Alaus pardavėjai sutrikę - juos baudžia net už rašytojų mintis

Lietuvoje draudžiama alkoholinius gėrimus reklamuoti žinomiems žmonėms. Pasirodo, tai galioja ir seniai šią ašarų pakalnę palikusiems rašytojams, dvasininkams ar politikams. Pasitelkęs nemirtingus jų posakius rizikuoji užsitraukti nemenką baudą.

„Alaus namuose“ tokie užrašai lankytojus pasitinka jau penktus metus, tačiau NTAKD pareigūnams užkliuvo tik dabar.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Alaus namuose“ tokie užrašai lankytojus pasitinka jau penktus metus, tačiau NTAKD pareigūnams užkliuvo tik dabar.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Jan 13, 2015, 7:21 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 6:49 AM

To dar nebuvo: alaus baro ginčą su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu (NTAKD) išnarplioti turintis teismas nesiryžo priimti sprendimo. Išvadą pateiks nešališka institucija – Lietuvių kalbos institutas.

NTAKD specialistai, vasarą apsilankę sostinėje įsikūrusiuose „Alaus namuose“, aptiko čia gausybę pažeidimų – baro sienos išmargintos seniai mirusių žinomų veikėjų posakiais apie alų ir ne tik.

Įstatymo sergėtojai budriai reagavo ir išsyk paskyrė mažiausią – 10 tūkst. litų baudą. Bet „Alaus namus“ valdanti bendrovė „Vidginta“ nusprendė bylinėtis visose instancijose, kad įrodytų nepadariusi jokio pažeidimo.

Neįtiko nė vienas užrašas

„Nusprendę papuošti sienas apie žinomo kalbininko Jono Jablonskio posakį „Alus gerti sveika“ net nesvarstėme – žinojome, jog iškart užsitrauksime nemalonę. Tikrai nemėginame teigti, kad alkoholis yra gėris ar kas nors panašaus.

Bet kad būtų užkliuvusios mūsų pasirinktos citatos, tikrai nesitikėjome“, – pripažino „Vidgintos“ vadovas Audrius Vidžys.

Kas neįtiko NTAKD pareigūnams? Pavyzdžiui, Martino Lutherio frazė „Geriau galvoti apie Dievą alaus smuklėje nei apie alų bažnyčioje“.

Gajus Julijus Cezaris, prieš porą tūkstantmečių pareiškęs, kad „alus yra didis ir galingas gėrimas“, irgi neįtiko.

Ką ir kalbėti apie legendinį amerikiečių muzikantą Franką Zappą, kuriam Vilniuje pastatytas paminklas. Prievaizdams neįtiko jo posakis „Negalite vadintis tikra valstybe, jei neturite savo oro linijų ir alaus“.

NTAKD pareigūnai taikyti „Vidgintai“ sankcijas nusprendė ir dėl kultinio serialo „Simpsonai“ pagrindinio veikėjo Houmerio Simpsono sparnuotosios frazės „Alus yra visų gyvenimo problemų priežastis ir sprendimas“.

„Klausėme departamento atstovų, ar bent vienas užrašas atitinka įstatymus. Sužinojome, kad ne. Suprasčiau, jeigu būtume nusprendę pasamdyti žymius žmones, jie specialiai sukurtų gerų posakių, o mes jiems sumokėtume.

Tuomet tai tikrai būtų reklama. Tačiau dabar nieko panašaus. Kita vertus, čia yra „Alaus namai“, į kuriuos apsauga įleidžia tik pilnamečius. Būtų keista, jei sienas papuoštume užrašais apie sriubą, nors ir ji gali būti iš alaus“, – juokavo A.Vidžys.

Įžvelgė pagerėjusį regėjimą

„Vidgintos“ vadovui bene daugiausia nuostabos kėlė ginčas su įstatymų sergėtojais dėl Didžiojoje Britanijoje gimusio, bet Amerikoje išgarsėjusio šviesaus atminimo komiko Henny Youngmano žodžių.Kažkada jis pasakė: „Mano senelei jau per 80 metų, bet jai nereikia akinių. Ji geria iš butelio.“

„NTAKD atstovai mėgino įrodyti, kad šio žmogaus senelė geria alų ir dėl to jai pagerėjo regėjimas. O susieti alkoholio vartojimą su geresne sveikatos būkle – jau įstatymo pažeidimas.

Absurdas – juk šiame sakinyje neužsiminta nei apie alų, nei apie kokius nors svaigalus. Gal senelė geria tik pieną“, – svarstė A.Vidžys.

Ketina bylinėtis iki galo

Bendrovės „Alaus namai“ bendraturtis NTAKD pareigūnams įrodinėjo, kad tokie užrašai ant sienų ar čia siūlomų marškinėlių anaiptol neskatina alkoholinių gėrimų vartojimo – mat į visa tai siūloma pažvelgti su ironija.

Pirmosios instancijos teismas ironijos neįžiūrėjo ir patvirtino NTAKD sprendimą skirti baudą. Užtat Vilniaus apygardos teismas nesiryžo iškart stoti į valstybinės institucijos pusę – nuspręsta į posėdžius pakviesti kalbininkų, kurie turėtų irgi tarti savo žodį.

A.Vidžys neslėpė, jog įmonė nusiteikusi bylinėtis iki pačios aukščiausios instancijos.

„Su tokiu požiūriu Lietuvoje tuoj teks kupiūruoti arba deginti knygas, kuriose kas nors užsimena apie alų ar kitokius alkoholinius gėrimus.

Kažkodėl Čekijoje ar kitose šalyse panašių užrašų yra kone kiekvienoje alinėje, ir niekam tai neužkliūva.

Kita vertus, jei jau esame tokie teisingi, tai galbūt uždrauskime ir J.Jablonskio raštus, ir laidą „Duokim garo!“ – ten dažnai skamba dainos apie apynėlį, alutį ar jo putelę“, – piktinosi „Alaus namų“ bendraturtis.

Kol vyksta teismas, komentuoti negali

NTAKD pareigūnai, paklausti, ar seniai mirusių žmonių mintyse galima įžvelgti draudžiamą reklamą, tvirtino negalintys komentuoti bylos medžiagos ir priimto nutarimo dėl pažeidimų, kol vyksta teisminis procesas.

„Tačiau galime teigti, kad įžymių žmonių pasakytos mintys, teiginiai apie įvairius alkoholinius gėrimus vertintini tik alkoholio reklamos kontekste. Įžymūs žmonės savo nuomonę ar mintis apie alkoholinius gėrimus išdėsto ar yra jau išdėstę prieš daugelį metų įvairiuose šaltiniuose, tačiau svarbiausia vertinti visos informacijos turinį, jo kontekstą, o ne iš konteksto išimtą frazės ar teiginio dalį ir pan.“, – teigiama departamento atsakyme.

2013 metais dėl alkoholio reklamos buvo nubausta 20 ūkio subjektų, o 2014 m. tokių buvo 50 proc. mažiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.