoje. Lanksti vizų išdavimo tvarka – taip pat svarbu.

Rublių reikia daugiau

„Lenkijoje maisto kainos buvo du kartus mažesnės nei Kaliningrade. Lietuvoje kiek brangiau, bet savaitgaliais vis tiek žmonės važiuodavo ir tebevažiuoja“, – pasakojo V.Lopata. Tiesa, pirkėjų srautas sumažėjo 2–3 kartus.

Kad kaliningradiečiai Lenkijoje palieka vis mažiau pinigų, rodo ir statistika. Olštyno muitinės tarnybos duomenimis, rugsėjį Kaliningrado gyventojai čia išleido 13,5 mln. zlotų, spalį – 14,4, lapkritį – 12,5 mln. zlotų. Tai apskaičiuota pagal mokesčių grąžinimo „Tax Free“ čekių sistemą.

Žurnalistų kalbinti srities gyventojai skundėsi, kad dabar į kelionę reikia pasiimti daugiau rublių.

„Prieš metus su savo mergina ir vaiku šventėme Naujuosius metus Sopote. Penkios dienos trims žmonėms atsiėjo 16 tūkstančių rublių, o dabar kainuotų jau 30 tūkstančių rublių, todėl liksime namie“, – pasakojo Kaliningrado srities gyventojas Denisas.

Užtenka tik parduotuvės

Kai kuriuos rusus dar gelbėja anksčiau sukaupti zlotai.

„Turime šiek tiek sutaupę zlotų. Anksčiau mes važiuodavome į Gdanską, kad dar ir į restoraną nueitume. Dabar liko tiktai parduotuvė „Biedronka“, ir tik Branevo mieste.

Ten apsipirkinėsime tol, kol zlotai baigsis, o po to jau pirksime tik Kaliningrade. Labai tikimės, kad kitais metais kursas stabilizuosis“, – vylėsi Kaliningrado srities gyventoja Katia.

Kaliningradiečiai į kaimynines šalis rečiau važiuoja ne tiktai dėl pingančio rublio.

„Pasienyje kratomi lengvieji automobiliai, dėl kiaulių maro atimama bet kokia mėsa, įskaitant ir dešras, dešreles.

Mano pažįstami pasienyje turėjo palikti visas savo prekes“, – pasakojo Kaliningrado srities dūmos deputatas V.Lopata.

Gali mokėti ir 100 rublių

Kaliningradiečiams, kaip ir visos Rusijos gyventojams, tenka susitaikyti su kasdien vis labiau pingančiu rubliu. Pavyzdžiui, vakar jo kursas JAV dolerio atžvilgiu nukrito 0,9 proc. – iki 54,25 rublio, euro atžvilgiu nuvertėjo 1,1 proc. ir siekė 67 rublius.

Tiek Rusijos valiutos kursas, tiek šalies akcijų indeksai antradienį smuko, kai pasaulinės naftos kainos vėl nukrito iki žemiausio lygio per penkerius metus.

Ką kaliningradiečiai kalba apie rublio kurso dugną? „Manau, kad kitais metais euras gali kainuoti 100 rublių, o JAV doleris – 120 rublių. Nors puikiai prisimenu laiką, kai euras kainavo 25 rublius“, – sakė V.Lopata.

Tačiau jis tikino, kad importinių prekių norintys įsigyti rusai vis tiek apsipirkinės Lenkijoje ir Lietuvoje. Net jei už tiek pat eurų reikės pakloti dvigubai daugiau rublių nei dabar.

Skaitykite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.