Kas iššlavė parduotuvių lentynas? Euras ar Naujieji metai?

Tuščios lentynos lyg deficito laikais. Pilni vežimėliai ne tik su šventiniais skanumynais, bet ir kalnais miltų, cukraus, aliejaus ir kitais ilgo galiojimo produktais. Tušti alkoholio skyriai prekybos centruose. Kas pirkėjus gena į parduotuves? Jie leidžia paskutinius litus? Griežtai nutarė sausį išvis į parduotuves nekelti kojos ir neleisti eurų? Prekybininkai skaičiuoja, kad pardavimai euro išvakarėse augo net iki 40 proc.

Skaičiuodami likusias valandas iki Naujųjų metų, šluojame parduotuvių lentynas.<br>V.Balkūno nuotr.
Skaičiuodami likusias valandas iki Naujųjų metų, šluojame parduotuvių lentynas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė, Simona Viltrakytė

Dec 31, 2014, 12:24 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 6:25 AM

Įvairūs skanėstai, brangesni gėrimai. Kad tokios prekės bus paklausios, prekybininkai numatė. Juk šventės. Tačiau juos nustebino, kad iš lentynų dingsta ilgo galiojimo prekės, kad ir miltai ar kruopos. Tai jie linkę sieti su euru ir žmonių baimėmis.

„Jau per Kalėdas matėme, kad žmonės pirko ir ne visai kalėdinių dalykų. Arba kai kurių prekių pardavimo augimas nebuvo adekvatus praėjusiems metams.

Tarkim, marinuotų agurkų per šventes nupirko 2 kartus daugiau, riešutų – 3 kartus, saulėgrąžų aliejaus – 2 kartus daugiau, kruopų – 40 proc. daugiau, palyginti su praėjusių metų šventiniu savaitgaliu. Tai panašios tendencijos išsilaiko ir toliau“, - kalbėjo „Rimi“ atstovė Giedrė Bielskytė.

O kaip elgėsi mūsų kaimynai estai ir latviai, kai jų šalyje keitėsi valiuta? Kaip pasakojo „Maxima“ tinklo atstovai, kur kas spontaniškiau nei mes elgėsi estai. Estai sausį kone nustojo leisti pinigus. Latviai euro išvakarėse buvo santūresni. Tad ir vartojimas Latvijoje taip smarkiai pirmąjį 2014-ųjų mėnesį nesitraukė.

Sausį aplankys ramybė

„Dar neįėjęs į parduotuvę pagal tai, kiek mašinų stovi automobilių aikštelėje prie Pilaitėje esančio prekybos centro, maniau, kad čia bus beprotnamis. Mašiną teko statyti tokiu atstumu, kaip dar niekada nebuvo prisiėję. Tačiau pačioje parduotuvėje – įprastas vaizdas prieš šventes. Kadangi dirba beveik visos kasos, eilėse laukia po 3-4 žmones“, - pasakojo vilnietis Augustas.

„Visuomet per šventes daugiau perkama. Kad šiemet ir prieš Kalėdas, ir prieš Naujuosius bus daugiau perkama nei prieš metus, buvo galima nuspėti. Tai rodė mūsų apklausos. Žmonės sakė galintys sau daugiau leisti, ketino įsigyti egzotiškesnių, brangesnių produktų švenčių stalui.

Tad didesnius pardavimus siejame su šventėmis. Tačiau veikia ir euras“, - kalbėjo „Maxima“ tinklo atstovė Renata Saulytė.

Pasak jos, nerimas dėl permainų greičiausiai dažną paskatino įsigyti daugiau produktų, kad sausį reikėtų pirkti mažiau.

„Po švenčių visuomet justi pirkimo štilis. Lietuviai visuomet taip elgiasi: per šventes leidžia sau daugiau, o paskui įjungia taupymo režimą“, - sakė R.Saulytė.

Tačiau ji tikra, kad ir euras paveikė pirkėjų įpročius: „Sausį pajusime štilį – ir tradicinį, ir dėl euro“,

2014-ųjų gruodžio 30-ąją, palyginti su ta pačia diena prieš metus, „Maxima“ tinkle pardavimas išaugo 8 proc.

