Darbo pokalbis: kaip nepagadinti reikalų per pirmąjį susitikimą

Dažnai išgirstame, jog jauni žmonės neranda norimo darbo. Jaunuoliai susiduria su naujais darbo rinkos iššūkiais, kurių dar tiksliai nesuvokia, todėl svajonių darbas taip ir lieka svajone. Norint pakeisti situaciją reikia susimąstyti: koks turėtų būti gyvenimo aprašymas, jog sudomintume darbdavį, kaip turėtumėte elgtis pokalbio metu?

Darbdaviai norėtų, kad į pokalbius dėl darbo kandidatai ateitų labiau pasiruošę.<br>123rf nuotr.
Darbdaviai norėtų, kad į pokalbius dėl darbo kandidatai ateitų labiau pasiruošę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-16 13:42, atnaujinta 2018-01-15 21:48

Gyvenimo aprašymo (CV) tikslas – pristatyti save ir atkreipti darbdavio dėmesį, kad jus pakviestų į pokalbį. Svarbiausia, CV turi būti tvarkingas, aiškios struktūros ir jame būtų surašyta pagrindinė informacija apie jus. Būtina atkreipti dėmesį, kad CV nebūtų rašybos, gramatikos klaidų.

Kadangi dėl susitikimo laiko sutariate iš anksto, į pokalbį reikėtų atvykti nei per anksti, nei per vėlai. Jei tenka vėluoti, apie griūvančius planus praneškite telefonu.

Tarptautinės įmonių grupės „Arvi“ personalo atrankų koordinatorė Lina Žebrauskienė, vykstantiems į pokalbį dėl darbo, pataria labiau pasiruošti.

Kur dar klystama? Neigiamai nekalbėkite apie buvusį darbdavį, per pokalbį išjunkite mobiliojo telefono garsą.

Jei atvykote į pokalbį sutartu laiku, tačiau jūsų niekas nepasitinka, nenurodo, kur turėtumėte atsisėsti – nesivaržykite. Paklauskite to patys.

Štai ko darbdaviai klausinėja dažniausiai: apie išsilavinimą, darbo patirtį, reikiamas žinias, gebėjimus, darbo stilių, kompetencijas, motyvaciją ir lūkesčius. Beveik visuomet prašoma trumpai save pristatyti. Kiekvieną kandidato atsakymą gali prašoma patikslinti ar išplėsti konkrečiais pavyzdžiais. Pasitaiko, kad žmonės būna niekada rimtai nesusimąstę apie jiems svarbius dalykus, savo stipriąsias kompetencijas ar pomėgius, todėl prieš keliaujant į darbo pokalbius rekomenduotina daugiau pamąstyti apie save ir savo savybes.

Dažniausiai pirmo pokalbio metu pats darbdavys pasiteirauja, kokie jūsų finansiniai lūkesčiai. Mat darbdaviui svarbu surinkti kuo daugiau informacijos apie kandidatą. Todėl pamąstykite apie savo atsakymą. Tęsiant susitikimus ir teikiant darbo pasiūlymą, jau kalbama apie kompanijos siūlomą atlygio paketą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.