V. Vasiliauskas: „Ketvirtadienį į eurus pakeista 10 mln. litų“

Komercinis bankas “Swedbank” skelbia, kad daugiau kaip 1,5 mln. mūsų banko klientų lėšos litais jų sąskaitose buvo sėkmingai konvertuotos į eurus. Kasdienės banko paslaugos - el. mokėjimai, sąskaitos likučio, išrašų peržiūra – sausio 1 d. jau veikė kaip įprastai.  

Lietuva perėjo nuo savo nacionalinės valiutos, lito, prie euro netrukus po vidurnakčio ketvirtadienį, 2015-ųjų sausio 1 dieną, ir tapo 19-ąją euro zonos nare.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva perėjo nuo savo nacionalinės valiutos, lito, prie euro netrukus po vidurnakčio ketvirtadienį, 2015-ųjų sausio 1 dieną, ir tapo 19-ąją euro zonos nare.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 2, 2015, 3:20 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:02 AM

„Galime konstatuoti, kad per vakar dieną (ketvirtadienį - BNS) visuose bankuose, o taip pat ir Lietuvos banke buvo atlikta keitimų maždaug už 10 mln. litų“, - interviu radijui teigė centrinio banko vadovas.

Pasak V.Vasiliausko, daugiausia litų  į eurus iškeista SEB banke.

„Įdomi detalė - mažiausia keista pas mus (Lietuvos banko - BNS) kasose suma buvo 27 lietuviški centai. Bet irgi pakeitėme į 6 euro centus“, - teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

„Prognozavome, kad grynųjų pinigų sumažėjimas apyvartoje bus apie 50 proc., jis viršijo mūsų lūkesčius - gruodžio 31-osios  pabaigai tą grynųjų sumažėjimą turėjome 51 proc. - iš 11,9 mlrd. litų liko maždaug 5,810 mlrd. litų.(...) Tas sumažėjimas įvykęs ir matysime, kaip toliau bus - ar atsistatinės grynieji jau eurais, ar sumažėjimo tendencija ir toliau išliks“, - teigė V.Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuvos bankas nesitikėjo, kad tiek daug panorusių atsikratyti grynųjų litų šalies gyventojų paskutinėmis dienomis prieš įvedant eurą. „Ko mes nesitikėjome, tai nesitikėjome tokio antplūdžio žmonių paskutines tris metų dienas. Mes galvojome, kad išsidėstys tolygiau“,- sakė V.Vasiliauskas.

Nuo šios dienos litus į eurus galima pasikeisti ne tik visuose šalies bankuose, bet ir Lietuvos pašto skyriuose, kredito unijose. Lietuvos banko duomenimis, litus į eurus nuo šios dienos galima pasikeisti 700 vietų.

Komercinis bankas “Swedbank” skelbia, kad daugiau kaip 1,5 mln. mūsų banko klientų lėšos litais jų sąskaitose buvo sėkmingai konvertuotos į eurus. Kasdienės banko paslaugos - el. mokėjimai, sąskaitos likučio, išrašų peržiūra – sausio 1 d. jau veikė kaip įprastai.  

“Galimybę naudotis internetine bankininkyste klientams pasiūlėme jau 5 val. ryte, daug anksčiau nei buvo planuota“, – pranešime spaudai teigia „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Orinta Žvirzdinė.

Naktį iš gruodžio 31-osios į sausio 1-ąją „Swedbank“ sėkmingai įvykdė perėjimo prie naujosios valiutos darbus. Gyventojai ir įmonės sausio 1 d. jau galėjo atsiskaityti „Swedbank“ mokėjimo kortelėmis, naudotis bankomatais bei interneto banke tvarkyti kasdienės bankininkystės reikalus.  

Tiesa, sausio 1 d. gyventojai dar gyveno šventiniu ritmu ir į banko padalinius neplūdo. Vakar dieną 8 „Swedbank“ klientų aptarnavimo padaliniuose visoje šalyje apsilankė kiek daugiau nei 800 klientų. Palyginimui, paprastai savaitgalio dienomis banko padaliniai sulaukia po 2000-3000 klientų.

Per pirmąją Naujų metų dieną gyventojai, apsilankę „Swedbank“ padaliniuose, iš viso išsikeitė į eurus 2,5 mln. litų sumą. Daugiausia klientų buvo sulaukta Šiauliuose ir Klaipėdoje.   Pasak „Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovės, didesnės apgulties nebuvo ir prie „Swedbank“ bankomatų.

Sausio 1 d. gyventojai išsigrynino 2,5 mln. eurų, kai tuo tarpu prieš metus sausio 1 d. buvo nugryninta 2 mln. eurų atitinkanti suma.   „Swedbank“ konsultacijų centre, kuris telefonu konsultuoja banko klientus, taip pat buvo gana ramu - per sausio 1 dieną telefonu į banką kreipėsi apie 350 klientų, kai paprastai savaitgaliais jų sulaukiama nuo 600 iki 800.

„Siekiant padėti klientams kuo sklandžiau išsikeisti valiutą, visą sausį „Swedbank“ padaliniai dirbs didesniu pajėgumu. Padalinių darbuotojams padės daugiau nei 200 darbuotojų iš centrinės būstinės ir daugiau nei 50 laikinų konsultantų, kurie pagelbės klientams padaliniuose ir savitarnos erdvėse spręsti kasdienės bankininkystės klausimus“, – pasakoja O. Žvirzdinė.   

Be to, „Swedbank“ beveik padvigubino padalinių, kuriuose bus galima įnešti grynuosius litus į sąskaitą arba išsikeisti litus į eurus, skaičių – nuo 37 iki 68. Iki birželio 30 d. minėtas operacijas atliks ir tie „Swedbank“ padaliniai, kuriuose grynųjų pinigų operacijos paprastai atliekamos savitarnos erdvėje.  

O. Žvirzdinė atkreipia dėmesį, kad vykstant į padalinį išsikeisti valiutą su savimi reikia turėti asmens dokumentą - pasą arba asmens tapatybės kortelę. Tokio dokumento banko darbuotojas gali paprašyti keičiant didesnę nei 3 000 litų sumą.

„Swedbank“ mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė primena, kad sausio pradžioje padaliniuose gali susidaryti norinčiųjų pasikeisti valiutą klientų eilės. Todėl apsilankymą padalinyje, jei įmanoma, ji pataria atidėti vėlesniam laikui, o kasdienes operacijas atlikti interneto banke arba susisiekus su banko specialistais telefonu.

 Gyventojams, kurie vis dar turi grynųjų litų santaupų ir nori jas išsikeisti į eurus, rekomenduojama tai atlikti savarankiškai, naudojantis bankomatais.    

Lietuva perėjo nuo savo nacionalinės valiutos, lito, prie euro netrukus po vidurnakčio ketvirtadienį, 2015-ųjų sausio 1 dieną, ir tapo 19-ąją euro zonos nare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.