Finansų ministras: „Kainos tikrai nedidėja“

Nors lietuviai įtariai rankose vartydami eurus akylai seka kainų pokyčius ir piktinasi, kad prekybininkai pasinaudojo proga jas suapvalinti, su tokia nuomone sutinka ne visi.

Finansų ministras įsitikinęs, kad kainos Lietuvoje nekyla.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Finansų ministras įsitikinęs, kad kainos Lietuvoje nekyla.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 22, 2015, 8:32 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 9:15 AM

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjęs finansų ministras Rimantas Šadžius sakė: „Psichologiškai lengva pamatyti padidėjusią kainą, įsiminti, supykti ir pasidalinti šiuo pastebėjimu su artimaisiais, bet itin lengva ignoruoti ir tas kainas, kurios mažėja. Kviečiu žvilgtelti į degalinių šviestlentes, kaip kainos mažėja.“

Ministro teigimu, tyrimai rodo, kad iki euro įvedimo ir po jo prekių kainos mažėjo, bet augo paslaugų kainos. „Drastiškų pokyčių, kuomet visi bijojo, kad viskas pabrangs, tikrai nevyksta“, – užtikrino R.Šadžius.

 R. Šadžius pripažino, kad šių metų pradžioje paslaugos toliau brangsta, tačiau prekių, pirmiausia degalų, kainos mažėja.

„Statistika rodo, kad prekių kainos per 2014 metus truputėlį sumažėjo, tuo tarpu paslaugų kainos išaugo virš 2 proc. Ir tai ne dėl euro įvedimo, o dėl ekonominių tendencijų, pirmiausia – dėl augančių atlyginimų šalies ūkyje“, – ketvirtadienį interviu LRT radijui pareiškė R.Šadžius.

Jis pripažino, kad ir po euro įvedimo paslaugos brangsta.

„Ir toliau mes stebime tą patį – paslaugos, praktiškai visos, brangsta, bet labai pamažu. Tuo tarpu didelė dalis prekių pinga,“ – teigė R.Šadžius. Pasak jo, iš stebimų 100 prekių kainų brango beveik pusė.

„Apie 46 pozicijos per pastarąjį mėnesį įvyko šioks toks kainų padidėjimas. Apie 40-ties kainos sumažėjo. Taigi, drastiško kainų pokyčio nevyksta“, – tvirtino finansų ministras. 

 Neseniai Finansų ministerija išplatino informaciją, kad puikiai pavyko įgyvendinti 2014 metų biudžetą.

Paklaustas, ar pavyks pasiekti 2015 metais planuojamą 6 proc. biudžeto pajamų augimą, ministras sakė: „Jei visos ekonominės tendencijos išliks tokios, kokias matome, ir nieko tokio metų eigoje neįvyks, šį siekį turime įgyvendinti.“

Apie kritiką, kad neva biudžetas yra itin optimistinis, ministras atsiliepė taip: „Kasmet pasipila kaltinimai dėl per daug optimistinio pajamų planavimo. Tokia kritika yra normali. Institucijos, kurios tikrina biudžetą, juk ir turi uždavinį gerokai krestelti tas analizes, kad jos atlaikytų kritiką.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas