Baltarusijos bėdos verslininkams nė motais

30 procentų siekiantis valiutos pirkimo mokestis, valiutos devalvacija, valdžios įsakymu uždaromos parduotuvės ir draudimas kelti kainas. Tai – pastarųjų mėnesių įvykiai Baltarusijoje, kurie, atrodo, visiškai neišgąsdino su baltarusiais dirbančių Lietuvos verslininkų.

Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

Feb 6, 2015, 4:15 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 10:16 PM

Verslininkai mano, kad padėtis kaimyninėje šalyje šiais metais išliks stabili. Nors bankai „užrišo“ bet kokį kreditavimą verslui, ekonominė aplinka esą nėra tokia liūdna kaip Rusijoje.

„Jei gavai paskolą užsienio banke, Baltarusijoje dabar geras laikas pradėti verslą. Dalį mano projektų finansuoja Lietuvoje veikiantys bankai, Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas, bet ne Baltarusijos bankai“, – Lietuvos pramonininkų konfederacijoje vykusiame mūsų šalies verslininkų, dirbančių su Baltarusija, susitikime pasakojo „Vakarų medienos grupės“ valdybos pirmininkas Sigitas Paulauskas.

Grupės atidarytas medžio drožlių, plokščių, korpusinių baldų, faneros fabrikų kompleksas Mogiliove laikoma sėkmingiausia mūsų šalies verslininkų investicija Baltarusijoje.

Jis teigė, kad verslo grąža sudaro 20 procentų, žaliavos kainuoja mažiau nei Lietuvoje, o darbo sąnaudos du kartus mažesnės, energetika taip pat.

Tačiau Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Evaldas Ignatavičius perspėjo, kad Lietuvos verslas gali tikėtis ir sunkumų. „Į šią šalį eksportuojantis ar prekes tranzitu gabenantis verslas turėtų tikėtis sunkumų dėl besiskiriančių taisyklių, vadinamųjų saugumo reikalavimų“, – sakė ambasadorius.

Tiesa, Lietuvos vežėjų asociacijos „Linava“ Algimantas Kondrusevičius sakė, kad Baltarusijos muitininkai supratingi, didesnių bėdų kertant sieną nekyla. Kur kas sunkiau bandant patekti į Rusiją.

Kol kas nemenksta ir baltarusiškų krovinių pervežimai geležinkeliu. Krovos kompanijos „Klasko“ vadovas Audrius Pauža sakė, kad baltarusių atsiskaitymai nestringa.

„Krovinių kiekiai išlieka tie patys. Juk Baltarusija vis tiek turės išvežti produktus, o įsipareigojimus jie vykdo puikiai. Klaipėdos jūrų uostas svarbus pačiai Baltarusijai, bet jei jie pradės galvoti, kad Latvijos uostai yra geresni, tai bus blogai“, – sakė A.Pauža.

Tiesa, abejojama, ar Lietuva šįmet sulauks dar daugiau turistų iš Baltarusijos. Nors kaimyninėje šalyje ką tik atidaryti papildomi vizų išdavimo centrai.

Pasak Lietuvos turizmo rūpų prezidentės Živilės Gavelienės, Ūkio ministerija visiškai neskiria lėšų Lietuvos rinkodarai Baltarusijoje. Tačiau vizų poreikis išlieka didelis.

Susitikime kalbėję verslininkai abejojo, ar šiais metais Baltarusijoje įvyks kokių nors didelių ekonominių pokyčių. Šie metai Baltarusijoje pažymėti rinkimais. Lapkričio mėnesį bus renkamas, tiksliau, perrenkamas šalies prezidentas. Nuo 1993-ųjų šalį valdantis Aleksandras Lukašenka turėtų likti savo poste.

„Neabejojama, kad prezidentu vėl taps A.Lukašenka“, – pramonininkų konfederacijoje sakė ambasadorius Baltarusijoje.

Pasak advokatų kontoros „Raidla, Leijins & Norcous“ partnerio Baltarusijoje Valentino Galičius, šiais metais valiutos kursas turėtų kristi iki 18-21 tūkstančių rublių už vieną JAV dolerį. O BVP trauksis nuo 1,5 iki 5 procentų.

„Vyriausybė ir Nacionalinis bankas visomis jėgomis bandys neleisti, kad situacija prieš rinkimus dar pablogėtų“, – pastebėjo advokatas.

Skaitykite verslo žinias mūsų FB puslapyje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.