„Pagalvės mokestį“ galėtų rinkti visos savivaldybės

Vietos turisto rinkliavą, arba

Šiuo metu rinkliava už nakvynę viešbučiuose renkama Druskininkuose, Birštone ir Palangoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuo metu rinkliava už nakvynę viešbučiuose renkama Druskininkuose, Birštone ir Palangoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2015, 1:52 PM, atnaujinta Jan 14, 2018, 7:57 PM

Jei šiam sprendimui pritars ir Seimas, dėl rinkliavos už naudojimąsi viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra apsispręs pačios savivaldybės. Jos taip pat nustatys, ar tam tikroms turistų grupėms, pavyzdžiui, vaikams, taikyti nuolaidas.

Preliminariai skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, Vilniuje nustačius 0,58 euro (2 litų) „pagalvės mokestį“, pajamos iš jo sudarytų apie 580 tūkst. eurų (2 mln. litų) per metus.

Šiuo metu rinkliava už nakvynę viešbučiuose renkama Druskininkuose, Birštone ir Palangoje.

Vyriausybė neprieštarauja iniciatyvai leisti rinkti „pagalvės“ mokestį ne tik kurortuose, bet ir kituose miestuose. Vyriausybė posėdyje trečiadienį nutarė palaikyti Seimo nario Juro Poželos siūlomus Rinkliavų įstatymo pasikeitimus.

„Būtent savivaldybėse veikia verslininkai, kurie priima turistus, teikia apgyvendinimo paslaugas ir matyt savivaldybė, priimdama šituos sprendimus, atsižvelgs į verslo ir vietinių gyventojų interesus. Galų gale atvykstantys žmonės vistiek naudojasi vietine infrastruktūra, o šios infrastruktūros priežiūra ir rūpinimasis ja savivaldybei kainuoja“, – Vyriausybės posėdyje teigė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Skaičiuojama, kad, pavyzdžiui, Vilniuje nustačius 0,58 euro (2 litų) rinkliavą, miestas gautų papildomai beveik 580 tūkst. eurų (2 mln. litų) pajamų per metus.

Visuotinio „pagalvės“ mokesčio iniciatyvą pasiūliusio parlamentaro nuomone, vietinės rinkliavos įvedimas būtų svarbus turizmo plėtojimo įrankis savivaldybėms ir itin aktualus Lietuvos didiesiems miestams – Vilniui, Kaunui, Klaipėdai, investuojantiems nemažas lėšas į turizmo plėtrą.

Visuotinio „pagalvės“ mokesčio įvedimas Seime pradėtas svarstyti pernai lapkritį – tuomet J.Požela teigė, kad kiekviena savivaldybė galėtų spręsti, ar imti mokestį. Pataisas vėl ketinama svarstyti pavasario sesijoje, gavus Vyriausybės išvadą.

Šiuo metu tokia rinkliava renkama Druskininkuose, Birštone ir Palangoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.