Darbo imigrantai pusto padus iš Rusijos

Rusijoje stinga darbininkų, kurie šluotų miestų gatves. O pasibaigus žiemai žmonių pritrūks statybos ir žemės ūkio bendrovėms – niekas nenori rublių.

Rusijoje neretai rengiamos nelegaliai dirbančių svetimšalių gaudynės.<br>„Zuma Press“/AOL nuotr.
Rusijoje neretai rengiamos nelegaliai dirbančių svetimšalių gaudynės.<br>„Zuma Press“/AOL nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka ("Lietuvos rytas")

Jan 14, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 16, 2018, 4:30 AM

Rusijos migracijos tarnyba (RMT) paskelbė, kad į šalį dirbti atvykstančių užsieniečių pastaruoju metu sumažėjo net 70 proc.

Ypač iš Tadžikijos, Uzbekijos, Kirgizijos.

Nukenčia keisdami valiutą

Anot valdininkų, taip nutiko sumažėjus nekvalifikuotos darbo jėgos paklausai. Tačiau Rusijos tadžikų sąjungos vadovas Abdula Davlatovas įžvelgė kitokių priežasčių – kaltas nuvertėjęs rublis ir nauja tvarka prašant leidimo dirbti.

„Dėl kritusio rublio kurso rusams pabrango prekės ir paslaugos, o imigrantai patyrė kur kas didesnių nuostolių.

Jie savo kuklias algas gauna rubliais, juos keičia į dolerius ir siunčia ar veža į tėvynę, o ten vėl keičia į vietos valiutą. Kai doleris kainavo 30–35 rublius, tai dar apsimokėjo daryti, bet pasiekus 45–50 rublių ribą – jau ne“, – aiškino A.Davlatovas.

O juk doleris pastaruoju metu kainuoja gerokai daugiau.

Įvedė naujų taisyklių

Be to, nuo šių metų svetimšalis darbininkas turi gauti verslo liudijimą.

Tam reikia išlaikyti rusų kalbos egzaminą, turėti medicinos draudimą arba sutartį su kuria nors šios šalies gydymo įstaiga.

Reikalavimai visiškai normalūs ir civilizuoti. Tačiau rusų valdininkai nepajudino nė piršto, kad padėtų užsieniečiams juos įvykdyti. Todėl skelbiama, kad iš 2 mln. čia uždarbiaujančių tadžikų maždaug 1,2 milijono bus priversti grįžti į gimtąją šalį.

Maskva netekties nepajus, nes čia imigrantų per akis.

Tačiau kituose Rusijos miestuose jau dabar stinga kiemsargių. Numatoma, kad pavasarį neliks statybose ir žemės ūkyje už itin kuklias algas besidarbuojančių užsieniečių.

RMT irgi neslepia iš Rusijos šįmet išvarysianti mažiausiai milijoną taisykles pažeidusių svetimšalių, kurių daugiausia – atvykėliai iš Nepriklausomų valstybių sandraugos.

Tačiau ir tai tik pradžia. Skaičiuojama, kad Rusijoje yra bent 3 milijonai užsieniečių, gyvenančių ilgiau, nei leidžia įstatymų nustatytas terminas, – 90 parų.

Be kliūčių – į kariuomenę

Sunkiau bus patekti ir uždarbiautojams iš Ukrainos. Anksčiau šios šalies piliečiams buvo taikoma daug lengvatų, tačiau dabar jų teisės sulygintos su atvykėlių iš kitų šalių.

Premjeras Dmitrijus Medvedevas neslėpė, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgus į Kijevo planus įvesti vizų režimą su Rusija. Tik pabėgėliams iš Ukrainos bus leidžiama neįforminus jokių dokumentų gyventi ir dirbti ne 90, o 270 parų.

Užtat ilgesniam laikui į Rusiją atvykę užsieniečiai galės čia laisvai įsikurti, jei sutiks, kad jų darbdavys būtų valstybė. Tiksliau – Gynybos ministerija.

Mat šalies prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė įsaką, leidžiantį užsienio piliečiams sudaryti penkerių metų sutartis su Rusijos kariuomene.

Kaip ir kada bus kuriamas užsieniečių legionas, kol kas nėra paskelbta. Tačiau manoma, kad penkerius metus atitarnavusiems samdiniams vėliau bus automatiškai suteikiama Rusijos pilietybė.

Rublis krinta

Maskvos valiutų biržoje toliau mažėja rublio kursas. Vakar pavakare euras kainavo beveik 77,5, JAV doleris – 65,6 rublio. Palyginti su pirmadieniu, šių valiutų kainos pakilo atitinkamai 2,8 ir 2,47 rublio.

Išaugo ir Rusijos banko skelbiamas oficialus kursas: šiandien jis nustatytas 64,8 rublio už JAV dolerį ir 76,77 rublio už eurą.

„Krintančios naftos kainos nesuteikia jokių galimybių rubliui atsikvėpti. Nereikia nei panikos, nei valiutos deficito, kad būtų toliau artėjama prie 70 rublių už dolerį ribos“, – portalui rbc.ru sakė „Nordea Bank“ analitikas Dmitrijus Savčenka.

Tuo metu Rusijos bankas paskelbė, kad paskutinėmis 2014-ųjų ir pirmosiomis šių metų dienomis Finansų ministerija rublio kursui palaikyti vidaus valiutų rinkoje pardavė daugiau nei 1,3 mlrd. JAV dolerių iš turimų atsargų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.