Verslininkai šiaušiasi prieš reikalavimą kelti vairuotojų algas

Kaltina konkurencijos baime

Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

Jan 23, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 6:03 AM

Šios institucijos buvo prašoma įvertinti nuo šių metų Vokietijoje įsigaliojusią tvarką, nurodančią, jog užsienio vežėjų vairuotojams Vokietijoje būtų mokama ne mažiau kaip minimali alga – 8,5 euro už valandą. Šią tvarką pažeidusiems Lietuvos vežėjams grės 30 tūkst. eurų bauda.

Kaltina konkurencijos baime

Lietuvos vežėjai piktinasi ir neslepia, jog tokia naujovė dvelkia absurdu.

„Mano žiniomis, Kelno muitinės tarnyba, kuriai reikės pateikti informaciją apie vairuotojus, planuoja priimti tūkstantį naujų darbuotojų specialiai šiam reikalui.

Dar yra Prancūzijos ir Belgijos įstatymai, reikalaujantys, kad tarptautinį vežimą (kabotažą) vykdančių vilkikų vairuotojai per savaitę privalomo 45 valandų poilsio vyktų į viešbučius ir nenakvotų sunkvežimių kabinose.

Visa tai parodo, kaip Europa mūsų laukia, – ironizavo Kazlų Rūdoje esančios pervežimų bendrovės „Blokas“ vadovas Artūras Kaušikas. – Tos šalys saugo savo rinką. Iš Vokietijos išstūmėme esamus vietos paslaugų teikėjus, įnešėme šiokio tokio persistumdymo. Mes esame konkurentai, nes paslaugas teikiame pigesne kaina.

Dėl naujos tvarkos kol kas nėra nieko aiškaus. Dabar aš net nesvarstau apie tai. Tik žinau, kad tai būtų beprotiški pinigai“.

Nelaukia nei Europa, nei Rusija

A.Kaušikas atkreipė dėmesį, jog problemų turės ne tik transporto verslas, bet ir statybininkai, kelininkai.

Šiemet Vokietijoje įsigaliojęs Minimalaus darbo užmokesčio įstatymas taikomas ir užsienio įmonėms, dirbančioms šioje šalyje, vežėjams, tranzitu gabenantiems keleivius bei krovinius.

„Mums „Linava“ rekomendavo registruoti visus vairuotojus, kurie dirba Vokietijoje.

Tikimės, jog nereikės perskaičiuoti naktinio darbo valandų, peržiūrėti tabelių“, – vylėsi A.Kaušikas.

Bendrovė „Blokas“ pervežimų versle sukasi jau 23 metus, turi 38 sunkvežimius, iš kurių du trečdaliai – šaldytuvai.

„Rusijoje dirbome iki 1998-ųjų. Po to padalinome kryptis. Krovinius vežėme į Baltarusiją, iš Lietuvos į Europą ir atvirkščiai.

Manau, jog nereikėtų taip drąsiai nusisukti nuo Rytų.

Kai Rusijos rinka sušlubavo, mums rekomendavo ieškoti rinkų Europoje. Europa parodė nagus. Kur dabar dingti? Nusisukti nuo Rusijos Europa negali“, – kalbėjo verslininkas A.Kaušikas.

Atlyginimus tikrins

Nedidelei pervežimų bendrovei „Sleta“ vadovaujantis marijampolietis Viktoras Sutkus neslėpė, jog naujas Vokietijos įstatymas apsunkina verslą.

„Kol kas nepatyrėme nuostolių, tačiau labai gaištamas laikas. Užpildėme „Linavos“ rekomenduotą deklaraciją, kada mūsų sunkvežimis įvažiuos į Vokietiją, kiek užtruks šioje šalyje.

Absurdo šioje tvarkoje yra, bet iš kitos pusės – kontrolė reikalinga, nes ne visi vežėjai Lietuvoje moka padorius atlyginimus.

Darbas su Rusija nutrūko, manau, laikinai. Be jos dar yra Skandinavijos šalys. Ieškosime jose rinkų. Tik labai viskas banguoja“, – kalbėjo V.Sutkus.

Vokietijos muitinė, įsigaliojus naujai tvarkai, turi teisę iš vežėjų reikalauti įrodymų – tabelių, atlyginimo lapelių, įrodančių, kad vairuotojas, teikdamas transporto paslaugas Vokietijoje, gauna ne mažesnį nei 8,5 euro už valandą atlyginimą.

„Linava“ savo vežėjams šiuo metu rekomendavo atitinkamai pasiruošti ir vykdyti Vokietijos reikalavimus, kol bus gautas atsakymas iš Europos Komisijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.