Kainos Lietuvoje kils ne dėl Graikijos rinkimų rezultatų

Lietuvai, kaip euro zonos narei, nevertėtų nerimauti dėl pasikeitusio Graikijos politikos kurso. Šios šalies skolos niekas neketina nubraukti, o pasitraukti iš euro zonos nepageidauja ir patys graikai. Tiesa, nauja valdžia gali išsikovoti ilgesnį laiką skolai grąžinti, mano Lietuvos analitikai.

Nors po Graikijos parlamento rinkimų euro kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo kritęs į 11 metų žemumas, tačiau vėl pradėjo kilti.<br>AP nuotr.
Nors po Graikijos parlamento rinkimų euro kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo kritęs į 11 metų žemumas, tačiau vėl pradėjo kilti.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Jan 26, 2015, 2:33 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 1:34 AM

Kai 2012 vasarą buvo nurašyta dalis Graikijos skolų, vertybinių popierių savininkai skaičiavimo praradimus. Lietuvoje taip pat buvo tokių. Tačiau rinkimus laimėjusios partijos „Syriza“ pažadas vėl siekti skolų nurašymo jau nebegąsdina Europos.

„Žinoma, precedentas yra. Tačiau visiškas skolų nurašymas – populistinės kalbos. Graikai gali pradėti derybas, kad būtų atidėtas  skolų grąžinimas“, - lrytas.lt sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Rinkimus laimėję valdantieji greičiausiai tenkinsis mažomis pergalėmis, ir yra šansų, kad tą pasieks.

„Graikijos ekonomika po truputį auga, yra ir nedidelis biudžeto perviršis. Tad „Syriza“ pasielgė gudriai – jie pažadėjo baigti Graikijos taupymo politiką, nors apie skolų nurašymą kalbėti net neverta“, – teigė N.Mačiulis.

Juodų spalvų nepiešia ir DNB banko analitikas Donatas Brazdžius.

„Dabar į Graikiją labiau žiūrima kaip į izoliuotą šalį. Kad ir kas nutiktų, tragedijos euro zonoje nebus“, – mano D.Brazdžius.

Pasak jo, šiandieninės situacijos nėra ko lyginti su 2011-2012 metų padėtimi.

Euro kursas, tarsi pateisindamas analitikų žodžius, pradėjo kilti. Nors po Graikijos parlamento rinkimų euro kursas JAV dolerio atžvilgiu buvo kritęs į 11 metų žemumas. 

Praėjusią savaitę Europos Centrinio Banko paskelbtas pinigų spausdinimo planas kainas gali kilstelėti visoje euro zonoje, taip pat ir Lietuvoje.

Tačiau rinkimų rezultatai Graikijoje euro kurso nepaveiks, įsitikinę analitikai.

„Euro kursui tai turės mažą įtaką. Euro zonos stabilumui tai gali pakenkti, tačiau euro kursas jau ėmė kilti“, – aiškino N.Mačiulis.

Kainos turėtų didėti dėl visai kitų priežasčių.

„Algoms didėjant, infliacija ūgtelės. O darbo kaina neabejotinai augs“, – įsitikinęs „DNB“ vyresnysis analitikas D.Brazdžius.

Jei euro kursas JAV dolerio atžvilgiu dar šiek tiek kris, tai paskatins euro zonos, taigi ir Lietuvos, eksportą, mano analitikai.

Be to, triuškinama radikalų pergalė Graikijoje nepadidino tikimybės, kad Graikija išstos iš euro zonos.

„Du trečdaliai graikų nori likti euro zonoje, tad bet kuriai partijai sprendimas išeiti būtų lyg politinė savižudybė“, – mano „Swedbank“ vyriausiasis analitikas.

Pasitraukimas iš euro zonos Graikijai atneštų daugiau žalos nei naudos, o tai puikiai supranta ir rinkimus laimėję populistai, kartais mojuojantys euroskepticizmo vėliava.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.