Nustatė datą, kada iš Graikijos sąskaitų dings paskutinis euras

Naujienų agentūros „Bloomberg“ šaltiniams teigiant, kad Graikijos dienos suskaičiuotos, nes vasario 25 dieną šalis sąskaitoje nebeturės nė vieno euro, ekonomistas Norbertas Penkaitis „Žinių radijui“ pabrėžė, kad Graikija dėl to iš pasaulio žemėlapio neišnyks, tačiau šalis gali klimpti į skurdą. N.Penkaitis papasakojo, kaip atrodytų Graikijos bankrotas.

Graikija gali ir neatsisakyti euro bei išsiderėti savo įsiskolinimų termino pratęsimo.<br>AP nuotr.
Graikija gali ir neatsisakyti euro bei išsiderėti savo įsiskolinimų termino pratęsimo.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Žinių radijas

Feb 6, 2015, 8:42 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 12:03 AM

„Graikija atsisakys euro valiutos, įsives savo drachmą, ir tada drachmos kursas žemai kris. Tai reiškia, kad atpigs Graikijos valiuta ir padidės Graikijos konkurencingumas, visos jos prekės bus pigesnės. Graikijos eksportui tai bus naudinga, bet kita medalio pusė yra ta, kad Graikijai pabrangsta importas, o jai juk reikia daug importuoti, ji neturi savo energetinių resursų, nieko. Tada skola tik padidėja. Tai nėra patenkinamas problemos sprendimas, tik laikinas delsimas“, – laidoje „Aktualioji valanda“ sakė ekonomistas.

Pasak jo, Graikija gali ir neatsisakyti euro bei išsiderėti savo įsiskolinimų termino pratęsimo, bet tai, anot N.Penkaičio, bus tik problemos pratęsimas. Ekonomistas pažymėjo, kad valstybių bankrotų yra buvę praėjusiame šimtmetyje, pavyzdžiui, Argentinos, ir tai, anot jo, vienaip ar kitaip išsisprendė.

„Ką tai reiškia? Valstybės nemokumą – kol kas ji negali atsiskaityti, bet ta problema vienaip ar kitaip išsprendžiama. Kartais galima gauti finansinę paramą iš šono arba prieiti tokią ribą, kai nebesugebama atsiskaityti su visais savo skolintojais. Šis nemokumas valstybei ir jos žmonėms reiškia didžiausią skurdą bei didžiausias problemas“,- teigė N.Penkaitis.

Užsispyrė prieštarauti

Graikijos ambicingoji vyriausybė ketvirtadienį susidūrė su sunkumais Vokietijoje ir Europos centriniame banke (ECB), tačiau ir toliau žada siekti savo rinkimų metu duoto pažado – iš naujo derėtis dėl nepopuliarios taupymo politikos mainais už finansinę paramą, praneša „EUbusiness“.

Nors savaitės pradžioje vykę susitikimai su Europos lyderiais graikams buvo palankūs, tačiau Berlynas šalies viltis sumažinti įsiskolinimus greit atšaldė, o ECB apribojo finansavimą šalies bankams, praneša ELTA.

„Mano požiūriu, net nepriėjome prie bendros nuomonės dėl mūsų nesutarimų“, – po Berlyne vykusių derybų su Vokietijos finansų ministru Wolfgangu Schaeuble sakė Graikijos finansų ministerijos vadovas Yanis Varoufakis.

Nuo pat savo pergalės sausio 25 d. vykusiuose visuotiniuose rinkimuose Graikijos premjeras Alexis Tsipras derasi su kreditoriais, kad būtų duota daugiau laiko imtis naujų reformų, galinčių pakeisti nepopuliarų susitarimą su ES ir Tarptautiniu valiutos fondu dėl finansinės paramos.

Tiesa, Vokietija priešinasi tokiems planams, o ECB ketvirtadienį pranešė nebepriimsiantis Graikijos vyriausybinių obligacijų mainais į suteikiamas paskolas.

Skaitykite verslo žinias ir mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.