Kai Rusija suserga, čiaudi visa posovietinė erdvė

Kai Rusija „čiaudi“, „persišaldo“ ir kitos buvusios SSRS respublikos, rašo „The Financial Times“. Kaip pažymi laikraštis, praėjusią savaitę įvyko rublio griūtis, ir jau po keleto dienų nerimo jausmas, kurį sukėlė Rusijoje bręstanti ekonominė krizė, buvo juntamas Minske, Biškeke ir Dušanbėje.

Rublio griūties pasekmės buvusioms sovietinėms respublikoms yra dvejopos: nacionalinės valiutos stabilumas padeda išlaikyti pasitikėjimą šalies viduje, tačiau sumažina vietinių kompanijų konkurencingumą, lyginant su Rusijos kompanijomis.<br>AFP nuotr.
Rublio griūties pasekmės buvusioms sovietinėms respublikoms yra dvejopos: nacionalinės valiutos stabilumas padeda išlaikyti pasitikėjimą šalies viduje, tačiau sumažina vietinių kompanijų konkurencingumą, lyginant su Rusijos kompanijomis.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 23, 2014, 8:31 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:51 AM

„Toks rublio silpnumas daro spaudimą visoms kitoms valiutoms regione“, - cituoja laikraštis ekonomistą Olegą Kuzminą iš „Renaissance Capital“. Leidinys taip pat cituoja Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko Vidurinės Azijos padalinio vyriausiąjį ekonomistą Agrį Preimanį, pasak kurio, rublio griūtis sukėlė susirūpinimą.

Straipsnyje pažymima, kad Rusija palaiko glaudžius ekonominius ryšius su daugeliu buvusių sovietinių respublikų, kurios dėl to yra nepaprastai jautrios Rusijos ekonomikos problemoms. Laikraštis atkreipia dėmesį į tai, jog daugelis regiono šalių neturi pakankamai gamtos išteklių, todėl jų valiutos rezervų, kilus krizei, nepakaktų.

Labiausiai pastebima reakcija į rublio griūtį buvo Baltarusijoje. Kaip skelbta, Minskas įvedė valiutos pirkimo mokestį (30 proc. - Red), kainų didinimo moratoriumą ir draudimą uždaryti parduotuves. Laikraštis rašo, jog valdžia Vidurinėje Azijoje, Kaukaze ir Baltarusijoje, apskritai imant, labai griežtai kontroliuoja nacionalinę valiutą, todėl daugelio tokių valiutų kursas šiais metais nukrito kur kas mažiau negu rublio.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, Kazachstanas, viešai yra pareiškęs, kad rublio kritimą sukėlė „specifiniai Rusijos veiksniai“ ir kad Kazachstano tengės priklausomybė nuo to neturi būti tokia stipri kaip anksčiau, pabrėžiama straipsnyje.

Leidinys taip pat pažymi, jog rublio griūties pasekmės buvusioms sovietinėms respublikoms yra dvejopos: nacionalinės valiutos stabilumas padeda išlaikyti pasitikėjimą šalies viduje, tačiau sumažina vietinių kompanijų konkurencingumą, lyginant su Rusijos kompanijomis. Be to, straipsnyje teigiama, kad dideli rublio kurso svyravimai turi įtakos dar ir todėl, kad daugelis buvusių sovietinių respublikų yra priklausomos nuo pinigų, kuriuos į tėvynę siunčia Rusijoje dirbantys migrantai. Leidinys patikslina, kad tai daugiausia susiję su Tadžikistanu ir Kirgizija.

Galų gale regiono šalys ekonomiškai susijusios su Maskva, nes Rusijos kompanijos yra vienos stambiausių investuotojų tose šalyse, o kai kuriose respublikose Rusijos bankai yra dar ir stambūs kreditoriai, pabrėžia „The Financial Times“.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.