Panika Rusijos finansų rinkoje - už eurą buvo prašoma 100 rublių

Rusijos finansų rinkoje – panika. Rublis į dugną antradienį smigo kone akyse. Dar ryte už eurą buvo mokami 79 rubliai, o po pietų – jau 100 rublių. Rusijos valdžia žmones kviečia nepanikuoti ir nepulti su santaupomis į bankus. Šią situaciją Rusijos portalas lenta.ru apibūdino trumpai ir aiškiai: „WTF?!“, šiomis trimis raidėmis pavadindamas ir finansams skirtą rubriką. Švelnesnė šio sutrumpinimo versija daugmaž reikštų: „Kas per velniava?!“

Rublio vertė krinta jau ne dienomis, o valandomis.<br>AP nuotr.
Rublio vertė krinta jau ne dienomis, o valandomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-16 13:09, atnaujinta 2018-01-19 01:51

Rusijos rublis 15 val. 15 min. Maskvos laiku buvo pasiekęs naują rekordą: už vieną eurą jau buvo mokama po 100 rublių, už dolerį – 80 rublių.  Tai – reakcija į vis pingančią naftą ir Rusijos ekonomikos politiką.

Tiesa, po penkių minučių šie skaičiai keliais rubliais sumažėjo. 15 val. 35 min. Maskvos laiku euras kainavo 94 rublius, doleris - 75 rublius. 15 val. 48 min. įtampa kiek atslūgo rubliui „sustiprėjus" iki 92,30 rublio už eurą.

Vien per antradienį  Rusijos rublis euro atžvilgiu buvo sumenkęs apie 20 proc.. Nuo šių metų pradžios rublis JAV dolerio atžvilgiu jau smuko beveik 50 proc. Prieš 17 val. vietos laiku euras kainavo 91 rublį, doleris - 72,40 rublio.

Tuo tarpu vienas Rusijos bankas antradienį Kaliningrade eurą pardavinėja po 110 rublių.

Antradienį „Brent“ rūšies naftos kainos nukrito žemiau 60 dolerių už barelį ribos pirmą kartą nuo 2009 m. liepos. Antradienį ji pardavinėjama 58-59 dolerių už barelį ribose.

Rusijos centrinio banko pirmasis pavaduotojas Sergejus Švecovas situaciją valiutų rinkoje pavadino kritine: „Prieš metus net baisiausiame sapne mes negalėjome susapnuoti, kad dėsis tokie dalykai. Panašu, kad situacija netrukus bus tokia, kaip blogiausiu metu per 2008 metų krizę".

S.Švecovas guodėsi, kad Rusija jau turi patirties, kaip reikia elgtis finansų krizės metu, todėl tikisi, kad šįkart jiems pavyks susitvarkyti su užgriuvusiomis bėdomis.

Rusijos Dūmos Biudžeto ir mokesčių komiteto vadovas Andrejus Makarovas kvietė rusus nepanikuoti dėl akyse nuvertėjančio rublio ir nepulti į bankus keisti savo santaupų į dolerius ar eurus. A.Makarovas rusus tikino, kad dėl visko kalti spekuliantai, kurie tarp žmonių sėja paniką.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas rusus irgi ragina pakentėti ir nepanikuoti: „Prisiminkime, kaip viskas buvo per ankstesnes krizes, ir nusiraminkime. Tiesiog reikia pakentėti.“

Rusijos centrinio banko vadovė Elvyra Nabiulina teigia, kad šiuo metu itin svarbu, kad Rusijos ekonomika taptų mažiau priklausoma nuo naftos kainų ir nuo situacijos užsienio rinkose.

„Nusilpęs rublio kursas suteikia galimybių Rusijos gamintojui, ir mūsų uždavinys – panaudoti šias galimybes ir paskatinti nuosavos gamybos plėtrą“, – kalbėjo Rusijos centrinio banko vadovė.

Mažiausiai šiais valdžios raminimais tiki Rusijos verslininkai - silpstant rubliui jie priversti didinti prekių ir paslaugų kainas.

Štai, pavyzdžiui, oro vežėjai skelbia, kad nuo gruodžio 17 dienos lėktuvų bilietus jie pardavinės pagal dolerio kursą, kurį nustatė 76,50 rublio už dolerį. Lėktuvų bilietai į tarptautinius skrydžius per pastarąsias 3 savaites jau pabrango 33 proc. skaičiuojant rubliais.

Nuo birželio naftos kainos pasaulyje sumažėjo beveik perpus, tam daugiausia įtakos turi mažėjanti paklausa ir auganti pasiūla.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.