Didžiausio britų banko HSBC skandale mirga ir Lietuvos vardas

Didžiausias britų bankas HSBC padėjo turtingiems klientams Jungtinėje Karalystėje išvengti milijonų svarų sterlingų mokesčių. Slaptuose dokumentuose, kurie pasiekė 45 šalių žurnalistus, minima ir su Lietuva susijusio gerai žinomo žmogaus pavardė.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 8, 2015, 11:15 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:56 PM

Kompiuterių specialisto, dirbusio bankui HSBC Ženevoje, 2007 m. pavogtuose dokumentuose – duomenys apie daugiau nei 100 tūkst. banko klientų visame pasaulyje.

Dokumentai įrodo, jog banko darbuotojai padėdavo pasiturintiems klientams, norintiems išvengti mokesčių.

Slaptuose dokumentuose, kurie pasiekė 45 šalių šalių žurnalistus, minima ir Lietuva, tiksliau vienas iš buvusio „Snoro“ banko savininkų Vladimiras Antonovas. Žurnalistų tyrime ji pristatomas kaip buvęs Anglijos futbolo klubo „Portsmouth FC“ savininkas, kurį Lietuva kaltina banko pinigų iššvaistymu.

Žurnalistai atskleidė, kad jis turėjo sąskaitą viename šveicarų banke, tačiau jo kaltės slepiant mokesčius nerasta. „Ponas Antonovas nėra ir niekada nebuvo mokesčių mokėtojas Jungtinėje Karalystėje. Jis atsidarė sąskaitą Šveicarijos banke 2008 metais dėl verslo priežasčių, nes Šveicarijos bankų klientų aptarnavimo lygis yra aukštesnis, ir bankai gerokai lankstesni nei Jungtinės Karalystės“, – žurnalistinio tyrimo autoriams sakė šaltinis.

HSBC pripažino, kad kai kurie klientai pasinaudojo banko pažadu laikyti paslaptį apie nedeklaruotas pajamas. Tačiau finansų įstaiga tikina, kad šiandien – viskas iš esmės pasikeitę, praneša BBC.

Kai kuriais atvejais HSBC ne tik užsimerkė prieš klientų veiksmus, bet ir aktyviai jiems talkino pažeisdamas įstatymus.

Lengvatinio apmokestinimo sąskaitomis daugelis naudojasi norėdami nuslėpti grynuosius, kad galėtų išvengti mokesčių. Vėliau šią informaciją gavo Prancūzijos laikraštis „Le Monde“, kuris atlikęs tyrimą perdavė duomenis daugiau nei 50 žurnalistų organizacijų ir žiniasklaidos priemonių atstovams.

„Le Monde“ pateiktus duomenis gavo ir Tarptautinis žurnalistinių tyrimų konsorciumas (ICIJ), BBC programa „Panorama“ ir britų laikraštis „The Guardian“.

Pateiktuose dokumentuose užsimenama apie beveik 7 tūkst. britų HSBC klientų indėlius.

Kaip praneša programos „Panorama“ žurnalistai, įtariama, kad bankininkai padėjo savo klientams išvengti milijonų dolerių vertės apmokestinimo pasinaudodami įvairiomis įstatymų spragomis.

Paaiškėjo, kad Didžiosios Britanijos mokesčių tarnyba turėjo šią informaciją dar 2010 metais.

Remdamosi gauta informacija, britų mokesčių tarnybos identifikavo per 1000 Jungtinės Karalystės gyventojų, aktyviai vengusių mokesčių mokėjimo. Nuo tada praėjo beveik penkeri metai, tačiau, „Panoramos“ duomenimis, tik vienas iš jų buvo nubaustas pagal įstatymą.

Šiuo metu HSBC banko veikla tiriama Jungtinėse Valstijose, Prancūzijoje, Belgijoje ir Argentinoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.