Euras papenėjo biudžetą

Praėjusių metų Kauno savivaldybės biudžetas bus viršytas mažiausiai 3 mln. eurų. Net opozicijoje dirbantys politikai pripažįsta, kad tai geras pasiekimas, padidinsiantis pasitikėjimą miestu ir jo įgyvendinamais projektais.

Tikslūs skaičiai nežinomi, bet miesto pajamų perviršis gali siekti 3 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tikslūs skaičiai nežinomi, bet miesto pajamų perviršis gali siekti 3 mln. eurų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas ("Laikinojo sostinė")

Jan 10, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 12:24 PM

Pirmoji praėjusių metų gruodžio mėnesio pusė nieko gero nežadėjo, tačiau vėliau į miesto biudžetą šliūkštelėjo tikra pinigų lavina. Vien paskutinę metų dieną sąskaita pasipildė beveik 3,5 mln. eurų.

Pasak savivaldybės Finansų skyriaus vedėjo Algimanto Lauciaus, tikslūs skaičiai dar nežinomi, tačiau biudžeto pajamų perviršis gali siekti 3 mln. eurų.

„Galbūt padidėję pirkimai buvo susiję su perėjimu prie atsiskaitymo eurais“, – tokio reiškinio priežastis svarstė savivaldybės atstovas. Jo nuomone, rezultatai galėjo būti dar geresni, tačiau verslui labai didelės įtakos turėjo įvykiai Ukrainoje.

Prisimena paliktas žaizdas

Pastaraisiais metais Kauno savivaldybei numatytą biudžetą pavyko įvykdyti 2012-aisiais ir 2010-aisiais, tačiau tai nebuvo didelės pinigų sumos.

„Žiauriausi buvo 2009 metai, kai savivaldybė negavo maždaug 29 milijonų eurų planuotų pajamų, todėl pasekmes jaučiame ligšiol“, – kalbėjo A.Laucius. Neplanuotos pajamos bus skirtos anksčiau paimtoms paskoloms grąžinti ar finansiniams įsipareigojimams vykdyti.

Vis dėlto, sužinojusi praėjusių metų rezultatus, miesto valdžia stengiasi pasinaudoti šia padėtimi.

Administracija atmetė dviejų bankų pasiūlymus dėl daugiau kaip 7 mln. eurų ilgalaikės paskolos svarbiems miesto projektams. Administracijos direktorius Dainius Ratkelis pareiškė esą bankų paskolos esant susiklosčiusi situacijai turėtų būti pigesnės.

D.Ratkelis neabejojo, kad tiesioginių derybų su bankų atstovais metu bus suderėta dėl palankesnių miestui sąlygų.

Kentėjo smulkusis verslas

Opozicijos atstovas liberalas Rimantas Mikaitis neabejoja, kad palankūs biudžeto skaičiai turėtų padidinti pasitikėjimą Kauno savivaldybe ir suaktyvinti miesto ekonominį gyvenimą.

Pasak jo, dėl nesurenkamo biudžeto metų sandūroje dažnai susidarydavo net 29 mln. eurų siekianti savivaldybės skola, o blogiausiais metais ji siekė net 37 mln. eurų.

„Pajamas garantuojantis savivaldybės užsakymas tokiais atvejais mažosioms įmonėms kartais tapdavo mirties nuosprendžiu“, – kalbėjo R.Mikaitis.

Skolos taip pat padidėjo

„Rezultatas džiugina, tačiau tai nėra miesto valdžios nuopelnas. Valstybėje viskas juda į priekį, todėl didėja ir savivaldybės biudžeto pajamos“, – svarstė Kauno tarybos narys, Darbo partijos atstovas Gintaras Furmanavičius.

Jis siūlė neužmiršti, kad pernai buvo padidintas savivaldybės skolinimosi limitas, ir skolos taip pat padidėjo. Miesto valdžia buvo priversta žengti tokį žingsnį dėl stringančio naujojo Panemunės tilto statybos finansavimo.

G.Furmanavičius sakė dar nematantis galutinio šių metų biudžeto varianto.

Jis turėtų būti šiek tiek didesnis negu pernai, todėl tikrai bus įvykdomas.

Iki rekordo – dar toli

Šių metų Kauno savivaldybės biudžetas bus tvirtinamas sausio 12-ąją vyksiančiame tarybos posėdyje.

Galutiniai skaičiavimai dar neatlikti, tačiau kartu su valstybės dotacijomis jis turėtų siekti 200 mln. eurų.

Pačiais sėkmingiausiais metais savivaldybės biudžetas buvo priartėjęs prie 290 mln. eurų ribos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.