Graikija ir likusi euro zona – lemiamose derybose

Arba dabar, arba niekada. Trečiadienio vakaras yra ypatingas tiek Graikijai, tiek visai euro zonai. Euro zonos šalių finansų ministrai renkasi į Briuselį, kur galiausiai turės nutarti dėl Graikijos skolų likimo. Jei finansinė parama Atėnams bus pratęsta, šalis liks euro zonoje. Kitu atveju Graikijos galimybė likti su euru gerokai sumenks.

Per kelias artimiausias dienas paaiškės, ar Graikijai lemta likti euro zonoje.<br>AP nuotr.
Per kelias artimiausias dienas paaiškės, ar Graikijai lemta likti euro zonoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2015, 2:21 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:10 PM

Šios šalies Finansų ministras Yanis Varoufakis ketina prašyti nuolaidų iš euro zonos, pirmiausia, pusmečio skolų atidėjimo. Naujai išrinkta vyriausybė, atmetusi griežtą taupymo planą, ieško būdų, kaip nutolinti skolų išmokėjimo terminą. Anksčiau jau buvo pranešta, kad jei euro zonos lyderiai neatsitrauks, o graikai ir toliau laikysis savo pozicijos, šiai Pietų Europos šaliai liks du mėnesiai. Po to valstybė gali nevykdyti įsipareigojimų.

Graikijos premjeras Aleksis Tsipras dar kartą pakartojo, kad dabartinė taupymo programa Graikijai buvo klaida, todėl reikia naujo susitarimo. Šalies parlamentas taip pat nubalsavo už tai, kad taupymo programa neturi būti pratęsta.

Svarbaus vizito į Briuselį išvakarėse Graikijos finansų ministras pažėrė komplimentų Vokietijai, didžiausiai kreditoriai, taip tarsi parodydamas, kad linkęs tartis su griežto tono besilaikančiais Vokietijos lyderiais.

Graikijos finansų ministras, trečiadienį duodamas interviu savaitraščiui „Stern“, sakė, kad žavisi kolegos Vokietijos finansų ministro Wolfgango Schaeubles „intelekto klodais“, nepaisant jųdviejų skirtingo požiūrio į tai, kaip spręsti Graikijos skolų krizę. Apie tai rašo „EUbusiness“.

„Volfgangas Šoiblė greičiausiai yra vienintelis Europos politikas su intelekto klodais, jis atsidavęs europietis ir užkietėjęs federacinės santvarkos šalininkas“, – naujienų savaitraščiui „Stern“ sakė J. Varufakis.

Iš tiesų vokiečiai yra „geresni europiečiai, geresni nei prancūzai ar mes, graikai“, – pridūrė J. Varufakis.

Vokietijos ir Graikijos finansų ministrai buvo susitikę Berlyne praėjusią savaitę. Per bendrą spaudos konferenciją, surengtą po susitikimo, akivaizdžiai išryškėjo priešingos šių dviejų politikų nuomonės dėl galimų Graikijos skolos krizės sprendimo būdų.

Kokio sprendimo galima tikėtis Briuselyje? Staigių judesių tikrai nebus, įsitikinę analitikai. Tačiau graikų padėtis prastesnė nei anksčiau. Graikija ką tik atsisakė priimti euro zonos kreditorių paskolos injekciją. „Tai reiškia, kad Graikijos sąskaitose pinigų dar mažiau nei buvo. Taigi Briuselyje jie turės pasirašyti po „Troikos“ sąlygomis. Kito kelio nematau“, – mano analitikas Marius Dubnikovas.

Galutinio sprendimo reiks dar palaukti. Teigiama, kad oficialus pareiškimas gali nuskambėti tik ateinantį pirmadienį.

Graikija šią savaitę galutinai atmetė ankstesnės vyriausybės idėją leisti privatizuoti du didžiausius Graikijos uostus Pirėnuose ir Salonikuose, o gautomis pajamomis bent šiek tiek palengvinti situaciją.

Tad akivaizdu, kad graikai įspeisti į kampą. Derybos su Graikija dėl skolų krizės turėtų vykti pagal veikiančios kreditorių ekonominės paramos programos standartus, pareiškė Europos Sąjungos ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pierre Moscovici antradienį, informuoja „EUbusiness“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.