„Žalioji savaitė“ Berlyne: lietuviai neliko Latvijos šešėlyje

Tautiniais drabužiais pasipuošusi latvė skina obuolius. Štai tokia nuotrauka puošia tarptautinei žemės ūkio parodai „Žalioji savaitė“ ( „Grüne woche“) skirto leidinio viršelį. Obuoliai po obelimi sustingusios merginos rankose, tikėtina, atsidūrė ne šiaip sau. Juk šioje parodoje daugiausia dėmesio skiriama ekologijai, sodininkystei – taip pat. O ekologija latviams gal dar labiau nei lietuviams limpa prie širdies.

Berlyne prasidėjo pardoda „Žalioji savaitė“. Ją Vokietijos delegacija atidarė Latvijos stende, po to stabtelėjo prie lietuvių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Berlyne prasidėjo pardoda „Žalioji savaitė“. Ją Vokietijos delegacija atidarė Latvijos stende, po to stabtelėjo prie lietuvių.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, specialiai lrytas.lt, Berlynas

Jan 16, 2015, 10:15 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 10:41 PM

Šiek tiek pavydu, kad latviams vokiečiai, - parodos „Žalioji savaitė“ organizatoriai šiemet skiria išskirtinį dėmesį. Paroda Berlyne lankytojams atviras duris laikys nuo sausio 16 iki 26 dienos, ir Latvija juk yra pagrindinė šios parodos partnerė. Ne šiaip sau. Juk kaimynai šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, ir jiems neišvengiamai tenka daugiau dėmesio nei kitiems parodos dalyviams.

Paragavo ir duonos, ir alaus

Vokietijos delegacija, Latvijai parodžiusi išskirtinį dėmesį, stabtelėjo ties Lietuvos stendu. Įprasta, kad visi garbingi svečiai, - valdžios atstovai, kokiose parodose Lietuva bedalyvautų, pavaišinami lietuviška duona. Šiemet, kaip ir ankstesniais metais, ją iškepė „Daujėnų“ kepėjos.

Jos gabalėlis ištirpo ir Vokietijos žemės ūkio ministro Christiano Schmidto burnoje. Lietuvos žemės ūkio ministrei pasiūlius, jis paragavo ir imbierinio alaus.

Anot Europos Sąjungos žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaro Philpo Hogano, kuris dalyvavo atidarymo ceremonijoje, žemės ūkis gali tapti Europos Sąjungos varikliu, maitinančiu žmones, ir sukuriančiu jiems naujų darbo vietų. Taip pat jis pabrėžė, kad rinkos pasikeitė ir šiemet vienas svarbiausių uždavinių – tai naujų rinkų paieška.

 „Artimiausias dešimt dienų kalbėsime apie žmones, kurie mus maitina, kurie aprūpina mus kokybišku ir sveiku maistu, o 2050 metais turėsime net 9 milijardus žmonių, kuriuos reikės pamaitinti, apie juos turime galvoti jau dabar“, – sakė Vokietijos žemės ūkio ministras Ch.Schmidtas.

Reikia apsižvalgyti

 „Dalyvaudami šioje pasaulinėje parodoje galime ne tik parodyti savo produktus ar užmegzti naujus kontaktus, bet taip pat galime pasisemti žinių iš kitų šalių ir jų patirtį pritaikyti sau“, – po atidarymo ceremonijos kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Pasak ministrės, su „Žaliosios savaitės“ rengėjais beveik sutarta, kad Lietuva parodos  šalimi-partnere taps 2017 metais, – perims estafetę iš Maroko.

Aktualijos - ant bangos

Pasak V.Baltraitienės, šių metų „Žalioji savaitė“ ypač aktuali Lietuvos pienininkystės sektoriui, kurį labiausiai paveikė Rusijos pernai rugpjūtį įvestas maisto produktų embargas.

Parodoje dalyvauja trys didieji pieno perdirbėjai iš Lietuvos – „Pieno žvaigždės“, „Marijampolės pieno konservai“ ir „Žemaitijos pienas“. Tai įmonės, kurioms ypač reikia Vokietijos rinkos.

