Investuotojai dar nenurašo euro – jis vėl sustiprėjo

Nerimo priežasčių daug

Pastaruoju metu euras dolerio atžvilgiu tai sustiprėja, tai vėl nusilpsta.<br>AOP nuotr.
Pastaruoju metu euras dolerio atžvilgiu tai sustiprėja, tai vėl nusilpsta.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas“)

Jan 27, 2015, 5:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:03 AM

Nerimo priežasčių daug

Mat daugelyje ES valstybių vyrauja ne Europos centrinio banko pageidaujama 2 proc. dydžio infliacija, o priešingas reiškinys – defliacija.

O kur dar perdėtas nerimas dėl galimo Graikijos pasitraukimo iš euro zonos. Perdėtas todėl, kad, palyginti su kitomis šios zonos valstybėmis, graikų ūkis tėra nykštukinis.

Bet baimės akys didelės. Todėl nenuostabu, kad laukiant rinkimų Graikijoje rezultatų euro kursas smigo žemyn.

Penktadienį Niujorke euras kainavo 1,2 JAV dolerio.

Pirmadienio rytą Tokijo biržoje bendros ES valiutos vertė smuko iki 1,1 JAV dolerio – žemiausiai nuo 2003 metų rugsėjo.

Tačiau jau netrukus euro kursas sustiprėjo iki 1,1237 JAV dolerio.

Didelių sukrėtimų nebus?

Lietuvai, kaip euro zonos narei, vargu ar vertėtų nerimauti dėl Atėnų politikos kurso pokyčių.

Mūsų šalies analitikai sutartinai tvirtino, kad graikų skolų niekas neketina nubraukti, o pasitraukti iš euro zonos nepageidauja ir jie patys. Tiesa, nauja valdžia gali išsikovoti ilgesnį terminą skolai grąžinti.

Vis dėlto kai 2012 metų vasarą buvo nurašyta dalis Graikijos skolų, vertybinių popierių savininkai skaičiavo praradimus. Lietuvoje taip pat būta ašarų.

„Žinoma, precedentas yra, bet visiškas skolų nurašymas – tik populistinės kalbos. Graikai gali pradėti derybas nebent dėl skolų grąžinimo atidėjimo“, – „Lietuvos rytui“ sakė „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Anot jo, Graikijos ekonomika po truputį auga, jau yra ir nedidelis biudžeto perviršis. „Tad rinkimus laimėjusi „Syriza“ pasielgė gudriai – pažadėjo baigti Graikijos taupymo politiką. Jie sieks mažų pergalių“, – teigė N.Mačiulis.

Praeityje būta prasčiau

Juodų spalvų nepiešė ir ir DNB banko analitikas Donatas Brazdžius: „Dabar į Graikiją labiau žiūrima kaip į izoliuotą šalį. Kad ir kas nutiktų, tragedijos euro zonoje nebus.“

Pasak jo, tai, kas vyksta dabar, net nepalyginama su katastrofiška padėtimi 2011–2012 metais.

Vakar finansų ministras Rimantas Šadžius Briuselyje su kolegomis susitiko jau kaip euro zonos šalies atstovas.

Euro zonos finansų ministrai svarstė, ką daryti su Graikija pasikeitus vyriausybei ir ypač atsižvelgiant į tai, kad vasario 28 dieną baigiasi dabartinės pagalbos Graikijai programos galiojimas.

Kainos ims kilti?

Analitikai įsitikinę, kad Lietuva turėtų daug atidžiau stebėti ne Graikijos derybas, o praėjusią savaitę Europos centrinio banko paskelbtą pinigų spausdinimo planą.

Mario Draghi paskelbta ekonomikos skatinimo programa, pagal kurią bus išperkama valstybių vertybinių popierių už daugiau kaip trilijoną eurų, gali kilstelėti kainas visoje euro zonoje, taip pat ir Lietuvoje.

„Kita vertus, infliacija mūsų šalyje ūgtelės didėjant atlyginimams. Darbo kaina Lietuvoje neabejotinai augs“, – įsitikinęs DNB vyresnysis analitikas D.Brazdžius.

Ekspertų tvirtinimu, jeigu euro kursas JAV dolerio atžvilgiu dar šiek tiek kris, tai paskatins euro zonos, taigi ir Lietuvos, eksporto augimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.