„Latvijoje euro įvedimas pardavimams nepadarė reikšmingos įtakos. Tad ir sausį nebuvo kritimo. O Estijoje buvo kitokia ekonominė padėtis, didelė infliacija. Tad prieš eurą buvo perkama daugiau, o sausį krito pardavimai. Lietuvoje, manome, padėtis bus panašesnė į Latvijos“, - kalbėjo „Maxima“ atstovė.

Leido pinigus išsijuosę

„Šiemet gruodį ir paskutinėmis metų dienomis prekybos tinklo „Iki“ pardavimai reikšmingai išaugo: gruodžio mėnesį pardavimai augo apie 5 proc., lyginant su pernai metų gruodžiu.

Paskutinį gruodžio sekmadienį pardavimai buvo didesni apie 40 proc., o priešpaskutinę metų dieną pardavimai visame tinkle augo apie 20 proc., lyginant su pernai metais tomis pačiomis dienomis“, - įspūdingus skaičius vardijo „Iki“ tinklo atstovas Andrius Petraitis.

Išaugusius pardavimus jis siejo ne tik su pasiruošimu Naujųjų metų šventei, kai prekyba įprastai suintensyvėja, tačiau ir su euro įvedimu.

Labiausiai pardavimai augo bakalėjos prekių kategorijoje – kruopų ir makaronų antradienį parduota apie 36 proc. daugiau. Taip pat gausiai buvo perkamos tokios ilgo galiojimo bakalėjos prekės kaip miltai, aliejus, margarinas, avižinių kruopų gaminiai, įvairūs konservai. Mėsos konservų parduota apie 65 proc., žuvies apie 45 proc. daugiau nei įprastai.

Į krepšelius krovėsi ir skalbimo priemones

Kur kas daugiau pirkta ir produktų, tinkamų šventiniams patiekalams ruošti.

„Tai rodo, kad žmonės Naujųjų metų šventei patiekalus linkę gamintis patys: kiaušinių parduota apie 30 proc., majonezo apie 16 proc., pieno produktų apie 12 proc. daugiau. Apie 30 proc. daugiau parduotu vaisių bei daržovių, populiariausi tarp vaisių - citrusiniai, ypač buvo perkami mandarinai.

Taip pat apie 35 proc. augo alkoholinių gėrim pardavimai. Labiausiai iš jų žmonės pirko vyną ir putojantį vyną – jų nupirkta apie 15 proc. daugiau“, - pasakojo A.Petraitis.

Šluote šlavė pirkėjai ir skalbimo priemones – jų antradienį parduota apie 30 proc. daugiau.

Paklausiausios - žuvys

„Dėl padidėjusių pardavimų "kaltos" šventės, taip pat tam tikra psichologinė įtampa dėl keičiamos valiutos: vieni žmonės tiesiog nori išleisti likusius grynuosius litus, kiti daugiau perka, nes bijo prekių pabrangimo įvedus eurą“, - svarstė „Norfos“ atgstovas Darius Ryliškis.

Ypač šiame tinkle augo žuvų pardavimas – apie 15 proc. jų nupirkta daugiau nei pernai. Ypač paklausūs upėtakiai, karpiai, taip pat silkės filė. Jų parduota beveik dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

Tortų, pyragų, vyniotinių, plokštainių pardavimai padidėjo apie 10 proc., palyginti su pernai.

Ažiotažo nėra

Ne visose parduotuvėse lentynose žiojėjo tuščios vietos.

Vienoje tinklinėje parduotuvėje paskutinę metų dieną apsilankęs šiaulietis Gintautas sakė nieko keisto nepastebėjęs. „Parduotuvė nepriklauso didiesiems prekybos tinklams, gal todėl čia pirkėjų – kaip įprastai, tuščių lentynų taip pat nematyti“, - lrytas.lt teigė vyras.

Dieną prieš tai arčiau miesto centro stovinčiose parduotuvėse Gintautas taip pat šluote šluojančių parduotuves pirkėjų nematė.

„Žmonės perka daug – pirkinių vežimėliai pilni, kaip dažnai ir būna prekybos centruose. Daugiausia tai – maistas, tačiau jokio ažiotažo nėra, prekių lentynose – sočiai“, - sakė šiaulietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.