  Lietuvos delegacijai pirmoji parodos diena yra ypač įtempta. Numatyta daugybė dvišalių susitikimų. Tad bus kalbamasi su Vokietijos, Austrijos, Juodkalnijos, Gruzijos ir kitų šalių delegacijomis.

Anot V.Baltraitienės, organizuojant susitikimus buvo atsižvelgiama į tai, kad galimi prekybos partneriai būtų geografiškai arti.

Eksportas į Vokietiją užima nemažą dalį Lietuvos užsienio prekybos žemės ūkio produktais. 2013 m. žemės ūkio produktų eksportas į šią šalį viršijo 319 mln. eurų.

„Vokietija yLietuvos gamintojams ypač patraukli. Apie tai kalbėjome ir vakar susitikę su ministru. Mūsų pieno gamintojai nori įeiti į čia esančius prekybos tinklus. Be abejo, tai labai sudėtinga. Kiekviena valstybė, tarp jų ir Vokietija, kiek tik įmanoma saugo savo gamintojus, skatina vidaus vartojimą. Bet kai kurių produktų, tikimės, galėsime įsiūlyti ir vokiečiams“, – kalbėjo V.Baltraitienė.

Ir dar - apie Latviją 

Koks šiuo metu Latvijoje oras? Kokios lankomiausios Latvijos vietos? Ką joje veikti poilsiauti susirengusiems jauniems žmonėms ar senjorams? Kiek visa tai kainuoja? Kur galima skaniai pavalgyti ir kiek tam prireiks eurų?

Visa informacija, kokios tik gali prireikti šiek tiek Latvija susidomėjusiam žmogui aiškiai, skoningai ir suprantamai yra pateikta parodos „Grune Woche“ interneto svetainėje.

Latvija, garsėjanti restauruotais dvarais, pilimis, muziejais – mums, lietuviams, lyg ir pažįstama. O kitiems?

Gal lankytojus ji sudomins atkreipdama dėmesį į tai, kad sausio 30-vasario 1 dienomis Latvijoje, Liepojoje ir Kuldigoje, vyks Europos ralio čempionato žiemos varžybos? Gal – kitais renginiais, kurių vieta ir laikas svetainėje išskleidžiami lyg vėduoklė.

Latviai pateikia lankytiniausių vietų dešimtuką, kurio viršuje stiebiasi Turaidos muziejus-draustinis - ypač saugomas kultūros paminklas.

Antroje – Rundalės rūmai ir muziejus, trečioje – vienas gražiausių Latvijos miestų Cėsys ir jo senamiestis. Toliau rikiuojasi Jūrmalos kurortas ir kitos Latvijos įžymybės.

Paroda - jubiliejinė

Berlyne vykstanti tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2015“ - jubiliejinė. Ji jau 80-oji.

26-šiose parodų salėse šiemet susitinka daugiau nei 1,5 tūkst. nacionalinių ir tarptautinių dalyvių, kurie pristato maisto produktus, alkoholinius ir nealkoholinius gėrimus, sodininkystės reikmenis bei žuvininkystės ir gyvulininkystės rinkos sektorius.

Parodos programoje – daugiau kaip 300 forumų, seminarų, konferencijų, susitikimų, kuriuose ketina dalyvauti žemės ūkio ministrai iš 65 šalių.

Lietuva savo tautinį paveldą, kulinarinius gardėsius, eksportuotinus maisto pramonės įmonių gaminius parodoje eksponuoja 13-tą kartą.

Parodos dalyviai iš Lietuvos kokybiškus maisto produktus ir tautinį paveldą pristatys naujoviškame ir moderniai įrengtame stende. Tokia stendo koncepcija buvo pasirinkta pirmą kartą.

Ekspozicijoje šaltai rūkytus, vytintus mėsos gaminius pristatys ekologinis Audronės Žilienės šeimos ūkis. Savo gaminius eksponuos tautodailininkai: Roma Gudaitienė pristatys šiaudinius sodus, žvaigždes, eglutės žaisliukus, popieriaus karpinių paveikslus, Agata Granicka – verbas, Ramutė Kraujalienė – puošybos detales.

Sekite verslo naujienas mūsų FB puslapyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.