Prie maisto produktų ir vaistų – sovietinių laikų eilės

Dėl prekių stygiaus Venesuelos gyventojai net nakvoja prie valstybinių parduotuvių tikėdamiesi įsigyti pieno, cukraus ar vaistų. O štai šalies valdžia „išrado“ nepaprastą būdą eilėms prie parduotuvių sutrumpinti. Valdžia dėl maisto stygiaus kaltina opoziciją, kuri neva pradangina produktus, norėdama nuversti esamus šalies vadovus.

Venesueloje prie valstybinių parduotuvių driekiasi ilgos eilės, jas prižiūri pareigūnai.<br>"Reuters"/"Scanpix" nuotr.
Venesueloje prie valstybinių parduotuvių driekiasi ilgos eilės, jas prižiūri pareigūnai.<br>"Reuters"/"Scanpix" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2015, 6:36 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:56 AM

Kaip rašo „Bloomberg“, trumpinti eiles policija pradėjo po šalies prezidento Nicolas Maduro administracijos išleisto potvarkio, neleidžiančio pirkėjui valstybės valdomose parduotuvėse lankytis dažniau nei porą dienų per savaitę. Vadinasi, nuo šiol einant į parduotuvę Venesueloje reikės neštis asmens tapatybės kortelę.

„Kad nusipirkčiau maisto, reikia asmens tapatybės kortelės? - klausė 32-ejų Jose Gomezas, kurį pareigūnai nuvijo nuo prekyvietės. - Panašu, kad iki penktadienio teks badauti“.

Prie privačių parduotuvių, kur stovėti eilėse niekam nedraudžiama, ir toliau buriasi žmonės. 42-ejų Ricardas Perezas drauge su šimtais kitų laukė prie vienos tokių parduotuvių, mat pasklido kalbos, kad čia atvežta kavos.

Kai kuriose Venesuelos valstijose pirkėjams uždrausta prie parduotuvių nakvoti. Laukti prekių prie prekybos taškų leidžiama tik nuo 7 val. ryto iki parduotuvės uždaromos. Toks draudimas aiškinamas įtarimu, jog per naktį prie parduotuvių lūkuriuojantys pirkėjai superka, o vėliau gerokai brangiau parduoda deficitinius gaminius.

Sostinėje Karakase situacija ne tokia sudėtinga kaip atokesnėse vietovėse. Vis dėlto šalies centrinis bankas skelbė, kad 2014-aisiais Venesuelos parduotuvėse trūko ketvirčio pagrindinių maisto produktų.

Valdžia dėl maisto stygiaus kaltina opoziciją, kuri neva pradangina produktus, norėdama nuversti esamus šalies vadovus. Verslo atstovai ir opozicijos nariai kalba apie tai, jog susiklosčiusios situacijos priežastis – netoliaregiška valdžios politika kainų kontrolės atžvilgiu bei apyvartos užsienio valiuta ribojimas.

Praėjusių metų vasarą kovodama su deficitu ir kontrabandinių prekių įvežimu, Venesuelos valdžia maisto prekių parduotuvėse įrengė aparatus, nuskaitančius pirštų antspaudus, bei uždraudė iš šalies išvežti medikamentus bei produktus iš svarbiausių prekių krepšelio.

2005-aisiais Venesuela paskelbė besilaikysianti „XXI amžiaus socializmo“ krypties. 2012-aisiais šalyje priimtas „teisingų kainų įstatymas“, kurio paskirtis – kovoti su „beprotiška kapitalistine spekuliacija“. Tuomet valdžia įšaldė svarbiausių produktų kainas. Tarkim, ryžių, miltų, pieno, mineralinio vandens, sulčių, šampūno, tualetinio popieriaus, įklotų ir dezodoranto. Buvo žadama, kad šis sąrašas dar ilgės.

2013-aisiais Venesuelos valdžia devalvavo šalies valiutą bolivarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.